Frankrig beder EU-lande om hjælp i terrorkrig

PARIS: Den franske præsident har påkaldt sig EU-traktatens forsvarsmæssige musketer-ed, der pålægger de øvrige EU-lande at hjælpe et land, der oplever et væbnet angreb på sit territorium.

Den franske præsident, Franҫois
Hollande, påkalder sig EU's forsvarsmæssige musketer-ed efter terrorangrebene i Paris.
Den franske præsident, Franҫois Hollande, påkalder sig EU's forsvarsmæssige musketer-ed efter terrorangrebene i Paris.Foto: Scanpix/Philippe Wojazer
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den franske præsident, Franҫois Hollande, vil gøre brug af en aldrig før anvendt artikel i EU-traktaterne til at udbede sig støtte fra de øvrige EU-lande efter terrorangrebene fredag i Paris, der kostede mindst 129 livet.

”Jeg har bedt forsvarsministeren om i morgen at pålægge sine europæiske kolleger deres ansvar i forhold til artikel 42.7 i traktaten, hvor der står, at når en stat er under angreb, så skal alle medlemsstaterne give deres støtte mod denne aggression,” sagde Hollande i en tale på Versailles-slottet mandag eftermiddag.

”Fjenden er ikke Frankrigs fjende, det er Europas fjende,” understregede præsidenten.

Al hjælp inden for formåen
Det er endnu uklart, hvad den franske præsident forventer af de øvrige EU-lande. Men EU-regelværket pålægger de øvrige medlemslande at give et land under angreb ”al den hjælp og bistand, der ligger inden for deres formåen”.

Fakta
Det står der i artikel 42.7 
"Hvis en medlemsstat udsættes for et væbnet angreb på sit område, skal de øvrige medlemsstater i overensstemmelse med artikel 51 i De Forenede Nationers pagt yde den pågældende medlemsstat al den hjælp og bistand, der ligger inden for deres formåen.
Dette berører ikke den særlige karakter af visse medlemsstaters sikkerheds- og forsvarspolitik.
Forpligtelserne og samarbejdet på dette område skal være i overensstemmelse med de forpligtelser, der er indgået inden for Den Nordatlantiske Traktats Organisation, som for de stater, der er medlemmer heraf, fortsat er grundlaget for deres kollektive forsvar og organet for dets iværksættelse."

Kilde: Traktaten om Den Europæiske Union

EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, vil heller ikke udlægge teksten, men forventer at få mere klarhed fra fransk side tirsdag, hvor EU’s forsvarsministre mødes i Bruxelles

”Jeg vil selvfølgelig diskutere det i første omgang med den franske regering og i anden omgang her i Bruxelles,” siger hun og understreger samtidig, at artiklen, som Frankrig anvender, ikke er møntet på EU-institutionerne, men på hjælp fra medlemslandene til hinanden.  

Der findes mulighed andetsteds i traktaten for at aktivere den såkaldte solidaritetsklausul, der forpligter EU-systemet til at finde hele beskyttelsesarsenalet frem ved terrorangreb. Men det er altså ikke den artikel, den franske præsident har valgt at bruge.

Pres på de andre
Hollandes udmelding kan tolkes som en måde at lægge pres på øvrige europæiske regeringer til at melde sig mere aktivt på banen i kampen mod Islamisk Stat.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V), der mandag var i Bruxelles til ministerrådsmøde, er der ingen tvivl, om at Frankrig ønsker at sætte hårdt mod hårdt.

”Frankrig var meget kontant. De vil svare igen på det angreb, der har været, og det vil de gøre ganske klart. Og det er min klare overbevisning, at flere lande bør følge med i at lægge et militært pres på ISIL, fordi de truer os alle sammen,” sagde Kristian Jensen (V) efter mødet.

Mere kontrol med grænser og våben
Franҫois Hollande lagde fra Paris også pres på EU-systemet for at få vedtaget en række anti-terrorpolitikker, som har ligget i støbeskeen siden angrebet på satireavisen Charlie Hebdo i januar.

”Det er af største vigtighed, at de krav, som Frankrig har udtrykt længe, får en hurtig europæisk udmøntning. Jeg tænker på kampen mod våbensmugling, koordinerede og systematiske kontroller ved grænserne og vedtagelsen inden årets udgang af det såkaldte PNR-system,” sagde Hollande med henvisning  til det fælleseuropæiske passagerregister, der skal gøre det lettere at holde øje med, hvem der kommer ind og ud af unionen.

Disse emner vil blive behandlet på det hasteindkaldte justits- og indenrigsministerrådsmøde, der vil finde sted i Bruxelles på fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00