Flygtninge placeres i kommuner med ringe jobmuligheder

INTEGRATION: Fordelingen af flygtninge i kommunerne tager ikke højde for jobmuligheder. Det skader integrationen, mener DA. Inger Støjberg (V) afviser at skrue på fordelingsnøglen.

Når danske flygtninge fordeles mellem kommunerne, bliver der ikke set nok på, hvor arbejdspladserne er, mener DA (Mathias Løvgreen Bojesen/ Scanpix).
Når danske flygtninge fordeles mellem kommunerne, bliver der ikke set nok på, hvor arbejdspladserne er, mener DA (Mathias Løvgreen Bojesen/ Scanpix).
Mette Pabst

Der skal i langt højere grad skeles til, hvor arbejdspladserne er, når flygtninge skal have bolig.

Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der ønsker et opgør med den måde, flygtninge fordeles mellem kommunerne.

"Måden, flygtninge boligplaceres i dag, er med til at forlænge den tid, der går, før flygtninge kommer i job," siger Berit Toft Fihl, chefkonsulent hos DA.

8.500 flygtninge skal have bolig
I år skal 8.500 flygtninge fordeles blandt landets kommuner. Det foregår ved hjælp af en fordelingsnøgle udarbejdet af Udlændingestyrelsen, som blandt andet tager højde for den enkelte kommunes andel af befolkningen samt andelen af indvandrere og flygtninge.

Måden, flygtninge boligplaceres i dag, er med til at forlænge den tid, der går, før flygtninge kommer i job.

Berit Toft Fihl
Chefkonsulent, DA

I en ny analyse har DA kigget på, hvor flygtningene skal placeres i 2017 og sammenkørt tallene med antallet af arbejdspladser i de forskellige kommuner. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Analysen viser, at flere flygtninge burde placeres i København, Odense og trekantsområdet, hvis fordelingen skulle tage udgangspunkt i, hvor der er arbejdspladser og dermed bedre jobmuligheder.

Omvendt burde kommuner i Nordjylland, Vestjylland og Sydsjælland modtage færre flygtninge, end de gør i dag.

Justeres fordelingsnøglen, så flere flygtninge placeres i kommuner med mange arbejdspladser, bliver det lettere for flygtningene at komme i job, mener DA.

"Når slutresultatet skal være, at man kommer ud på arbejdsmarkedet, kan man ligeså godt lægge det snit fra starten af – for naturligvis er det lettere at finde et job, hvis der er gode jobmuligheder der, hvor man bliver placeret," siger Berit Toft Fihl.

KL ønsker fokus på kompetencer
Kommunernes Landsforening vil ikke blande sig i, hvordan flygtninge fordeles mellem de enkelte kommuner, men er dog enige med DA i, at den hurtigste vej til integration går gennem job.

"Hvis en flygtning har uddannelse eller erfaring inden for et bestemt område, er det jo oplagt at sende vedkommende til et område, hvor der er virksomheder, som faktisk efterspørger de kompetencer og erfaringer. Og vi glæder os over, at det blev en del af trepartsaftalen,"

lyder det i en skriftlig kommentar fra Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) peger som KL på, at trepartsaftalen har betydet, at man nu i højere grad boligplacerer flygtninge ud fra beskæftigelsesmuligheder.

”De kommunale flygtningekvoter er vigtige, fordi de fordeler opgaven med integration ligeligt mellem landets kommuner og modvirker ghettoer. Men jeg er helt enig med DA i, at beskæftigelsesmulighederne skal veje tungt, når den enkelte flygtning skal fordeles til en kommune," lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sådan fordeles flygtninge

Udlændingestyrelsen udmelder hvert år landstal for det følgende år. Landstallene er et skøn over, hvor mange flygtninge der vil få opholdstilladelse i Danmark det pågældende år. Udlændingestyrelsen foretager skønnet på baggrund af det forventede antal asylansøgere og udviklingen i sagsbehandlingen, herunder anerkendelsesgraden.

På baggrund af landstallene skal landets kommunekontaktråd søge at indgå aftale om, hvordan flygtningene skal fordeles mellem regionerne (regionskvoter). Derefter skal kommunerne på baggrund af regionskvoterne søge at indgå en aftale om, hvordan flygtningene skal fordeles mellem kommunerne (kommunekvoter). Hvis kommunekontaktrådene eller kommunerne ikke kan blive enige, fastsætter Udlændingestyrelsen kvoterne. 

Udlændingestyrelsen fastsætter regions- og kommunekvoter ved beregning ud fra en fordelingsnøgle. Fordelingsnøglen fastlægges på baggrund af:

  • den enkelte kommunes andel af den samlede befolkning
  • den enkelte kommunes andel af indvandrere og flygtninge, samt
  • antallet af familiesammenførte til flygtninge, der i kalenderåret forud for udmelding af landstallet er førstegangsindrejst i Danmark og bosat i den enkelte kommune.

Det samlede befolkningstal samt kommunens andel af indvandrere og flygtninge opgøres på grundlag af opgørelser foretaget af Danmarks Statistik. Antallet af familiesammenførte opgøres på baggrund af oplysninger fra det Centrale Personregister (CPR).

Kilde: Ny i Danmark


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00