Formand for LA's Ungdom: LA i regering kan blive godt – eller et flop

INTERVIEW: At Liberal Alliance er trådt ind i regeringen, kan både ende godt og som et flop, mener formanden for Liberal Alliances Ungdom, Søren Nielsen, i dette interview med 15-årige Jakob Terp-Hansen.

Redaktionen

 Af Jakob Terp-Hansen

22-årige Søren Nielsen har siden februar i år været formand for Liberal Alliances Ungdom, efter at den tidligere formand Stefan Roy Frederiksen blev ekskluderet. I dette interview, skrevet af 15-årige Jakob Terp-Hansen, fortæller han om sit syn på uddannelse, opgøret med socialstaten og forholdet til Liberal Alliance. 

Søren, hvordan kom du ind i politik?

”Da jeg gik på efterskole, var der en fyr, som var rigtig engageret i Konservativ Ungdom, og vi diskuterede en del. Jeg kunne godt mærke på de diskussioner, at jeg i hvert fald ikke var socialist. Jeg mente ikke, at lighed var et mål, man nødvendigvis behøvede at stræbe efter, og jeg havde måske en fandenivoldskhed, et indre ungdomsoprør. 

Jeg er republikaner af hjerte, så jeg var ikke konservativ på nogle punkter. Det der ”Gud, Konge og Fædreland” siger mig ingenting. Det fik mig til at tænke politisk, og i gymnasiet meldte jeg mig ind i Liberal Alliances Ungdom. Så gik der to måneder, tror jeg, så var jeg formand i Herning.”

Hvad er dine tre vigtigste mærkesager som formand for Liberal Alliances Ungdom?

”Det vigtigste er uden tvivl et klart opgør med socialstaten, og det mener jeg, det bør være for enhver god liberal. På rigtig mange måder umyndiggør den de mennesker, der har allermest behov for hjælp. Følger man nogle som Gadejuristen, kan man se, at dem på samfundets bund ikke har gavn af socialstaten. Og så skal de mennesker, der kan selv, også selv.

Jeg synes også, det er vigtigt, at man tager et opgør med den ansvarsfralæggelse i civilbefolkningen. Som borgerlig og myndig har man et ansvar for de mennesker, man møder på sin vej. Går du forbi en på gaden, der virkelig har brug for din hjælp, skal du ikke vende det blinde øje til og tænke, at ”jamen det klarer staten jo for mig.” Nej, det er et ansvar, du er blevet pålagt som borger, og jeg forlanger moralsk af mine medborgere, at de påtager sig det ansvar. 

Til sidst skal vi have gjort noget ved tilgangen til arbejdsmarked og erhvervspolitik. Vi skal i højere grad lade markedet komme til. Det er ikke en ond institution, men opstår, når mennesker interagerer med hinanden og bytter ting på kryds og tværs – det er ikke ondt, men noget, vi bør fordre. Hvis du går ind politisk og manipulerer med det, forvrider du menneskernes frie valg at træffe de beslutninger, de nu engang vil.”

Uddannelsespolitikken
Hvad er dine visioner for uddannelsessystemet i 2035?

”Jeg blev rigtig, rigtig glad, da jeg læste, at Merete Riisager i et interview snakkede om, at man skal have uddannet gymnasieeleverne til at være langt mere demokratisk sindede – det, jeg vil kalde borgerligt sindede. At de skal uddannes og pitches i, hvad det betyder at være borger. Det absolut vigtigste for uddannelsessystemet er, man uddanner myndige borgere," siger Søren Nielsen og fortsætter:

"For eksempel lærer man i Frankrig allerede fra 3.-4.klasse, hvad det vil sige at være borger. Det er ikke, fordi Frankrig er liberale eller borgerlige på nogen måde, men i forbindelse med angrebene på Bataclan og Charlie Hebdo råbte franskmændene uanset ståsted ”på gaden, på gaden” for at vise, at de her mørkemænd ikke skulle tro, de havde vundet, bare fordi man slår mennesker ihjel. Den franske vilje til republikken og demokratiet er så stærk – det fornemmer jeg ikke på samme måde i Danmark.”

Han mener også, at SU-systemet skal omlægges til et lån, som stadig vil være en hjælp, men som man betaler tilbage. Det skræmmende for Søren Nielsen er dog ikke SU, men den fornemmelse af, at alle skal gå på gymnasiet, som han siger.

”Så ender det med, at vi har det som nu med rigtig, rigtig mange stressede elever, og det kommer der jo ikke noget positivt ud af. Hverken for samfundet eller for de mennesker, der sidder i det sted,” siger Søren Nielsen.

Han peger på, at problemet ligger i, at eleverne bliver stressede, fordi de skal leve op til et niveau, de ikke kan klare.

En af de ting i uddannelsessystemet, der er meget debat om, er karakterkrav, hvilket Søren Nielsen mener, er en fornuftig måde at bedømme folk på.

”Fordi der kigger du ikke på socioøkonomiske baggrunde, men på hvilket produkt læreren får serveret. Der skelner du ikke mellem noget. ”

Forholdet til LA
Du har flere gange kritiseret Liberal Alliance. Nu er du formand for ungdomspartiet, skal du så til at moderere den kritik, eller skal du fortsat være i haserne på det?

”Noget af det allerførste, jeg gjorde, da jeg blev valgt som formand, var at gå ud og kritisere LA. Det, synes jeg, der har manglet. For mig er det vigtigt, at Liberal Alliances Ungdom ikke bliver en skødehund, men en vagthund,” siger Søren Nielsen og fortsætter:

”Hvis Liberal Alliance som det eneste liberale parti i Folketinget ikke fører liberal politik, er der ikke nogen til at fortælle, hvad liberal politik er. Jeg mener absolut, det er vigtigt for Liberal Alliances Ungdom, at vi holder dem i ørerne, hvis de ikke fører liberal politik.”

Tror du, det kan få nogen effekt?

"Ja, det er jeg fuldstændig overbevist om, og det fornemmer jeg også, når jeg snakker med dem. De er jo godt klar over, at nogle af de kompromisser, de laver, ikke nødvendigvis er det kønneste i verden, men fordi de er gået i regering, har de bundet sig på hænder og fødder og kan ikke fortælle, hvad det optimale ville være,” siger Søren Nielsen og fortsætter:

”Der er heldigvis stadig gode folk uden for regeringen som Joachim B. Olsen, der er ude og fortælle, hvordan Liberal Alliance optimalt ser tingene. Det er super prisværdigt, at man stadigvæk har det parlamentariske bagland, der også kan sige, hvad Liberal Alliance stadigvæk mener. Selvom partiet er i regering, har det ikke skiftet politik. Den førte politik er bare noget andet.”

Nu er de jo kommet i regering, og det kan der være mange holdninger til. Kan du se nogen muligheder i det?

”Ja, det kan jeg. Man skal bedømme resultaterne, og det er først til næste folketingsvalg, at man kan sige, hvilke resultater Liberal Alliance har fået igennem. Jeg tror, at der kan gå relativt lang tid, inden man rigtigt kan se resultatet af det. Jeg håber, det bliver godt, men det kan også ende med at blive et kæmpe flop.”

Dokumentation

Blå bog: Søren Nielsen

Født 1994
Bor i dag i Aarhus

2013: Melder sig ind Liberal Alliances Ungdom. Senere blev han lokalformand – først i Herning og senere i Aarhus.

2017: Bliver formand for Liberal Alliances Ungdom

Til daglig læser Søren Nielsen jura på Aarhus Universitet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Nielsen

Fhv. landsformand, Liberal Alliance Ungdom

0:000:00