Forbrugerøkonom advarer: Tænk dig om, før du tager regeringens tilbud

EFTERLØN: Regeringen lokker danskerne med skattefrie kroner, hvis de opgiver efterlønnen. En dårlig forretning for mange, lyder det fra forbrugerøkonom.

Mette PabstHenrik Axel Lynge Buchter

Du kan få op til 105.000 kroner skattefrit, hvis du dropper din efterløn. Sådan lyder tilbuddet fra regeringen til de omkring 450.000 danskere, der i dag betaler ind til efterlønsordningen.

Tilbuddet er et led i regeringens nye aftale om flere år på arbejdsmarkedet, som finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag indgik med Dansk Folkeparti.

Men danskerne skal tænke sig rigtig godt om, før de takker ja til pengene, lyder det fra en forbrugerøkonom i Nordea.

"Hvis de siger ja tak til den check, der dingler foran deres næse, så smækker de altså en dør i, og den dør kan aldrig lukkes op igen," siger Ann Lehmann Erichsen.

Forskel på alder
For langt de fleste danskere kan det ifølge Ann Lehman Erichsen ikke betale sig hverken økonomisk eller forsikringsmæssigt at droppe efterlønnen.

Først og fremmest er de 105.647 kroner skattefrit udelukkende til dem, der har indbetalt til ordningen i 18 år eller mere.

Vælger man at takke nej til regeringens tilbud og forsætte med at indbetale til efterlønnen, får man både mulighed for at gå på efterløn eller modtage et seniorjob. Samtidig får man 158.928 kroner skattefrit tilbage, hvis man først stopper på arbejdsmarkedet, når man når pensionsalderen, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Hun peger dog på, at det for personer i 30'erne kan give mening at få pengene udbetalt.

"Det er klart, hvis du kun er 35 år og kun har været i ordningen i nogle få år, kan der være helt andre grunde til at sige 'Ej, vi tror ikke så meget på den ordning, vi hopper af nu'," siger Ann Lehmann Erichsen.

For dem over 50 år, der indbetaler til efterlønsordningen, er meldingen dog klar:

"Hvis du er 50 år eller derover er tommelfingerreglen, at du skal sige nej tak (til tilbuddet red.)," lyder det fra forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Regeringen forventer selv, at op imod 50.000 danskere takker ja til regeringens tilbud.

Dokumentation

Frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag
Det er med gældende regler muligt at framelde sig efterlønsordningen og få sine indbetalte efterlønsbidrag tilbagebetalt (med en forrentning svarende til satsreguleringsprocenten). Ved frivillig framelding inden efterlønsalderen får man som hovedregel overført de indbetalte bidrag til en pensionsordning.

Aftaleparterne er enige om, at der skal være gunstige vilkår for dem, som i lyset af den længere levetid og bedre sundhed ønsker at udskyde sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Der gives derfor mulighed for, at medlemmer af efterlønsordningen skattefrit kan få tilbagebetalt deres tidligere indbetalte efterlønsbidrag, hvis de vælger at træde ud af efterlønsordningen.

Der vil efter forslagets vedtagelse i perioden fra 1. januar 2018 til 30. juni 2018 kunne ansøges om at træde ud af efterlønsordningen og få de indbetalte efterlønsbidrag tilbagebetalt skattefrit.

Muligheden gælder for medlemmer af efterlønsordningen, der på ansøgningstidspunktet endnu ikke har nået efterlønsalderen. Beløbet vil blive udbetalt i juli måned 2018. Skattefriheden gælder for efterlønsbidrag indbetalt fra 1999 og frem til og med den 22. juni 2017.

Indbetalinger, som er foretaget efter den 22. juni 2017 og frem til det eventuelle udtrædelsestidspunkt i 2018, vil blive tilbagebetalt fratrukket en afgift på 30 procent (som ved kontante udbetalinger under gældende regler). Tilbagebetalingsbeløbet fastsættes efter satsen i 2018.

Den skattefri udbetaling indebærer, at de indbetalte bidrag behandles skattemæssigt fordelagtigt, idet bidrag til efterlønsordningen er fradragsberettiget ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst som et ligningsmæssigt fradrag.

Personer, der benytter sig af muligheden for skattefri tilbagebetaling af deres efterlønsbidrag, kan ikke efterfølgende benytte sig af fortrydelsesordningen i efterlønsreglerne. Der skal sikres tilstrækkelig information til målgruppen.

Baseret på erfaringerne fra ordningen i 2012 forventes med betydelig usikkerhed, at i størrelsesordenen 50.000 personer vil benytte sig af muligheden for skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og melde sig ud af efterlønsordningen i løbet af 2018, svarende til cirka 12 procent af det forventede antal medlemmer af ordningen i 2018.

Kilde: Finansministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00