Finanskrisen rammer unge mænd hårdest

LEDIGHED: Især unge mænd mellem 20 og 24 år bliver ramt af ledighed, viser nye tal. Vi risikerer at miste en generation, mener S, mens DF og Venstre lægger ansvaret på kommunerne.
Det er især unge mænd, der bliver ramt af ledighed. Det skyldes ifølge Socialdemokraterne stor mangel på praktikpladser til erhvervsskolelever.
Det er især unge mænd, der bliver ramt af ledighed. Det skyldes ifølge Socialdemokraterne stor mangel på praktikpladser til erhvervsskolelever.
Anders Heissel

Finanskrisen har det seneste år har gjort et stort indhug på især unge mænd på arbejdsmarkedet.

Mens den samlede arbejdsstyrke i perioden november 2007 til november 2008 faktisk oplevede et fald på syv procent i antal personer på kontanthjælp eller dagpenge, steg tallet med hele 35 procent for unge mænd mellem 20 og 24 år, viser nye tal fra jobindsats.dk og Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Helt slemt står det til med antallet af unge mænd i aldersgruppen på dagpenge, der har oplevet en stigning på 67 procent i perioden på et år.

S: Katastrofalt udvikling
Ifølge Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov skyldes det ikke mindst, at regeringen har gjort for lidt for at tilskynde de unge til en uddannelse.

Det er katastrofalt, fordi vi risikerer at miste en hel generation, der som i 1980'erne hænger fast i systemet med overførselsindkomster og ikke har kontakt til arbejdsmarkedet.

Thomas Adelskov
Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne

"Det er katastrofalt, fordi vi risikerer at miste en hel generation, der som i 1980'erne hænger fast i systemet med overførselsindkomster og ikke har kontakt til arbejdsmarkedet," siger Thomas Adelskov.

Han mener, at man blandt andet bør kigge på erhvervsskole-systemet.

"I øjeblikket bliver der oprettet færre og færre praktikpladser, og derfor vil nogen ryge ud i ledighed, fordi de ikke kan få en praktikplads. Derfor skal der være mulighed for skolepraktik, så eleverne under alle omstændigheder kan komme videre med deres uddannelse," siger Thomas Adelskov, der også vil fremskynde offentlige anlægsinvesteringer for at presse udviklingen i den rigtige retning.

Jobcentrene skal på banen
Jens Vibjerg, arbejdsmarkedsordfører for Venstre erkender, at det er en "ekstrem dårlig udvikling" for en så sårbar gruppe. Men han afviser, at praktikpladser er skyld i udviklingen.

"Vi har stadig masser af praktikpladser, men vi har set en udvikling, hvor unge har taget et job i stedet for at tage en uddannelse. Det er farligt, fordi det kan være svært at vende tilbage til uddannelse og SU. Derfor er der behov for indsats fra både uddannelsesinstitutionerne og jobcentrene," siger Jens Vibjerg.

Har regeringen gjort nok for at vende udviklingen?

"Regeringen har sat de nødvendige tiltag i gang, og så er der skolerne og jobcentrene, der skal bruge værktøjerne," siger Jens Vibjerg, og henviser til blandt andet succesen med mentorordningen.

Kommunerne gør ikke nok
Også Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, mener, at de mange unge ledige er kommunernes ansvar.

"Vi skal ikke lægge flere restriktioner eller stille krav til kommunerne, men det er klart, at kommunerne skal bruge de værktøjer, der skal til for at få de ledige tilbage på arbejdet. Og noget tyder på, at kommunerne ikke gør nok for de unge mænd," siger Bent Bøgsted.

Dokumentation

Kontant- og starthjælp samt introduktionsydelse og A-dagpenge.
Antal personer. Ledighed og aktivering (bruttoledighed).

Udvikling fra november 2007 til november 2008.

 Køn m/k m/k kvinder kvinder mænd mænd
 Alder/år 20-24 alle 20-24 16-29 20-24 16-29
 Udvikling/antal 2.923 -12.165 525 -736 2.397 3.966
 Udvikling/pct. 18 pct. -7 pct. 6 pct. -3 pct. 35 pct. 22 pct.

 

 

 

Kilde: Jobindsats.dk og Arbejdsmarkedsstyrelsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Jens Vibjerg

Fhv. MF (V), medlem af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fhv. gårdejer
Landbruger (Bygholm Landbrugsskole 1972)

0:000:00