Debat

Friis Bach kritiserer ny regering: Hvor er verdensmålene?

DEBAT: Verdensmålene bør udgøre en stærk vision i ethvert regeringsgrundlag, skriver Christian Friis Bach. Derfor skuffer Danmarks nye regeringsgrundlag, hvor verdensmål kun er nævnt én gang.

Verdensmålene handler om alle lande. Det er sådan set derfor, de kaldes Verdensmål, skriver Christian Friis Bach, UNECE.<br>
Verdensmålene handler om alle lande. Det er sådan set derfor, de kaldes Verdensmål, skriver Christian Friis Bach, UNECE.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Friis Bach
FN undergeneralsekretær og leder af Unece

Tillykke til Danmarks nye regering. Og tillykke med det nye regeringsgrundlag, hvor der er mange gode visioner.

Men jeg vil dog komme med en enkelt anke. FN’s verdensmål nævnes kun én eneste gang. Det er i afsnittet om udviklingspolitikken, hvor der står:

”Derfor står FN’s Verdensmål centralt i dansk udviklingspolitik med fokus på de mål, hvor Danmark har særlige styrker.”

Det kan gøres bedre. Verdensmålene handler nemlig ikke kun om udviklingspolitik. Verdensmålene handler om al politik.

Verdensmålene er for al politik og for alle lande. Det handler om at sikre bæredygtig produktion og bæredygtig forbrug, og her er der meget langt igen i et land som Danmark.

Christian Friis Bach, FN undergeneralsekretær og leder af UNECE

Verdensmålene handler ikke kun om andre lande. Verdensmålene handler om alle lande. Det er sådan set derfor, de kaldes verdensmål.

Verdensmål i Estland, Finland og Tyskland
Det var det, Danmark kæmpede for i hele forhandlingsprocessen, og det var det, Danmark tilsluttede sig med opbakningen til verdensmålene i september 2015 under det danske formandskab af Generalforsamlingen.

Og det er sådan, rigtig mange lande ser det og gør det.

I Tyskland arbejder regeringen i en bred og inklusiv proces med alle aktører på at indarbejde verdensmålene i landets bæredygtighedsstrategi.

Tilsvarende er der solidt engagement for at indarbejde verdensmålene i den politiske proces i en lang række lande i vores region: Fra lande, der er godt på vej mod at nå mange af målene som Estland og Finland, til lande, der er længere fra som Azerbajian, Turkmenistan og Hviderusland.

Langt igen for Danmark
Verdensmålene er for al politik og for alle lande.

Det handler om at sikre bæredygtig produktion og bæredygtig forbrug, og her er der meget langt igen i et land som Danmark.

Det handler om bæredygtig energi og en markant klimaindsats. Det handler om grønne arbejdspladser, biodiversitet, rent vand, et bedre sundhedssystem, trafiksikkerhed og meget mere.

Det handler om at få bæredygtighed ind i folkeskolen og hele uddannelsessystemet, så vi kan inspirere børn og unge til at engagere sig. Målene er derfor i den grad relevante for Danmark, og målene kan og bør udgøre en stærk vision i ethvert regeringsgrundlag – også i Danmark.

Danmark til eksamen i verdensmål
Til april næste år håber vi, at Danmark vil dele af sine erfaringer med at fremme bæredygtig udvikling, når vi afholder det regionale forum for bæredygtig udvikling i Geneve.

Og til næste sommer har Danmark, sammen med en række andre lande, indvilget i at gå op til ”bæredygtighedseksamen” i New York og fortælle om den danske strategi for at implementere verdensmålene.

Ved begge møder er det bestemt vigtigt, at Danmark vil hjælpe andre lande i at nå verdensmålene. Men det er lige så vigtigt, hvad Danmark selv gør for at nå målene i Danmark.

Verdensmål skal integreres og udbredes
Derfor er det afgørende, at Danmark – og alle lande – integrerer verdensmålene i nationale planer og politikker, at der udarbejdes nationale indikatorer og indsamles data, at der sikres investeringsplaner og partnerskaber, og at befolkningen inddrages og informeres.

Regeringsgrundlaget har mange gode visioner inden for vækst, arbejdspladser, sundhed, uddannelse, miljø og klimaindsats.

Men det er vigtigt at sikre sammenhæng til verdensmålene.

Det kræver Danmark af andre lande. Det skal regeringen også kræve af sig selv.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00