Folketinget vedtager landbrugspakken efter heftig debat

LANDBRUGSPAKKE: En samlet blå blok har torsdag vedtaget regeringens omdiskuterede landbrugspakke. Det krævede dog først en lang debat, hvor ordet mistillid fyldte en del.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Et flertal bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative har torsdag vedtaget regeringens lovforslag om kvælstofnormer (L 68), der en central del i den omdiskuterede landbrugspakke.

Det tog dog lidt tid at nå frem til afstemningen, da tredjebehandlingen strakte sig over flere timer med lang og heftig debat mellem ordførere og fremmødte folketingsmedlemmer fra alle partierne.

Landbrugspakken og afstemningen har været livligt debatteret, da et flertal af Folketingets partier har udtrykt mistillid til ministeren bag lovforslaget, miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Mistilliden begrundes med, at de ikke mener, at hun har fremlagt retvisende tal i sin landbrugspakke.

Netop flertallet mod ministeren fik de røde partier til at kritisere hende for at være respektløs overfor Folketinget, når hun ikke vil gå af og samtidig møder op i folketingssalen.

”Jeg udtrykker respekt for Folketinget. Jeg forstår, at der er et flertal, der ønsker, at vi tredjebehandler L 68. Og derfor - som ansvarlig minister på området - er jeg selvfølgelig til stede under den her behandling,” var modsvaret fra ministeren.

Hun understregede samtidig igen, at hun ikke har misinformeret Folketinget.

Læs også: Overblik: Forstå dramaet om landbrugspakken

Konservative stemte for trods mistillid
Sagen om Eva Kjer Hansens fremtidige ministerembede begyndte for alvor at rulle, da Konservative tirsdag aften fortalte, at partiet ikke længere har tillid til hende.

Trods mistilliden stemte Konservative alligevel for landbrugspakken.

”Landbruget vil føle sig berettiget svigtet af det politiske system, hvis diskussionen kunne gå ud over dem, og de blev frataget de ting, som de blev lovet herinde fra. Derfor mener vi ikke, at vi kan tillade os at stoppe landbrugspakken,” sagde Rasmus Jarlov, der er partiets fødevareordfører.

Konservative håber nu på at forhandle en grøn tillægsaftale på plads, der kan kompensere for den øgede kvælstofudledning.

Læs også: Landbrugspakke: Sådan ser miljøregnskabet ud

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00