Folketinget vedtager nye pensionsregler for ministre

VEDTAGET: Ministre kan nu først få deres pension som folkepensionister, ligesom der nu som minimum er et halvt års eftervederlag mod før halvandet år.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Ministres pensionsforhold ændres nu.

Det står klart, efter Folketinget tirsdag har vedtaget en lovændring, der blandt andet betyder, at mindsteperioden for udbetaling af eftervederlag til ministre sænkes fra 18 måneder til 6 måneder.

V-regeringen indgik sidste år en stemmeaftale med Liberal Alliance, Konservative, Socialdemokratiet og Radikale, og nu er det altså blevet vedtaget.

Et andet hovedpunkt i aftalen er, at ministre først kan få udbetalt deres ministerpension, når de bliver folkepensionister. Men ifølge Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, indfører man med den nye aftale en slags førtidspension for ministre,

”Det burde være en selvfølge, at når vi herinde på Christiansborg ændrer pensionsalderen for befolkningen, så skal de regler selvfølgelig også gælde os selv. Derfor er vi skuffede over, at aftalepartierne øjensynligt i sidste minut fik indført en smart finte, der reelt betyder, at ministre alligevel også fremover vil kunne gå på pension før andre danskere,” siger Pelle Dragsted.

Kan gå tidligere på pension
Den nye aftale betyder nemlig, at ministre kan vælge at gå på pension fem år før folkepensionsalderen. Men det er der ikke noget odiøst i, slår finansminister Kristian Jensen fast.

”Den pension, som ministre nu får, bliver ligestillet med det almindelige arbejdsmarked. Både på det ordinære overenskomstmæssige arbejdsmarked og på tjenestemandsarbejdsmarkedet er der mulighed for mod et fradrag i sin pension at gå tidligere på pension end den fastsatte folkepensionsalder,” siger Kristian Jensen og fortsætter:

”Det er ikke noget ekstraordinært. Det er ikke noget ukendt. Det er ikke sådan, at det er helt nyt, og at vi er de eneste, som har haft mulighed for det.”

Ud over minimumslængden af eftervederlaget og pensionsalderen betyder den nye aftale også, at ministre, der ikke bor på Sjælland, kan få tilskud til deres bolig i København.

Ikke den sidste diskussion
Selvom de nye pensions- og eftervederlagsregler nu er vedtaget, så bliver det ifølge Pelle Dragsted ikke sidste gang, at Folketinget diskuterer politikeres løn og pensionsforhold.

”Det er jo ikke, fordi det handler om særligt mange penge i det store statsregnskab. Men det handler om principper,” siger Pelle Dragsted og fortsætter:

”Når vi insisterer på at fastholde urimelige privilegier, mens almindelige danskere rammes af efterlønsreformer og højere pensionsalder, så sender det – som vi ser det – et helt forkert signal om, at vi herinde er mere værd og har ret til mere end almindelige danskere, der går på arbejde og passer deres job.”

Folketinget vedtog tirsdag også en ændring af folketingsmedlemmernes vederlæggelse og pensionsforhold.

Dokumentation

Det har Folketinget vedtaget

Ændret pensionsalder
Med forslaget hæves politikernes pensionsalder fra efterlønsalderen til folkepensionsalderen. Pensionerede politikere har derfor først nulighed for at få udbetalt fuld pension ved folkepensionsalderen. Til gengæld har de mulighed for at gå på en slags førtidspension fem år før pensionsalderen. En ordning, som også tjenestemandsansatte er underlagt.

Ændret mindsteperiode for eftervederlag
Mindsperioden for udbetaling af eftervederlag til afgående folketingsmedlemmer og ministre sænkes fra henholdsvis 12 og 18 måneder til 6 måneder.

Boligtilskud
Ministre, der ikke bor på Sjælland og ikke sidder i Folketinget, kan ikke tilbydes bolig af Folketinget. Med den nye aftale kan disse ministre få tilskud til en bolig i København.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00