Finanslov med penge til biler, grundskyld og ældre

AFTALE: Registreringsafgiften sænkes, grundskylden fastfryses, og der er penge til sundheds- og ældreområdet på næste års finanslov. Den er indgået mellem de blå partier, og særligt K og LA er glade for resultatet. 

Kristian Thulesen Dahl umiddelbart inden de blå partier indgår finanslov for 2016. En finanslov, som DF-formanden kalder 'hæderlig og god'.
Kristian Thulesen Dahl umiddelbart inden de blå partier indgår finanslov for 2016. En finanslov, som DF-formanden kalder 'hæderlig og god'.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Der kommer væsentlige løft til sundheds- og ældreområdet, og det bliver lettere at være bil- og boligejer.

Sådan opsummerer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) den blå finanslov for 2016.

Derudover fremhæver han den nye politiaftale, lettelser for erhvervslivet, særlige initiativer for kulturområdet, og at aftalen bygger på stram udlændingepolitik.

”Det, der glæder mig allermest, er, at vi bringer os i ly af det strukturelle underskud, som kunne være et reelt problem for dansk økonomi, hvis vi overskred. Nu har vi bragt os i en afstand til det, og det skal vi fortsætte med i de kommende år,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Vi fik ikke stoppet det offentlige forbrug. Til gengæld har vi skaffet en bil-milliard. Det tror jeg, der er rigtig mange ude i landet, der bliver glade for.

Anders Samuelsen (LA)
Partiformand

DF sikrer penge til ældre og sundhed
Kristian Thulesen Dahl (DF) kalder aftalen for en en hæderlig, god finanslov. Hans partis store aftryk finder man på sundheds- og ældreområdet.

”På sundhedsområdet kommer der 2,4 milliarder ekstra til i 2016. Dels i forhold til aftalen med regionerne, og dels er det et løfte, der lægges ind i finansloven her,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Derudover indeholder finansloven en såkaldt værdighedsmilliard hvert år fra 2016, som er penge til kommunernes ældrepleje.

”Det bliver med betingelser for, hvad kommunerne skal levere for at kunne få flere penge. Men det betyder også, at kommunerne oplever en realvækst næste år i forhold til den minusvækst, der var lagt ind i udgangspunktet,” siger DF-formanden.

Venter med diskussion om vækst
Dansk Folkeparti opererede i valgkampen med et ønske om en offentlig vækst på 0,8 procent. Det har hele tiden stået klart, at det ikke ville lykkes.

Politikerne ved endnu ikke, hvad tallet ender på, og Kristian Thulesen Dahl vil ikke komme med vurderingen af resultatet, før det er blevet regnet ud.

”Det er ikke beregnet, hvad det her betyder for realvæksten næste år. Det kommer der et tal på, og så tager jeg gerne den diskussion,”

Ifølge finansministeren har det været hårde forhandlinger.

”Der er ikke nogen, der er billigt til salg her. Det glædelige ved disse forhandlinger er, at alle har påtaget sig et ansvar,” siger Claus Hjort Frederiksen.

LA og K jubler
Anders Samuelsen glæder sig over finansloven. Han vil endda gå så langt som at at kalde det en ”smuk finanslov”.

Allermest glæder han sig over, at registreringsafgiften sænkes fra 180 procent til 150 procent.

”Det er ret markant og svarer til en skattelettelse på over en milliard kroner allerede næste år,” siger Anders Samuelsen.

Samuelsen erkender på den anden side blankt, at det ikke lykkedes at få stoppet det offentlige forbrug, som han gerne havde set.

”Vi fik ikke stoppet det offentlige forbrug. Til gengæld har vi skaffet en bil-milliard. Det tror jeg, der er rigtig mange ude i landet, der bliver glade for. Man giver, og man tager, og sådan er det også her,” siger Anders Samuelsen.

Også Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er svært tilfreds med resultatet. Særligt en ting skaber konservativ glæde.

”Jeg har stået foran denne dør og sagt 'grundskyld, grundskyld, grundskyld', jeg ved ikke hvor mange gange. At det er lykkes at få fastfrosset grundskylden i kroner og ører, er vi meget glade for. Det svarer til en lettelse for boligejerne på cirka 800 millioner kroner næste år,” siger Søren Pape Poulsen, der med egne ord næsten ikke kan være i sig selv af glæde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00