Løkke får flertal for sin asyl-garanti

RETSFORBEHOLD: Et flertal i Folketinget har stemt for at skrive Lars Løkke Rasmussens garanti om, at Danmark ikke kommer til at gå med i EU's asylpolitik uden en folkeafstemning ind i lovforslaget om retsforbeholdet.

Folketinget har tirsdag vedtaget Løkkes garanti om, at Danmark ikke går med i EU's asyl- og flygtningepolitik, uden at det først har været til folkeafstemning. 
Folketinget har tirsdag vedtaget Løkkes garanti om, at Danmark ikke går med i EU's asyl- og flygtningepolitik, uden at det først har været til folkeafstemning. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie GormsenKasper Kaasgaard

To ændringsforslag blev forkastet, mens et blev vedtaget, da det danske retsforbehold var til diskussion i Folketingssalen tirsdag.

Under sin første spørgetime som statsminister fortalte Lars Løkke Rasmussen (V), at han vil skrive en garanti ind i loven om, at der skal en særskilt folkeafstemning til, hvis Danmark i fremtiden vil tilslutte sig EU's fælles flygtninge- og asylpolitik. Og netop det ændringsforslag havde udenrigsminister Kristian Jensen (V) med til dagens debat, så det kunne blive skrevet ind i lovforslaget om at omdanne det danske retsforbehold til en tilvalgsordning. 

”Vi har et ændringsforslag med, hvor der i bemærkninger præcist står beskrevet, hvordan tre partier – mit eget, Socialdemokratiet og det Konservative Folkeparti – vælger at bruge den vetoret, vi politisk har aftalt. Så vetoretten er der, og vi har tilkendegivet, hvordan vi vil bruge den,” sagde Kristian Jensen under debatten.

Flertallet stemte for, og dermed er Lars Løkke Rasmussens garanti en realitet.

DF er bekymret
Også Enhedslisten havde stillet to ændringsforslag, men disse blev begge forkastet. Det handlede blandt andet om, at man ved folkeafstemningen 3. december kun skal tage stilling til de nuværende retsakter, mens nye retsakter kun kan vedtages med fem sjettedele flertal i Folketinget eller ved folkeafstemning.

Med tirsdagens afstemning om Løkkes asyl-garanti bliver der nu skrevet en juridisk garanti ind i loven, så hvis Danmark i fremtiden skal med i EU's asylpolitik, skal det først til folkeafstemning. Men den garanti beroliger ikke Dansk Folkeparti, der kæmper for at bevare retsforbeholdet.

”Hvis ja-partierne får held til at overtale ja-partierne til at afskaffe retsforbeholdet, kan de samme partier uden videre skippe dansk asyl- og udlændingepolitik til Bruxelles,” siger Kenneth Kristensen Berth og fortsætter:

”Man skal huske, hvad der driver disse partier: EU-begejstring ud over alle grænser. Derfor er der heller ikke nogen grund til at tvivle på, at disse partier vil benytte den mulighed, de får for at aflevere dansk suverænitet til Bruxelles,” siger han.

Kristian Jensen: EU flytter sig
Folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december handler i grove træk om at omdanne det nuværende retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning, hvor Danmark vælger nogle EU-regler på retsområdet til og andre regler fra.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen skal danskerne til stemmeurnerne nu, fordi EU flytter sig.

”EU flytter sig ved, at Europol, som hidtil har været en mellemstatslig organisation, bliver flyttet over i det normale EU-system. Så ved at Danmark bliver stående, ender vi med at ryge ud af Europol,” siger Kristian Jensen.

Vedtages torsdag
Han erkender, at der er tale om en suverænitetsafgivelse, og at det jo netop er derfor, spørgsmålet bliver sendt til folkeafstemning, og fortsætter:

”Men det er en klog suverænitetsafgivelse. For det betyder faktisk, at selvom vi juridisk afgiver suverænitet, får vi reelt retten til at bestemme noget mere,” siger han og fortsætter:

”Med en tilvalgsordning, som Dansk Folkepartis normale yndlingsland, Storbritannien, har, får Danmark muligheden for gennem Folketinget selv at vælge. Så skal vi ikke vente på, at de andre siger ja eller nej eller beder os om at lave en langvarig parallelaftaleforhandling.”

Det samlede lovforslag om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning skal til afstemning i Folketinget torsdag, og herefter er det danskernes tur til at tage stilling, når spørgsmålet skal til folkeafstemning 3. december.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00