Flertal vil have loft over sociale ydelser

MÅLING: Mere end hver anden dansker er tilhænger af at indføre et loft over, hvad man samlet kan få i sociale ydelser. Det viser en ny meningsmåling, der giver medvind til Venstres offensiv for et "moderne kontanthjælpsloft". 

Venstre foreslog som et led i deres finanslovsforslag for 2015, her præsenteret ved formand Lars Løkke Rasmussen, at sætte et loft over, hvor meget danskere kan modtage i sociale ydelser.<br><br>
Venstre foreslog som et led i deres finanslovsforslag for 2015, her præsenteret ved formand Lars Løkke Rasmussen, at sætte et loft over, hvor meget danskere kan modtage i sociale ydelser.

Foto: Toke Kristiansen/ ALtinget.dk
Michael HjøllundLise-Lotte Skjoldan

Et flertal af danskerne er klar til at sætte et loft over de sociale ydelser, den enkelte kan modtage fra det offentlige. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

Her erklærer 54 procent af de adspurgte sig som tilhængere af et loft over, hvad man samlet kan få af sociale ydelser såsom kontanthjælp, boligsikring, børnepenge. 25 procent er modstandere af ideen, mens 20 procent svarer ”ved ikke.”

Hos Venstre er partiets arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen begejstret for målingen.

Han mener, den er udtryk for, at mange danskere deler Venstres syn på de offentlige ydelser og dermed støtter ideen om at indføre et "moderne kontanthjælpsloft."

Fakta
OVERBLIK: "Det moderne kontanthjælpsloft"
Venstre mener, at det er nødvendigt at lave en jobreform.
Det indebærer dels at indføre et loft over de sociale ydelser til kontanthjælpsmodtagere. Samtidig skal gevinsten bruges på skattelettelser til de danskere, der har de laveste indkomster.

Venstre har dog hidtil afvist at konkretisere, hvor det, de kalder et "moderne kontanthjælpsloft", skal ligge.

I en stort anlagt kampagne kritiserede Venstre, at et ægtepar på over 30 år på kontanthjælp med tre børn kan få 454.215 kroner i samlede offentlige ydelser.

Rød blok har kritiseret Venstres regnestykke for at være pustet op, da det også inkluderer en række ydelser, som er universelle. For eksempel børnepenge.

I 2013 var der ifølge Danmarks Statistik 934 par med mindst tre børn, som fik kontanthjælp hele året. I tallet indgår kun par, der fik mere end 330.000 kroner i kontanthjælp.

”Jeg tror, danskerne er optaget af rimelighed, og at det i endnu højere grad skal kunne betale sig at arbejde. Og at der simpelthen må være et rimeligt forhold mellem at være på offentlig forsørgelse og det at tage et arbejde,” siger han.

Målingen kommer oven på flere uges kampagne fra partiet Venstre, der med avisannoncer og reklamer på togstationer har krævet et loft over de sociale ydelser. Det har de gjort med henvisning til, at en gruppe af familier i Danmark modtager op til 454.215 kroner i offentlige ydelser om året. En kampagne, der har fået skarp kritik af rød blok.

Ifølge Torben Fridberg, der er seniorforsker ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, kan målingen være udtryk for, at vælgerne reagerer på den debat, der de sidste uger har været om netop niveauet for offentlige ydelser.

”Generelt er danskerne helt med på, at dem, der har brug for sociale ydelser, skal have dem, og at det skal være på et rimeligt niveau. Men er der en debat om, at nogle får mere, end hvad der er rimeligt, ser man, at mange hurtigt tenderer til at stramme lidt op,” siger Torben Fridberg.

Til gengæld forventer Torben Fridberg, at holdningen blandt vælgerne formentligt ville ændre sig, hvis diskussionen var mere konkret, og der kom reelle tal på bordet.

”Så vil der straks være nogle eksempler på, at der er mennesker, der kommer i klemme. Og så vil vælgerne være mindre tilbøjelige til at sige, at de her grupper faktisk skal have en mindre ydelse,” siger han.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked her (kræver abonnement)

Dokumentation

Sådan har vi spurgt
Der er forslag om at indføre et loft over, hvad man samlet set kan få af sociale ydelser (kontanthjælp, boligsikring, børnepenge m.v). Er du tilhænger eller modstander af et samlet loft over de sociale ydelser?

- Tilhænger: 54 procent
- Modstander: 25 procent
- Ved ikke: 20 procent

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 12.-17. marts.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00