Fogh: Gør jer ingen forhåbninger – Brexit kommer til at ske

BREXIT: Britisk exit fra EU bliver blødere end først antaget, men Brexit er stadig en realitet. Det vurderer Anders Fogh Rasmussen, som i øvrigt afviser, at øst-udvidelsen under Foghs formandskab var en fejl.

Toke Gade Crone Kristiansen

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen talte tirsdag ved en konference på Christiansborg om det britiske exit af EU, Brexit. 

Og den tidligere statsminister var helt klar i mælet omkring mulighederne for at undgå Brexit.

”Brexit will happen, Brexit will happen, Brexit will happen” slog Anders Fogh fast flere gange overfor forsamlingen, da konferencen foregik på engelsk. 

En af konferencens deltagere var Jens Klarskov, administrerende direktør for Dansk Erhverv, som tidligere på konferencen havde fortalt om, hvordan han har indgået et væddemål, om at Storbritannien måske alligevel forbliver i unionen.

”Jeg kan fortælle dig, at du har tabt,” pointerede Anders Fogh og høstede latter fra salen.

Men det nyligt overståede valg i Storbritannien kan dog betyde, at Brexit ikke bliver så hårdt som forventet, vurderer Anders Fogh Rasmussen.

”Jeg ville for få uger siden have forudset et hårdt Brexit, men nu hælder jeg imod at gætte på, at vi får en blødere version,” sagde Anders Fogh Rasmussen, som i dag fungerer som international rådgiver. 

Lagde øst-udvidelsen kimen til Brexit?
Anders Fogh Rasmussen (V) var som statsminister forhandlingsleder under øst-udvidelsen af EU, som foregik under det danske EU-formandskab.

Fogh blev derfor bedt om at forholde sig til, om EU-udvidelsen, som han selv stod i spidsen for, var en fejl.

Det blev dog afvist kategorisk.

”Vi gjorde det rigtige, og vi gjorde det på det rigtige tidspunkt,” fastslog Anders Fogh Rasmussen.

Rationalet fra den tidligere statsminister syntes at være, at det på daværende tidspunkt, var det eneste tidspunkt, hvor det rent faktisk kunne gøres på.

”Hvis ikke vi havde gjort det dengang, var det aldrig blevet til noget.”

”Den politiske situation i dag ville ikke være kompatibel med en udvidelse i den størrelsesorden,” sagde Fogh.

Men spørgsmålet er, om øst-udvidelsen dengang kan have lagt kimen til den sikkerhedspolitiske situation, som Europa står overfor i dag.

Anders Fogh Rasmussen konstaterede således, at han er ofte er blevet spurgt om netop det. 

”Nogen gange får jeg spørgsmålet, om vi gjorde det rigtige, om vi begik en fejltagelse og provokerede Rusland med øst-udvidelsen af EU?” 

”Den analyse tager jeg komplet afstand fra,” sagde Fogh og besvarede dermed sit eget spørgsmål.

Se et uddrag fra konferencen i klippet ovenfor. 

Konferencen om Brexit blev afholdt tirsdag den 13. Juni i et samarbejde imellem Altinget og Rasmussen Global. Anders Fogh Rasmussen deltog som direktør for sit rådgivningsfirma, Rasmussen Global.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Jens Klarskov

Seniorrådgiver, Rud Pedersen, formand for Specialisterne
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00