Forsker: Krarup-melding kan skade Løkke

KRITIK: Det kan skade Venstre, at en af partiets markante borgmestre offentligt kritiserer den retning, partiet går i som regeringsparti. Han skyder sig selv i foden, lyder det fra forsker.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Amalie Bjerre Christensen

Det er ikke usædvanligt, at en borgmester brokker sig over sit moderpartis færden på Christiansborg. Men når man sparker til et parti, der i forvejen lider i meningsmålingerne, risikerer man at forværre situationen.

Sådan siger Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, efter Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, i weekenden kritiserede Venstre på Christiansborg for at ’sejle i den forkerte retning’.

”Jeg har meget svært ved at se, hvordan man kan tro, at det her hjælper. På hjemmebanen kan man med den her kritik komme til at stå lidt stærkere, men hvis man omvendt er med til at skubbe Venstre ned ad slisken igen i de landsdækkende meningsmålinger, så er det ikke sikkert, det ender med at være et plus,” siger Roger Buch og tilføjer:

”Jeg synes, det er meget højt spil, det man gør her.”

Ikke en ny situation
I weekenden kritiserede Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, i et interview med Fyens Stiftstidende moderpartiet på Christiansborg for at ’sejle i den forkerte retning’ og fejle på blandt andet uddannelsesloftet, hvilket han mener kan få indflydelse på Venstres resultat til kommunalvalget i november.

”Jeg er sådan set enig i, at der skal være en grænse for, hvor mange uddannelser man skal kunne tage på fællesskabets regning. Men den måde, vi får formuleret det på, er meget langt fra det Venstre, jeg kender,” siger Lars Krarup til Fyens Stiftstidende.

Derudover gik Lars Krarup i rette med Venstres ståsted i sagen om boligskatteudspillet, debatten om hvornår man er dansker samt det trafikforlig, som et flertal uden om regeringen indgik for nylig.

Læs også: Ny politiskole ender i Vejle

Men selvom Lars Krarup har en pointe, når han placerer ansvaret hos moderpartiet, skyder han alligevel ved siden af, siger Roger Buch.

”Når krybben er tom, så bides hestene, fordi kernen og baggrunden for kritikken er de landsdækkende meningsmålinger, hvor Venstre ligger rigtig dårligt. Det har Krarup på den ene side fuldstændig ret i at give Lars Løkke, partiledelsen og regeringen skylden for,” siger Roger Buch og tilføjer:

”På den anden side skyder han i virkeligheden helt ved siden af. For hvis man kigger på de fire eksempler, han har, er det eksempler fra de sidste par måneder. Men det her er jo ikke en ny situation, som er opstået i det sidste halve år. Det er en situation, der har været her meget længe.”

Han henviser til, at Venstre er gået fra at få et valgresultat på 26,7 procent ved folketingsvalget i 2011, mens det ved valget i 2015 faldt til 19,5 procent.

Kritik kommer på ubelejligt tidspunkt
Ifølge Roger Buch kommer kritikken på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne viser, at Venstre har et stort problem forud for kommunalvalget i november:

”Lars Krarup gør det på grund af de dårlige meningsmålinger. Og oven i dem, som er hovedpine nok, har der også lige været sagen om politiskolen, hvor han uden tvivl føler, at han ikke har fået det, som han kunne forvente fra Lars Løkke, men heller ikke fra Thulesen Dahl,” siger Roger Buch.

Og selvom Roger Buch forstår Lars Krarups frustration over dårlige meningsmålinger, som smitter af på partiets chancer til kommunalvalget, så kommer kritikken på et noget ubelejligt tidspunkt, mener han.

”Hvis man ser på meningsmålingerne, går det i øjeblikket lidt bedre for Venstre på landsplan. Så Løkke har ikke brug for, at der kommer nogen fra hans eget bagland og begynder at skyde løs på ham, nu hvor det måske er ved at vende for Venstre,” siger Roger Buch og fortsætter:

”Det er også der, Krarup kommer til at skyde sig selv i foden, for når han går ud med den her kritik, skader han for mig at se Venstre på landsplan. Det betyder, at de landsdækkende meningsmålinger igen begynder at kravle nedad for Venstres vedkommende. Og så skaber han jo et endnu større problem for sig selv til kommunalvalget.”

Ikke vejen frem at skændes internt
Når et parti er i modvind eller medvind, viser forskning ifølge Roger Buch, at samme udsving vil slå igennem med halv kraft til et kommunalvalg.

For at undgå at de dårlige meningsmålinger gør mere skade for partiet til efterårets kommunalvalg, bør partiets borgmestre og lokalpolitikere i stedet gøre, hvad de kan for at hjælpe regeringen og Venstre tilbage på sporet i stedet for at skændes internt.

”Jeg tror i hvert fald ikke, de skal begynde at skændes internt. Det gælder ikke bare den her udmelding, det gælder også de interne opgør rundt i kommunerne, hvor man vælter en siddende borgmester som spidskandidat. Det tror jeg i hvert fald ikke er vejen frem,” siger Roger Buch.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser i Berlingske, at Lars Krarup skulle have ret i sin kritik af Venstre, når det kommer til uddannelsesloftet, boligbeskatningen, transportforliget og debatten om, hvornår man er dansker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00