Debat

Frank Jensen: Et forsøg med hash-legalisering er den bedste mulighed, vi har

DEBAT: En forsøgsordning med offentligt kontrolleret hashsalg er ikke en ideel løsning. Men det er den bedste mulighed, vi har, hvis vi vil komme bandeurolighederne til livs, skriver Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Københavns forslag er en gennemarbejdet og kontrolleret løsning – en model a la det svenske Systembolaget – med det klare formål at tage salget, pengene og dermed magten fra banderne.

Frank Jensen (S)
Overborgmester, København

Natten til den 1. september endte brutalt og tragisk for to politifolk på Christiania, da de forsøgte at anholde en ung mand med indtægterne fra dagens illegale hashsalg på lommen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den ene betjent blev skudt i hovedet, den anden i benet, og en civil blev såret.

Et mere forrået miljø
Den voldsomme hændelse på Christiania er desværre et alt for konkret bevis på, hvordan bander og hærdede kriminelle regerer i et stadig mere forrået miljø omkring hashsalget i København.

Derfor har jeg i flere år talt for, at vi i København prøver et forsøg med legalisering af hash. En model, hvor salget er fuldt kontrolleret af det offentlige – i stedet for af banderne.

Forstår bekymring
Lad mig slå helt fast: Hash er farligt og sundhedsskadeligt, og det har store omkostninger for dem, der havner i et misbrug eller får en psykose.

Derfor forstår jeg også fuldt ud dem, som er bekymrede for en legalisering af hash. Jeg har også selv været imod legalisering, blandt andet da jeg var justitsminister.

Men som overborgmester i København oplever jeg, hvordan det illegale hashmarked år efter år er en lukrativ milliardforretning for kriminelle bagmænd.

Hvordan bander, der tilraner sig monopol på hashsalget i de enkelte bydele, spreder utryghed og frygt der, hvor københavnerne færdes og bor.

Og hvordan børn helt ned til skolealderen med rygsækken på ryggen køber hash af tvivlsom kvalitet af lyssky bagmænd, der ikke har skrupler over, om de skader børn og unge for livstid. Og der er ingen tegn på, at forbruget af hash falder.

Ingen kan være tjent med utryghed
Problemerne forsvinder desværre næppe, selv om Pusher Street nu igen er blevet ryddet. I stedet er der tegn på, at hashsalget breder sig i resten af byen, hvor banderne står klar.

Jeg frygter, at det vil skabe utryghed på ny i de områder, hvor vi har fået ryddet op. Det kan ingen være tjent med.

Min holdning er derfor: Et forsøg med legalisering af hash er ikke en ideel løsning. Men det er den bedste mulighed, vi har.

En model a la Systembolaget
Derfor har vi i København siden 2013 foreslået skiftende regeringer at gennemføre et forsøg med kontrolleret legalisering og salg af hash. Det kræver nemlig en lovændring, som ingen regering endnu er bidt på.

Københavns forslag er en gennemarbejdet og kontrolleret løsning – en model a la det svenske Systembolaget – med det klare formål at tage salget, pengene og dermed magten fra banderne.

Helt konkret har vi foreslået en treårig forsøgsordning, hvor der sælges hash fra 5-6 udsalgssteder, drevet af det offentlige. Salget vil komme til at foregå under ordnede forhold. Og her skal man kunne få hjælp og vejledning til, hvordan man kommer ud af sit hashmisbrug.

For mit mål er naturligvis ikke at få flere til at ryge hash, men at hjælpe så mange som muligt ud af et misbrug gennem en legalisering.

Lettere kontakt til forbrugerne
Med københavnermodellen bliver det langt lettere at komme i kontakt med brugerne på salgsstedet og fortælle, ikke mindst til de unge, at et hashmisbrug griber dybt ind i tilværelsen og gør det sværere at få en uddannelse og passe et arbejde.

Samtidig kan vi hive pengene op af bandernes lommer og bruge dem til forebyggelse og behandling i stedet. Ordningen skal naturligvis løbende evalueres, og forsøget kan stoppes, hvis effekterne er uhensigtsmæssige.

Jeg er overbevist om, at vi er nødt til at prøve noget nyt. For et forrået, kriminelt miljø omkring hashsalget i København er i dag en skyggeside i vores ellers dejlige by, som vi må og skal forholde os til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00