Fra pusher til smed: Maskinfabrik så mennesket bag straffeattesten

SOCIALT ANSVAR: Det er dobbelt gevinst, når virksomheder ansætter tidligere indsatte, argumenterer organisationen High:five i ny bog. Vigtigt med en ekstra chance, siger tidligere indsat, som endelig har fået fodfæste på arbejdsmarkedet.

Unge eks-kriminelle skal have en ny chance på arbejdsmarkedet, mener tidligere straffet (foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/Modelfoto).
Unge eks-kriminelle skal have en ny chance på arbejdsmarkedet, mener tidligere straffet (foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/Modelfoto).
Mette Pabst

En dum fejl gør ikke unge mindre arbejdsduelige. Det mener Thomas på 28 år, der selv har brugt en stor del af sin ungdom på den forkerte side af loven.

I dag arbejder han på en maskinfabrik i Sønderjylland, der ansatte ham trods den plettede straffeattest. Men det har været svært for Thomas at få foden indenfor på arbejdsmarkedet igen.

Han ærgrer sig over, at flere virksomheder ikke er klar til at give tidligere straffede en chance.

"Det er vigtigt at give en ekstra chance til folk som os. Jeg er dygtigere og mere hårdtarbejdende end mange, der ikke har været i brummen," siger han.

Det er vigtigt at give en ekstra chance til folk som os. Jeg er dygtigere og mere hårdtarbejdende, end mange, der ikke har været i brummen.

Thomas
Tidligere straffet

Tidligere straffede kan få hjælp
Jobbet hos maskinfabrikken fik Thomas først, da han allierede sig med High:five. Et projekt, der hjælper tidligere indsatte i job. 

Hvert år hjælper de omkring 250 unge tidligere straffede med at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Målet er at ændre holdningen blandt virksomheder til at ansætte unge med en blakket fortid.

Ifølge High:five kan det betale sig for virksomhederne at give en tidligere straffet en ny chance. De har netop udgivet bogen De Uslebne Diamanter, der handler om de gevinster, der er for både samfundet, de unge og den enkelte arbejdsgiver, når danske virksomheder ansætter unge med en plettet straffeattest.

"Man får en loyal ansat, man viser social ansvarlighed, og man sparer i sidste ende samfundet for en masse ved at få den unge væk fra den kriminelle løbebane," siger High:fives direktør, Ole Hessel.

Han håber, at endnu flere virksomheder vil overveje at ansætte en tidligere straffet.

"Der er så mange gode historier derude. Dem fortæller vi nu, så virksomheder, der overvejer at ansætte en tidligere kriminel, kan blive klogere på andre virksomheders erfaringer," siger han.

Fra misbrug til klejnsmed
De unge, som High:five hjælper, har begået alt fra smårapseri til mord. For Thomas var det stoffer. Efter et par år med depression og ADHD, hvor han gik derhjemme på kontanthjælp og "ikke lavede en skid", begyndte han at selvmedicinere med hash og amfetamin.

Stofferne solgte han også videre, og en dag fangede politiet ham på fersk gerning.

Han fik en dom på seks måneder. Tid, han brugte på at tænke over sit liv. Da han kom ud, fandt han en kæreste og besluttede sig for at tage sig sammen.

Han fik en voksenlærlingeplads og blev færdig med uddannelsen som klejnsmed. Men de virksomheder, han sendte ansøgninger til, hørte han aldrig fra. 

"Der var ingen, der ville have mig," siger han.

High:five blev hans redning. Efter to år uden job hjalp hans sagsbehandler ham med at komme i kontakt med projektet, og efter en screeningssamtale, hvor High:five sikrede sig, at Thomas var seriøs og færdig med kriminalitet, fandt de en maskinfabrik, hvor Thomas fik en jobsamtale.

Værkføreren var ligeglad med, at Thomas havde solgt stoffer. Bare han kunne sit kram.

"Vi manglede en som Thomas, og han var god til jobbet. Jeg var slet ikke i tvivl om, at han skulle ansættes," siger han.

Virksomhed: Vi har et ansvar
Thomas er lykkelig for at have fået noget at rive i. Og selvom både kolleger og chefen ved, at Thomas er tidligere straffet, har det ikke haft nogen betydning.

"Alle er søde, der er ikke nogen, der kigger skævt," siger Thomas.

Flere virksomheder burde give tidligere indsatte en chance, mener værkføreren, der tog Thomas ind. Både så de unge kan få en chance mere, og så de ikke ender som bistandsklienter på samfundets regning.

"De skal have en chance til, og der har vi virksomheder et ansvar. Hvis vi alle sammen nægter det, så ender de med at blive en byrde for samfundet. I stedet skal de ud og have noget at rive i," siger han.

High:fives bog De Uslebne Diamanter kan læses online her.

Thomas er et opdigtet navn, men hans fulde navn og arbejdssted er redaktionen bekendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00