Fire mænd frifindes for at medvirke til københavnsk terror

FRIFUNDET: Københavns Byret har frifundet de fire mænd, der var tiltalt for at have medvirket til terror og hjulpet Omar el-Hussein under terrorangrebet i København.

Foto: Claus Bech/Scanpix
Cecilie Gormsen

De fire mænd, som har været tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein under terrorangrebet i København i februar sidste år, er alle blevet frifundet for medvirken til terror. Sådan lyder dommen, der tirsdag formiddag er blevet afsagt i Københavns Byret.

Det er et enigt nævningeting, som står bag afgørelsen om, at de fire mænd ikke har medvirket til terror. Derimod er alle de tiltalte, som har siddet på anklagebænken siden marts, dømt for mindre forhold. To af dem er ifølge Berlingske blandt andet er kendt skyldige for våbenbesiddelse under skærpende omstændigheder, hvor de var med til at bortkaste det våben, som Omar el-Hussein brugte ved angrebet på Krudttønden. Derudover er de fire mænd blevet dømt for blandt andet mobiltelefoner i fængslet og vold mod fængslesbetjente.

Terrorananslaget i København fandt sted 14. februar 2015, hvor Omar El-Hussein først skød mod Krudttønden på Østerbro for senere at tage til synagogen i Krystalgade og skyde der.

Ingen tæt kontakt
I dommen lægges der vægt på, at de fire tiltalte efter klokken 21.17 ikke havde en kontakt med Omar El-Hussein, som kan karakteriseres som vedvarende og tæt, og at kontakten efter omstændighederne derfor ikke kan anses for strafbar medvirken.

”De handlinger, som de tiltalte efter tidspunktet kl. 21.17 var tiltalt for, er ikke af en sådan karakter, at handlingerne kan føre til domfældelse for medvirken efter straffelovens § 23 (den såkaldte terrorparagraf, red.),” lyder det i domsresumeet fra Københavns byret.

Da det ikke er lykkedes politiet at indsamle beviser, der kunne hænge andre end Omar El-Hussein op på angrebet ved Krudttønden, har retten kun skullet tage stilling til, om Omar El-Hussein var alene om at planlægge angrebet ved synagogen.

Fastslået: Det VAR terror
Udover frifindelsen af de fire tiltalte, har Københavns Byret som den første retsinstans tirsdag fastslået, at Omar El-Husseins angreb i København var terror.

”Det er under sagen bevist, at Omar El-Husseins handlinger ved Krudttønden den 14. februar 2015 og ved synagogen den 15. februar 2015 var terrorisme,” slår byretten fast i domsresumeet.

Da der i begyndelsen af året blev rejst tiltale mod de fire mænd, kaldte justitsminister Søren Pind (V) det et vigtigt skridt i arbejdet med at værne om danskernes tryghed og sikkerhed. Samtidig fortalte han, at var hans beslutning, at anklagemyndigheden skulle rejse tiltale for medvirken til terrorisme. 

Søren Pind skriver på Twitter, at han efter tirsdagens kendelse nu vil nærlæse den:

"Hmm... Anklagemyndigheden fik ikke medhold. Nu må dommen nærstuderes og så må vi se, om den ankes," skriver han på Twitter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00