Debat

Forbrugerråd: 100 forskere tager ikke fejl om hormonforstyrrende stoffer

DEBAT: EU-Kommissionens kriterier for, hvornår et kemikalie er hormonforstyrrende, bliver trukket i langdrag af lobbyister. Regeringen bør fortsætte sit pres på kommissionen, skriver Claus Jørgensen, forbrugerrådet Tænk.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Jørgensen
Projektchef, Forbrugerrådet Tænk

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er nu mere end tre år siden, at EU-Kommissionen skulle komme med kriterier for, hvornår et kemikalie er hormonforstyrrende.

I dag er der nemlig ikke fælles kriterier i EU for, hvornår et stof anses for at være hormonforstyrrende, hvilket betyder, at mennesker og miljø måske udsættes for problematiske effekter fra stoffer, der ikke reguleres godt nok. En fælles EU definition vil gøre det nemmere at regulere stofferne og få en højere beskyttelse.

Her i begyndelsen af 2017 er alt imidlertid, som det plejer at være. De endelige kriterier lader vente på sig.

Det er simpelthen forkert, når der argumenteres for, at der er videnskabelig uenighed på området. Men en lille, magtfuld flok med industriinteresser sår tvivl og lammer dermed den politiske beslutningsproces.

Claus Jørgensen
Forbrugerrådet Tænk

Der var lagt op til afstemning om et udkast til kriterier kort før jul, men igen blev forslaget trukket, da der tilsyneladende ikke var flertal for kriterierne.

Modstand fra flere sider
NGO’er, nationale myndigheder og politikere fra blandt andet Danmark var kritiske over for kriterierne, fordi det – som kriterierne var udformet i forslaget – blev vurderet, at de ville svække beskyttelsen af mennesker og miljø.

I ugerne op til afstemningen blev EU-Kommissionen mødt med modstand mod kriterierne fra blandt andet EDC free Europe. EDC er den engelske forkortelse for hormonforstyrrende stoffer, og der er tale om en samling af mere end 70 forbruger-, sundheds og miljøorganisationer, herunder Forbrugerrådet Tænk Kemi, der alle arbejder for at udbrede informationen om hormonforstyrrende stoffer og den manglende regulering af dem.

Målet er i sidste ende at få reguleringen til at tage højde for den såkaldte cocktaileffekt og lav dosis-effekter. Ministre i alle EU lande blev opfordret til at forkaste det nuværende udkast, hvilket i sidste ende også blev resultatet.

Pres fra forskere
Mere end 100 førende forskere i effekter af hormonforstyrrende stoffer og i klimaforandringer skrev et debatindlæg, som blev bragt i aviser i flere lande i Europa i ugerne op til afstemningen før jul.

Under overskriften ’Stop med at manipulere med videnskaben’ opfordrede forskerne EU-Kommissionen og det internationale samfund til at regulere de hormonforstyrrende stoffer og ikke acceptere, at der bliver manipuleret med videnskaben.

Det er simpelthen forkert, når der argumenteres for, at der er videnskabelig uenighed på området, skriver forskerne og sammenligner debatten om hormonforstyrrende stoffer med debatten om klimaforandringer.

I begge tilfælde er der bred videnskabelig enighed om, at der er problemer, der skal løses. Men en lille, magtfuld flok med industriinteresser sår tvivl og lammer dermed den politiske beslutningsproces.

Kemi i Regeringsgrundlag
I tre år er det indtil videre lykkedes at trække reguleringen. Skiftende danske regeringer har forsøgt at presse på processen, blandt andet ved at støtte op om Sveriges retssag mod EU-Kommissionen for nøl med kriterierne for hormonforstyrrende stoffer, som Sverige vandt.

Det er i EU, at slaget skal stå. Det kan have stor betydning for resten af verden, hvis EU begynder at regulere de hormonforstyrrende stoffer. Så vil andre lande skulle leve op til kravene, og det vil have indvirkning på disse landes produktionsforhold – til gavn for forbrugere og arbejdere uden for EU.

Regeringen lægger i regeringsgrundlaget op til at tage ’opgaven med at værne danskerne og miljøet mod kemiske stoffer, som er skadelige, særdeles alvorligt’. Der skal derfor udarbejdes rammer for en ny kemiindsats. Hormonforstyrrende stoffer vil stadig være på dagsordenen et godt stykke ind i fremtiden.

Det er nødvendigt, at regeringen fortsætter den danske indsats og prioriterer midler til forskning og information om hormonforstyrrende stoffer. Samtidig med at man fortsætter med at lægge pres på EU-Kommissionen, så hormonforstyrrende stoffer holdes ude af forbrugerprodukter.

Det skal blandt andet ske ved ordentlige forskningsbaserede kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. På sigt vil det sørge for, at flere problematiske stoffer forsvinder fra vores hverdag og fra naturen.

Med andre ord: Danmark kan blive et lokomotiv for en bedre kemikalieregulering i EU, så EU kan blive et lokomotiv for en global kursændring.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00