Flertal vil ikke sende ikke-donorer bagest i organ-køen

ORGANER: Næsten 60 procent af danskerne afviser at sende personer, som ikke er tilmeldt organdonorregistret, bagest i køen til nye organer. Danskerne værner om det solidariske sundhedsvæsen, vurderer etik-professor.

Et flertal af danskerne siger nej til, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ.
Et flertal af danskerne siger nej til, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ.Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Et flertal af danskerne siger nej til en noget-for-noget tilgang til organdonation.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

Her svarer et flertal af danskerne nemlig nej til, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ.

Den ide kom i fokus tidligere på året, efter Foreningen 7Liv i Kristeligt Dagblad blev citeret for at ville ”sætte ikke-donorer bagest i køen”.

Hvis man begynder at gøre ordninger afhængige af den enkeltes bidrag, kan det næste vel blive, at man kigger på, hvad den enkelte betaler til sundhedsvæsenet. Det er en noget-for-noget-tænkning, og det tror jeg godt, danskerne kan se problematikken ved.

Thomas Ploug
Professor og medlem af Det Etiske Råd

Foreningens forslag forudsætter dog, at Danmark først indfører såkaldt formodet samtykke, hvor alle borgere automatisk tilmeldes donorregistret, når de fylder 18 år. Melder borgeren sig herefter aktivt ud igen, bør de ifølge 7Liv sendes tilbage i organ-køen. 

Den akutelle meningsmåling, som ikke forholder sig til formodet samtykke, illustrerer en generel skepsis overfor noget-for-noget-tilgange til sundhedssystemet, mener Thomas Ploug, der er professor (MSO) i anvendt etik ved Aalborg Universitet og medlem af Det Etiske Råd.

”Vi har en anden tradition i det danske sundhedsvæsen, som er kendetegnet ved en høj grad af solidaritet. Borgerne har mange forskellige forudsætninger, men vi er enige om, at der skal være en lige og solidarisk adgang til sundhedsydelser,” siger han.

Thomas Ploug mener, at en prioriteret organ-kø vil ”pille ved hele fundamentet for det danske sundhedsvæsen.”

”Ordninger, som gør ydelser afhængige af, hvad den enkelte selv stiller til rådighed, strider imod den lige og solidariske adgang til sundhedsvæsenet. Det strider imod de værdier, det danske sundhedsvæsen bygger på, og som danskerne er vant til,” siger han.

7Liv: Første skridt er formodet samtykke
I det nuværende danske organdonor-system skal borgerne tage stilling til organdonation ved fx at tilmelde sig Donorregistrering eller ved at bære et donorkort.

I lande som Østrig, Wales og Spanien er det formodede samtykke etableret, mens Israel i 2012 indførte en lov, der netop sætter donorer forrest i organ-køen i et system, der ligner det danske. 

Formand for Foreningen 7Liv, Karin Riis-Jørgensen, ønsker ikke ordningen indført i Danmark under de nuværende forudsætninger, men håber, at man på sigt kan nærme sig en prioriteret kø-model.

Det første skridt derhen er det formodede samtykke.

Når først det formodede samtykke er indført, bør Danmark tage skridtet videre, mener Karin Riis-Jørgensen.

”Alt her i livet er ’give and take’. Hvis man bevidst siger, at man ikke ønsker at være donor, så må konsekvensen være, at man heller ikke tager imod et organ,” siger hun og tilføjer:

”Vores samfund bygger på ret og pligt, og når man ikke vil have pligten, så kan man heller ikke kræve retten.”

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Fakta om målingen

Sådan har vi spurgt:

Det er blevet foreslået, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ. Er det en god ide?

29 procent svarede ja.
59 procent svarede nej.
13 procent svarede ved ikke.

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative.

Svarene er indsamlet i perioden 6. maj til 9. maj 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Riis-Jørgensen

Formand, organdonerforeningen 7liv, senior rådgiver, Miltton Europe, Formand, Nyreforeningens Donorudvalg , fhv. MEP (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1978)

Thomas Ploug

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet København, formand, den Forskningsetiske Komite, Aalborg Universitet
ph.d. i informationsvidenskab (SDU, 2006), cand.mag. i filosofi (Københavns Uni., 2001)









0:000:00