Filadelfia dumper kvalitets-test

KVALITET: Epilepsihospitalet Filadelfia er blandt de få hospitaler, som ikke bestod den nationale sikkerheds- og kvalitetstest. Bestyrelsesformand ærgrer sig. Men hospitalet har nu rettet alle fejl og kritikpunkter.
Bestyrelsesformanden for Epilepsihospitalet Filadelfia, Kjeld Møller Pedersen, ærgrer sig over, at hospitalet ikke bestod i første forsøg.
Bestyrelsesformanden for Epilepsihospitalet Filadelfia, Kjeld Møller Pedersen, ærgrer sig over, at hospitalet ikke bestod i første forsøg. Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvad der er lykkedes 47 offentlige og private sygehuse, lykkedes ikke for epilepsi-hospitalet Filadelfia: At bestå det obligatoriske kvalitets-akkrediteringssystem DDKM (Den Danske Kvalitets Model).

Testen udføres af IKAS, som har til opgave at kontrollere, hvorvidt alle danske offentlige og private sygehuse opfylder kravene i akkrediteringssystemet DDKM. DDKM skal sikre en høj, ensartet og sikker behandling i det danske sundhedsvæsen.

I rapporten om kontrollen af Filadelfia står der:

"Der er krav om opfølgning på væsentlige områder, herunder flere der har afgørende betydning for patienternes sikkerhed."

Fakta
I rapporten står der:

I forhold til medicinering:
På baggrund af kvalitetsovervågningen og mange utilsigtede hændelser har
ledelsen ikke prioriteret iværksættelse af konkret tiltag for
signifikante kvalitetforbedringer.

Patientsikkerhed:
Der findes ikke retningslinjer for udpegning af kliniske
processer med særlig risiko for patienterne

Hygiejne:
Hygiejnepolitikken opfylder således på flere væsentlige
områder ikke kravene


Kilde: ikas.dk

I den dårlige ende
Direktør i IKAS Jesper Gad Christensen bekræfter, at resultatet af testen har været så dårligt, at hospitalet end ikke har kunnet blive akkrediteret med nogle forbehold, hvilket ellers er normal praksis.

"Resultatet af den første rapport er ikke godt nok til, at de kan blive akkrediteret. Det er ikke normalt, hidtil er det kun tre andre hospitaler, der ikke er blevet akkrediteret i første forsøg. Det er klart, at det er i den ende, hvor det ikke er godt," siger Jesper Gad Christensen.

IKAS-rapporten peger på, at der er fundet fejl og mangler, der kan sætte patientens sikkerhed i fare.

I rapporten peges der blandt andet på fejl eller mangler i de retningslinjer eller arbejdsgange, der er omkring brugen af medicin eller sikring af hygiejnen.

Alle fejl er rettet
Det noteres også, at ledelsen ikke har prioriteret at forbedre problemerne, der har ført til utilsigtede hændelser med medicinering.

Jesper Gad Kristensen understreger dog, at hospitalet igen har haft besøg af medarbejdere fra IKAS for at se, om der er blevet rettet op på manglerne. Og det er der, understreger han:

"Vi vil indstille til nævnet, der formeldt akkrediterer hospitalerne, at Filadelfia akkrediteres helt uden bemærkninger. Alle de fejl og mangler, der blev påpeget, er rettet," siger Jesper Gad Kristensen.

Kjeld Møller: Problemer er løst 
Bestyrelsesformand for Filadelfia Kjeld Møller Pedersen ærgrer sig over, at det ikke lykkes hospitalet at blive akkrediteret i første forsøg.

Men han mener, at man skal passe på med at overdrive betydningen.

"Første resultat var selvfølgelig ikke smigrende, selvfølgelig var det ikke det. Men hospitalet er jo blevet gennemgået igen. Og her har jeg forstået, at det ikke har været nogen problemer," siger Kjeld Møller Pedersen, der regner sagen for ude af verden.

Filadelfia har været i mediernes søgelys, fordi hospitalet er i pengeproblemer og har ligget i en langvarig strid med regionerne, der betaler en del patienters brug af hospitalet.

Patienter, fagfolk og politikere har alle i debatten slået fast, at Filadelfia leverer behandling af meget høj kvalitet.

Regioner: Godt med undersøgelse
Danske Regioner og en række unavngivne politikere og embedsmænd har dog kritiseret hospitalet for på mange områder at være uigennemsigtigt.

Danske Regioner har defor jublet over, at regeringen og Enhedslisten med finansloven har besluttet, at Filadelfia ud over en økonomisk håndsrækning skal have undersøgt alt fra økonomi til beslutningsgange og behandling.

Og Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, mener, at det dårlige resultat gør undersøgelsen af hospitalet endnu mere på sin plads.

"Jeg vælger at se positivt på det. Epilepsihospitalet har nu alle tiders chance for en ny start med gennemsigtighed i økonomien, klare aftaler med regionerne og en ny daglig ledelse, der kan se det hele med friske øjne. Og det hænger også godt sammen med, at hospitalet nu kan få løftet kvaliteten og få ryddet op, hvor de har haltet bagefter."

 

Dokumentation

Det konkluderer rapporten: 

Der er 10 ikke opfyldte kkrediteringsstandarder.

Der er krav om opfølgning på væsentlige
områder, herunder flere der har afgørende
betydning for patienternes sikkerhed. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00