Fredag træder smykkeloven i kraft: Se politiets vejledning her

NY LOV: Den omdiskuterede smykkelov, der gør det muligt at tage værdigenstande fra asylansøgere, træder i kraft fredag. Se vejledningen til politiet her.

Arkivfoto. 
Arkivfoto. Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

"Genstande med affektionsværdi er helt undtaget fra adgangen til beslaglæggelse."

Sådan lyder det i den netop offentliggjorte vejledning til politiet, der er grundlaget for, hvilke genstande og kontantbeløb politiet skal beslaglægge, når asylansøgere kommer til Danmark. 

Vejledningen er ti sider lang, og den kommer samtidig med, at den omstridte lov L87, der dækker over en række nye udlændingestramninger, træder i kraft. 

Som det står i loven, må politiet tage genstande, der har en værdi over 10.000 kroner. Har en asylansøger flere genstande med, som tilsammen udgør en værdi på over 10.000 kroner, må disse ikke beslaglægges. Det er nemlig kun, hvis det enkelte aktiv overskrider beløbsgrænsen, at det må tages.

Asylansøgers forklaring tæller
Når politiet skal vurdere en genstand, skal der "lægges vægt på genstandens umiddelbare fremtræden og karakter,". Politiet skal blandt andet se på, om genstanden er i god eller dårlig stand, er fremstillet af værdifulde materialer som guld eller ædelsten, og om der er tale om et almindeligvis dyrt mærke.

"Der vil endvidere kunne lægges vægt på asylansøgerens forklaring, såfremt denne vurderes at være troværdig. Der vil være tale om en skønsmæssig vurdering, der foretages af politiet på stedet, det vil sige uden inddragelse af sagkyndig bistand," står der i vejledningen.

Den nye lov giver også politiet mulighed for at beslaglægge kontantbeløb på over 10.000 kroner. Den grænse gælder for den enkelte asylansøger, uanset om der er tale om en voksen eller et barn. Det vil sige at i en familie kan hvert familiemedlem beholde et beløb svarende til maksimalt 10.000 kroner.

Ingen vielsesringe
Oprindeligeligt gjaldt lovforslaget alle værdigenstande, men efter hård kritik blev genstande med affektionsværdi som for eksempel vielsesringe pillet ud af lovforslaget. Det betyder, at politiet skal holde sig væk fra vielsesringene, selvom disse måtte have en værdi over 10.000 kroner.

"For at kunne lægge til grund, at en genstand har en særlig personlig betydning, er det en forudsætning, at der til den pågældende genstand er knyttet en særlig personlig historie, som indebærer, at genstanden ikke vil kunne erstattes af en anden (nyindkøbt) genstand," hedder det i forslaget. 

Se hele politiets vejledning her.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00