Gjerskov: Derfor stemmer jeg nej til asylstramning

NEJ: Socialdemokraternes Mette Gjerskov går mod sit parti og vil stemme nej til de nye udlændingestramninger, der blandt andet vil tage værdigenstande fra asylansøgere. "Politik handler om at mene noget. Og det gør jeg," siger hun. 

Socialdemokraternes Mette Gjerskov går mod sit parti og stemmer nej til regeringens nye asylstramninger. 
Socialdemokraternes Mette Gjerskov går mod sit parti og stemmer nej til regeringens nye asylstramninger. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det bliver ikke et samlet Socialdemokratiet, der stemmer for V-regeringens nye udlændingestramninger. 

Partiets udviklingsordfører, Mette Gjerskov, har nemlig meddelt, at hun ikke kan stemme for de nye stramninger. Lovforslaget, der blandt andet indeholder det omstridte forslag om asylansøgeres ejendele, støttes ellers af Socialdemokraterne.

På sin facebookprofil forklarer Mette Gjerskov baggrunden for sin beslutning om at gå mod partiet. En beslutning, hun kalder for svær. 

"Vi nægter børn at se deres forældre. Nægter forældre at se deres børn. I mere end 3 år. Det er mere, end jeg kan magte at stemme for. Alle har vel deres grænse et sted, og her går min," skriver hun. 

Balancen mangler
Hun kritiserer også den del af lovforslaget, der handler om at tage værdigenstande fra asylansøgere, ligesom hun peger på, at der mangler en balance i det nye forslag. For ifølge Mette Gjerskov bør man hjælpe ekstra i nærområderne, når man ikke vil hjælpe flygtninge i Danmark. 

"Hjælpen til nærområderne daler, når behovet stiger. Og så bruger de (regeringen, red.) fortsat udviklingsbistanden til at betale for asyludgifterne herhjemme. Det hænger simpelthen ikke sammen. Jeg kan ikke stemme ja til disse udlændingestramninger uden at stille modkrav om mere hjælp i nærområderne. Længere er den ikke," skriver hun. 

Efter et mindre stormvejr om, at politiet skulle kunne beslaglægge vielsesringe og andre værdigenstande med særlig affektionsværdi fra asylansøgere, valgte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg tirsdag helt at tage del del ud af lovforslaget. Men det har ikke ændret Mette Gjerskovs holdning til lovforslaget.

"Politik handler om at mene noget. Og det gør jeg," skriver Mette Gjerskov. 

Ifølge Politiken overvejer Socialdemokraternes Yildiz Akdogan og Daniel Toft også at stemme nej. 

"Det er ingen hemmelighed, at jeg har det meget svært med elementer i det her lovforslag. Rigtig svært," siger Yildiz Akdogan til avisen, og hun vil nu blandt andet se regeringens høringsnotat, før hun beslutter sig endeligt.

 

En svær beslutning.Vi nægter børn at se deres forældre. Nægter forældre at se deres børn. I mere end 3 år. Det er mere...

Posted by Mette Gjerskov on Wednesday, 13 January 2016
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00