Formand for DF-ungdom: Mere disciplin i skolen

UNG POLITIK: 14-årige Jakob Terp-Hansen har mødt formanden for DF-Ungdom, Lucas Hultgren, til en snak om karakterkrav, disciplin og atomkraft.  

Lucas Hultgren (tv.) og Jakob Terp-Hansen. 
Lucas Hultgren (tv.) og Jakob Terp-Hansen. 

Af Jakob Terp-Hansen 

Hvordan endte du med at interessere dig for politik?

”Der er mange årsager. Men jeg har altid haft en stor interesse for historie, og jeg har hørt min farfars fortællinger om at være frihedskæmper. Dér blev jeg grebet af trangen til at kæmpe for noget, man tror på. De to ting kan heldigvis ikke sammenlignes, men at vie sit liv til en sag, man går op i, det har altid betaget mig meget. Det får livet til at give en højere mening end blot at interessere sig for sin egen person,” siger Lucas Hultgren.

Han er 21 år, jurastuderende og formand for Dansk Folkepartis Ungdom.

Hvorfor endte du så lige i DF Ungdom og Dansk Folkeparti?

”Jeg har nok altid, også selvom jeg ikke kunne sætte ord på det, da jeg var mindre, været meget nationalkonservativ af sind. Jeg er meget stolt af Danmark. Og Dansk Folkeparti er det eneste parti, der var dengang – og stadigvæk er – som virkelig vil kæmpe for Danmark,” siger han og fortsætter:  

”Da jeg fandt mit politiske ståsted, havde Konservative Bendt Bendtsen og Per Stig Møller i spidsen, der knus-elskede EU og så ned på os, fordi vi ønskede en strammere udlændingepolitik. Jeg kunne godt lide Anders Fogh fra Venstre, men han var ikke nationalsindet nok. Derfor blev det Dansk Folkeparti." 

Hvad er dine tre vigtigste mærkesager som formand for DF Ungdom?

”De ting, jeg også gik ind i politik for: værdikampen, kampen for de danske værdier og det som man lidt floskel-agtigt kalder danskhed, kampen mod EU og bevarelsen af velfærdsstaten. Sidstnævnte var ikke tidligere en mærkesag, men i en tid som denne synes jeg, at den er vigtig.”

Har du et godt råd til unge, der gerne vil være politisk aktive?

”Kast dig ud i det. Jeg meldte mig ind som 14-årig, og jeg havde gået nogle år og tænkt over, om det var det, jeg skulle. Men jeg havde hele tiden drømmen om, at jeg ville kæmpe for det, jeg troede på. Jeg fik det bare aldrig gjort. Men så en dag sagde jeg til mig selv: 'Hvis du har den drøm, så må du fandeme gøre noget ved det.' Så kast dig ud i det, der er plads til at lave fejl!”

Uddannelse
Hvordan ser du så fremtidens uddannelses- og SU-system i år 2035?

”Jeg kan frygte, at vi laver meget om på det, men jeg håber, at vi bevarer det, som det er. Vores SU-system er fantastisk og fungerer rigtig godt, fordi det sørger for at udligne den ulighed, der er,” siger han og fortsætter:  

”Folkeskolen skal gøres bedre. Den er i en elendig forfatning. Der mangler disciplin, læring, og der mangler seriøsitet omkring det at gå i skole. Jeg synes ikke, at de unge lærer nok om det, de skal. Jeg tror, at den mangel på disciplin, der er, er med til at spolere undervisningen. Jeg skal ikke kunne sige, om det er mangel på ressourcer. Jeg så gerne mere seriøsitet og mere fokus på disciplin – selvom vi naturligvis ikke skal tilbage til den sorte skole. Vi skal ikke gå efter middelmådigheden.”

”Angående uddannelsessystemet synes jeg, at vi har haft nogle år med uddannelsessnobberi, og vi har haft en opfattelse af, at man kun er lykkelig, hvis man går på universitetet. Alt andet var ikke fint. Det er noget vrøvl. Vi har brug for håndværkere, og det er et fantastisk job!”

Hvordan tænker du, at vi i år 2035 kan sikre, at unge bliver mere bevidste om den uddannelse, de vælger?

”Det handler om en holdningsændring. Forældrene, skolevejlederne, ja hele samfundet skal indse, at vi ikke alle sammen kan være hinandens psykologer. Vi er nødt til at få de unge til at forstå, at man er dygtig til forskellige ting. Det er synd, hvis en elev, som ikke er så bogligt stærk, hele tiden oplever fiaskoer, hvis den person nu er pissedygtig praktisk og kan blive en fremragende håndværker,” siger han og fortsætter:

”Mit drømmescenarie er at i stedet for at få at vide, at man ikke er egnet til en boglig uddannelse, så får man selv øjnene op for, hvor fantastisk det er at lave noget andet end at gå på universitetet, hvis man er god praktisk.”

