Flertal i Folketinget beskylder Esben Lunde for at lyve

FISKEKVOTER: Ifølge S og DF har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) holdt løsningsforslag til et opgør med kvotekoncentrationen i fiskeriet skjult for Folketinget.

Amalie Bjerre Christensen

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal nu forklare i et samråd, hvorfor han kun gav ét bud på, hvordan en fiskeriaftale kan gøre op med de såkaldte ’kvotekonger’. Det skriver Berlingske.

Meldingen kommer, efter et politisk flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale i december indgik en fiskeriaftale udenom regeringen.

Her bad partierne ministerens embedsværk om at komme med konkrete forslag til, hvordan Danmark kan gøre op med kvotekonger, der sidder på en stor del af de danske fiskekvoter.

Som svar på partiernes forespørgsel kom miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen kun med ét enkelt forslag. Nemlig en tro og love-erklæring, hvor fiskerne underskriver, at de overholder reglerne for fiskekvoter. Og det var, selvom partierne gentagne gange bad ministeren om flere forslag.

Læs også: Flertal indgår fiskeri-aftale udenom regeringen

Idékatalog med 16 forslag
Ifølge Berlingske havde Landsbrugs- og Fiskeristyrelsen, daværende NaturErhvervstyrelsen, på det tidspunkt udarbejdet 16 konkrete forslag til et opgør med kvotekoncentrationen.

Og ifølge Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er der nu tale om en alvorlig sag, eftersom han flere gange efterspurgte forslag som dem, styrelsen havde udarbejdet.

”Så ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti. Det er ikke særlig fremmende for samarbejdet. Det skaber mistillid,” siger Ib Poulsen til Berlingske.

Ministeren afviser anklager
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser at have tilbageholdt oplysninger for Folketinget. Han oplyser, at han modtog tre forslag fra sine embedsmænd, og at han viderebragte to af disse til forligspartierne.

”Jeg kan forstå, at aftaleparterne nu ønsker en mere vidtgående model. Det har jeg bedt mit embedsværk om at se på, og det tager jeg naturligvis gerne et møde med aftaleparterne om. Jeg forstår ikke, hvis partierne skulle opleve, at jeg taler usandt. Jeg er ikke blevet forelagt Landbrugs- og Fiskeristyrelsens idékatalog med 16 idéer. Jeg er meget villig til at drøfte løsninger med partierne bag fiskeripakken,” skriver Esben Lunde Larsen i et skriftlig svar til Berlingske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Ib Poulsen

Byrådsmedlem (DF), Thisted Kommune
skibsfører (Svendborg Navigationsskole 1989)

0:000:00