Folketingets afslutningsdebat: Kristendemokraternes tale

DOKUMENTATION: Læs Per Ørum Jensens tale ved Folketingets afslutningsdebat d. 31. maj.
Det talte ord gælder

Temaet til den kommende valgkamp er blevet ridset op i dagens debat. Det handler om økonomi. Det handler om rød eller blå blok. Kristendemokraterne vil forbedre borgernes livskvalitet.

Jeg vil på vegne af Kristendemokraterne tage udgangspunkt i det, der bliver overskriften i vores valgkampagne, nemlig en overordnet målsætning om at forbedre borgernes livskvalitet.

Kristendemokraterne i Norden har stillet et forslag til Nordisk Ministerråd om at måle de politiske forslags effekt på borgernes livskvalitet, på samme måde som de økonomiske konsekvenser bliver målt.

Den britiske premierminister David Cameron er også optaget af dette spørgsmål, og gjort det til en af sine mærkesager. Han har udtalt følgende:

Der findes en længsel efter noget mere:

Efter kapitalisme med forpligtigelser.

Efter arbejde med mening

Efter et fællesskab som handler om mere end bare penge og markeder

En længsel efter social vækst og grøn vækst sammen med den økonomiske vækst. Politik bør imødekomme denne længsel. Den bør anerkende værdien af fællesskab med familien, venner og verden omkring os.

Den må finde ord, som kan beskrive og virkemidler til at tilfredsstille nationens længsel efter bedre livskvalitet. En længsel som strækker sig ud over økonomisk velstand.

Kristendemokraterne er som alle andre partier også optaget af at der er styr på økonomien, men der skal være en balance, så der også tages hensyn til at borgernes livskvalitet bliver styrket.

Det var vores udgangspunkt, da KD blev inviteret til forhandlinger om regeringens 2020-pakke.

Vi ville sikre at alle borgere i alle egne af landet får tryghed og adgang til velfærd og sundhedsydelser. Derfor ville vi lukke de huller i Danmarkskortet som en centralistisk sygehusplan har efterladt. Det giver ikke mening, at man skal transporteres op til 90 kilometer for at få behandlet et brækket ben.

Vi ville sikre, at flere borgere med bl.a. kroniske sygdomme får styrket deres livskvalitet ved at de i højere grad kan blive behandlet i eget hjem ved hjælp af telemedicin. At der blev sat konkrete mål for andelen af både telemedicin og ambulant behandling, så man så vidt som det er muligt slipper for indlæggelse på sygehusene. 

Vi ville sikre, at der kommer styr på økonomien, så budgetoverskridelser i forbindelse med byggeriet af supersygehusene ikke vil gå ud over behandlingen i fremtiden. At investeringen på 41 milliarder ikke bare ender i mursten, men at fremtidens sundhedsbehandling i Danmark bliver i høj kvalitet, hvor man anvender den bedst mulige teknologi.

Vi ville sikre, at familierne får bedre livskvalitet, mere frihed og fleksibilitet i form af en familielivskonto, som giver mulighed for at man afhængig af sin livssituation kan skrue op og ned for sin arbejdsindsats og prioritere tid til sine børn, tid til syge familiemedlemmer eller hvad den enkelte familie konkret har behov for.

Efter to ugers forhandlinger sagde regeringen ultimativt nej til Kristendemokraternes krav.

Det er fair nok - Vi sad på hver sin planet - KD ønskede decentralisering - Regeringen ønskede centralisering.

Kristendemokraterne har derefter besluttet at stå helt udenfor regeringens 2020-pakke, og vi vil give vores eget bud på, hvordan vi vil løse fremtidens udfordringer.

Vi vil fortsat pege på en borgerlig statsministerkandidat, og stiller i den forbindelse tre krav såfremt Kristendemokraterne får de afgørende mandater efter et valg.

1) Familierne skal sikres mere frihed og fleksibilitet med en familielivskonto.

2) Udviklingsbistanden skal hæves til 1% af BNP

3) Borgerne skal maksimalt have 30 minutters kørsel til en skadestue og en fødeafdeling

Hvis ikke disse krav bliver imødekommet, så vil vi frit forhandle ud fra de parlamentariske muligheder der måtte være til stede.

I den forbindelse finder jeg anledning til at kvittere overfor Fru Helle Thorning Schmidt, som tidligere i dag åbnede en dør for, at sygehusplanerne kan blive bragt i orden igen.

Hvis vi nu skal forholde os til nogle af de aktuelle politiske temaer, og kigge på dem ud fra KDs perspektiv, som handler om både at tage hensyn til økonomi og livskvalitet, så er det naturligt at starte med efterlønnen.

Kristendemokraterne ønsker at bevare efterlønnen, som er en god løsning for de borgere, der i årevis har slidt og slæbt på det danske arbejdsmarked. Vi anerkender dog de økonomiske udfordringer Danmark står overfor, og vil derfor fremrykke initiativerne fra 2006-aftalen med fem år, så de offentlige finanser forbedres med 16 milliarder frem mod 2020.

Denne fremrykning bør suppleres med en forbedring af fleksjob-ordningen for seniorer, så vi får et mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor de borgere der i slutningen af deres arbejdsliv ikke har kræfterne til et fuldtidsarbejde, får forbedret muligheden for at trappe arbejdsindsatsen ned på en anstændig måde.

Vi vil give familierne mere frihed og fleksibilitet. Tanken om at alle skal arbejde mere uden hensyn til den enkeltes livssituation vil særligt ramme de børnefamilier, der i forvejen har svært ved få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Ved at give borgerne adgang til at trække på sine private pensionsopsparinger noget før mod at man så bliver lidt længere tid på arbejdsmarkedet bidrager til at styrke familiernes livskvalitet.

Dette forslag var helt centralt for regeringens Familie- og Arbejdslivskommission, og vil også bidrage til et mere fleksibelt arbejdsmarked.

I forhold til de lettelser på selskabsskatten på 5 milliarder som regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet i forbindelse med 2020-forhandlingerne, så mener KD at det er en forkert medicin. Vi ser hellere at man sikre de små- og mellemstore virksomheder samt landbruget mere risikovillig kapital, så der kan skabes nye arbejdspladser og mere innovation.

Det er jo ikke selskabsskatten der tiltrækker kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Der er mange andre faktorer som gør at udlændinge vælger Danmark som arbejdsland. Det er bl.a. det at der er rum og plads til familieliv, det er miljøpolitik og andre bløde værdier.

Vi ønsker en udlændingepolitik og socialpolitik, der bygger på, at alle mennesker er lige meget værd. Hvor der er plads til forskelighed, respekt og tolerance. Vi skal bevare et fællesskab for alle og ikke skubbe store grupper ud af fællesskabet. Vi skal tage udfordringen med den stigende fattigdom herhjemme alvorligt ved bl.a. at indføre en fattigdomsgrænse i Danmark.

Kristendemokraterne har over fyrre år kæmpet imod centraliseringer i det danske samfund. Det er en central opgave at kæmpe for decentralisering. Det kræver politisk prioritering at sikre nærhed og overskuelighed. Det kræver politisk prioritering at styrke de stærke fællesskaber og den kultur som gør det værdifuldt at bo i landets yderområder.

KD vil hente inspiration i både den blå og den røde plan i arbejdet med at finde vores bud på, hvordan vi løser fremtidens økonomiske udfordringer. Vi er hverken blå eller røde. Vi er et midterparti med ambitioner om at bidrage til at det samarbejdende folkestyre bliver genindført.

- Også når det gælder om at løse udfordringerne frem mod 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

0:000:00