Folketinget undslår sig omprioriteringsbidrag

UNDTAGET: Både kommuner, regioner og ministerier skal effektivisere. Men Folketinget selv er undtaget fra det såkaldte omprioriteringsbidrag. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), bakker op om undtagelsen, men vil nu tage det op i Præsidiet.

Folketinget og dets institutioner er ikke omfattet af et omprioriteringsbidrag. Foto: Rasmus Flindt Pedersen. 
Folketinget og dets institutioner er ikke omfattet af et omprioriteringsbidrag. Foto: Rasmus Flindt Pedersen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Toke Gade Crone Kristiansen

Kommunerne, regionerne og ministerierne skal i 2016 spare og effektivisere. Men besparelserne rammer ikke på Christiansborg. 

Folketinget er nemlig ikke omfattet af det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det bekræfter Folketingets direktør. 

“Jeg kan bekræfte, at der ikke i 2016 forekommer en procentvis omprioritering/reduktion af budgetterne. Driftsbudgettet for 2016 er baseret på en uændret budgetramme,” skriver Folketingets direktør, Carsten U. Larsen, i en mail til Altinget. 

Præsidiets beslutning
Det er Præsidiet, der fastsætter de økonomiske rammer for Folketinget og dets institutioner, som også omfatter Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

Fakta
Omprioriteringsbidrag fordelt på offentlige niveauer

Kommunerne
Der indføres et årligt omprioriteringsbidrag i kommunerne på 1 pct. de kommende fire år (2016 til 2019) Kilde: Pressemeddelelse fra Finansministeriet  03.07.2015: Kommunernes økonomiske rammer for 2016.  

Staten

”Regeringen har som led i finanslovforslaget for 2016 besluttet, at alle større statslige driftsudgifter skal have indarbejdet et omprioriteringsbidrag på 2 pct. fra 2016. Dette indebærer, at statslige driftsområder, der tidligere har været friholdt eller har været omfattet af et reduceret omprioriteringsbidrag, herunder uddannelses- og kulturområdet, fremadrettet også omfattes på samme vilkår som andre statslige driftsområder.”  Kilde: Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 88 (L 1 - § 7. Finansministeriet) af 28. oktober.    

Regionerne
“Regionerne leverer et omprioriteringsbidrag på 1 pct., der i praksis pålægges regional udvikling og administration. Omprioriteringsbidraget på administration tilbagefø- res til sundhedsområdet. “ Kilde: Aftale om regionernes økonomi for 2016.

Folketinget:
Driftsbudgettet for 2016 er baseret på en uændret budgetramme, dvs. ingen udvidelser af det samlede driftsbudget.

Der sker jævnligt omfordeling/omprioritering af midler mellem Folketingets institutioner. Således er en del af de merbevillingsbehov, som Ombudsmanden har haft i de senere år, finansieret af driftsmidler fra Folketingets Administration, som er opnået gennem eksempelvis interne effektiviseringer. Tilsvarende gælder også de øgede driftsudgifter, som åbningen af Tårnet har medført. Kilde: Folketingets direktør Carsten U. Larsen i et svar til Altinget 04.02 2016.

I Præsidiet sidder de fem største partier: Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance. Forslag til Folketingets budget behandles af Præsidiet, der afgiver indstilling til Udvalget for Forretningsordenen, som vedtager det.

Driftsbudgettet for Folketinget er i 2016 på 684 millioner kroner.  

Formanden bakker op om undtagelse
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), oplyser, at et omprioriteringsbidrag for Folketinget ikke er blevet drøftet af Præsidiet. 

"Nej, det har det faktisk ikke. Vores budget er meget beskedent i forhold til regeringsmagtens. Det har der faktisk været stor enighed om. Vi har en lille biks her," siger hun og fortsætter:

"Der har også været mange udgifter, Ombudsmanden (som også er omfattet af budgettet, red.) skal tage sig af flere og flere ting, og vi har som Folketing måttet spæde til. Så der har været rigeligt." 

Kan du forstå, at når man bruger argumentet, at alle kan effektivisere, at der så er nogen ude i kommunerne, regionerne eller i staten, der synes, at det er mærkeligt, at man ikke kan effektivisere i Folketinget? 

"Jo, det kan jeg selvfølgelig godt, når du stiller det op på den måde. Men jeg tror ikke, at kommunerne vil rette pilen mod Folketinget. De er også bekendt med den opgave, vi har herinde, og budgettet kan ikke måle sig med det, der sker rundt omkring i kommunerne."

Pia Kjærsgaard vil dog have rene linjer og vil derfor nu tage problemstillingen op i Præsidiet.

”Jeg har besluttet, at jeg vil sætte det på dagsordenen, om vi skal være omfattet eller ej, så der ikke skal være nogen tvivl om det her,” siger Pia Kjærsgaard.

Ingen kommentarer fra Præsidiets blå partier 
Selv om et omprioriteringsbidrag for staten har eksisteret siden Anders Fogh Rasmussens (V) tid som statsminister, så var det den nuværende Venstre-regering, der besluttede, at kommuner og regioner samt kultur- og uddannelsesområdet i staten fra i år også skal være omfattet af omprioriteringsbidraget. 

Venstres medlem af Præsidiet, Kristian Pihl Lorentzen, afviser at forholde sig til, om Folketinget skal være omfattet af et omprioriteringsbidrag.

”Jeg har ingen kommentarer til den sag,” siger han.

Samme svar kommer fra Liberal Alliances præsidiemedlem, Mette Bock. 

Røde partier afviser omprioritering
Hos de røde partier har der de seneste dage været udskiftning i præsidiemedlemmerne, hvor både Socialdemokraterne og Enhedslisten har skiftet på posten. 

Stine Brix (EL), som netop er udtrådt af Præsidiet, mener ikke, at spørgsmålet om at underlægge Folketinget et omprioriteringsbidrag overhovedet har været omtalt i Folketingets Præsidium siden sommer. Hun vil ikke ”motivforske” i hvorfor:

”Det er da påfaldende, at der er en institution, som undgår – det er da mærkeligt. Det er en mærkelig asymmetri. Det kan jeg da godt forstå,” siger hun og understreger, at hun ikke støtter et omprioriteringsbidrag for Folketinget. 

”Enhedslisten er jo arge modstandere af omprioriteringsbidraget, som er indført for kommunerne, ligesåvel som vi altid har været kritiske over for det, som er indført for staten,” siger Stine Brix.

Henrik Dam Kristensen har netop afløst Helle Thorning-Schmidt som Socialdemokraternes medlem af Præsidiet. Han mener ikke, at Folketinget bør være omfattet af et omprioriteringsbidrag. 

”Det ville være lidt mærkeligt, hvis vi var omfattet af det. Vi er jo ikke en kommunal eller en statslig institution på den måde,” siger han og fortsætter:  

”Vi skal sikre, at vi har den økonomi, der gør, at vi kan drive Folketinget på en ordentlig og ansvarlig måde - hverken mere eller mindre," siger Henrik Dam Kristensen, der understreger, at han endnu ikke har været til det første møde i Folketingets Præsidium.

Det næste møde i Folketingets Præsidium er planlagt til 16. marts 2016.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00