Tror du, at man kan leve op til et karakterkrav på 6, som I gerne vil have?

”Ja. Bestemt. Hvis man virkelig vil, så kan de fleste. Jeg tror ikke på, at man taber dygtige, boglige folk på gulvet, der har eksamensnerver, for årskaraktererne har jo også en betydning – i hvert fald da jeg gik der. Jeg var selv ikke super stærk i 9.klasse, fordi jeg ikke brugte nok tid på de ting, hvor jeg var svag bogligt. Men dørene lukkede ikke. Jeg tog en 10.klasse og forbedrede mig markant. Så blev jeg derefter egnet. I mine øjne kunne kravet godt være 7.”

Hvorfor er der overhovedet behov for karakterkrav?

”Vi vil også gerne sende et signal om, at alle ikke skal på universitetet. Det er tudetosset at tage en STX, hvis man ikke skal på universitet.”

”Jeg tror, at karakterkrav er med til at sige, at hvis man virkelig for eksempel vil være læge, så skal man have nogle færdigheder. Det, at vi ikke har karakterkrav, er også med til at trække kvaliteten af undervisningen i gymnasiet ekstremt langt ned. Nogle gange skal gymnasielærerne lære eleverne det, som de skulle have lært i folkeskolen. Så mister man jo noget af pensum i gymnasiet.”

Klima
Helt kort: Hvad er dine visioner for fremtidens klimapolitik?

”At vi holdt op med at spilde så mange penge på selvforsynende energiformer, som i mine øjne ikke er særligt produktive – for eksempel vindmøller. Man skulle i stedet bruge en seriøs og stor klump penge på mere videnskab, så man kan undersøge mulighederne for at få grønnere energi på en anden måde.”

Hvordan kunne man gøre det?

”Jeg så en interessant udsendelse forleden om atomkraft, som er en uha-uha-ting. Selvom intet her i verden er sikkert, så er man nået så langt, at det næsten er umuligt, at det går galt – særligt i et land som Danmark, hvor man ikke har så voldsomme jordskælv som i Japan.”

”Jeg så gerne i fremtiden, at man udfasede forbuddet og begyndte at se på atomkraft – hvis det er sikkert nok.”

Hvorfor har DF Ungdom aldrig markeret sig specielt meget på klimapolitikken?

”Vi anerkender det menneskeskabte aspekt. Men konsekvenserne er overvurderede. Mange forskere siger, at denne temperaturændring måske ikke gør så stor skade, som vi tror. Man skal lige tænke sig om, inden man bruger skatteydernes penge på at rejse vindmølleparker, der koster, jeg ved ikke hvad.”

Økonomi
Hvad er fremtidens økonomiske politik i 2035 fra dit perspektiv?

”Langt flere penge til Forsvaret. Langt flere penge til blandt andet ældreområdet og sundhedsområdet. De områder, vi er nødt til at føre penge til, hvis ikke vi vil forringe kvaliteten drastisk.”

”Vi skal have et langt stærkere forsvar. Det er pinligt lige nu. Ikke på grund af de folk, som arbejder der. De er rigtig dygtige. Men det er pinligt, at vi involverer os i krige med jagerfly, som er så forældede, at de nærmest ikke kan flyve længere. Jeg vil gerne give 2 % af BNP til Forsvaret, men også gerne mere med tiden.”

”Vi er desuden nødt til at gøre noget, hvis vi ikke skal uddø som stamme. Vi skal sørge for, at vi får flere børn – ikke kun i Danmark, men også i den vestlige verden generelt. Det har været for nedadgående i for mange år.”

Vil det blive nødvendigt i fremtiden at introducere brugerbetaling på statsbetalte områder?

”Nej. Den retning bør vi aldrig gå ned ad. Vi må beslutte, hvordan vi vil indrette vores samfund. At hvis man bliver syg, så er det gratis at gå til lægen. Med tiden, selvom det ikke skal blive en ønskebutik det hele, så vil jeg da gerne have lettet brugerbetalingen på tandlæger også.”

Interviewet er lavet af 14-årige Jakob Terp-Hansen. Jakob har blandt andet lavet hjemmesiden youngnews.dk, hvor han skriver om især politik.  

Dokumentation

Lucas Hultgren, 21 år
Formand for Dansk Folkeparti Ungdom.

Største politiske idol: Margaret Thatcher.

Største udfordring: At have et liv ved siden af politik, for når man interesser sig så meget for politik, som jeg gør, så skal man også kunne lave noget andet, så man ikke kører fast.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lucas Thelander Hultgren

Fhv. Landsformand, Dansk Folkepartis Ungdom
student (Hørsholm Grundskole og Gymnasium 2013)

0:000:00