Gjerskov langer ud efter S-toppens udlændingekurs

KRITIK: Tidligere minister Mette Gjerskov (S) kritiserer sit eget parti for at have bevæget sig for langt til højre på udlændingeområdet. Socialdemokraterne skal ikke stemme for både integrationsydelsen og besparelser på udviklingsbistanden, mener hun.

Integrationsydelse og besparelser på udviklingsbistanden er for meget at sluge for Socialdemokraternes Mette Gjerskov.
Integrationsydelse og besparelser på udviklingsbistanden er for meget at sluge for Socialdemokraternes Mette Gjerskov.Foto: European Council
Kasper Kaasgaard

Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, har fået nok af, at hendes parti går med til stramninger på udlændingeområdet.

Det får nu den tidligere fødevareminister til at lufte sin kritik i et interview med Jyllands-Posten.

”Vi var så ivrige efter at gå ind i udlændingestramningerne, at vi var parate til at acceptere integrationsydelsen. Altså den nye fattigdomsydelse. Det, mener jeg, er at gå alt for langt. Det har været klar socialdemokratisk politik hele tiden, at der er en grænse for, hvor fattige vi vil acceptere, at danskere skal være,” siger hun til avisen.

Ud over integrationsydelsen har partitoppen også åbnet for at stemme for regeringens forslag om at skære i udviklingsbistanden på finansloven. Som udviklingsordfører vil Mette Gjerskov ikke acceptere begge dele, og hun ønsker mere debat internt i partiet.

Ordførerskab på spil
Gjerskov kan ikke garantere, at hun vil stemme for en eventuel finanslov, hvis den indeholder besparelselser på udviklingsbistanden. Skulle det ske, vil hendes eget ordførerskab komme til diskussion, lyder meldingen.

”Vi er nok mange, der har svært ved at se en selvstændig socialdemokratisk profil, når vi står så tæt på Venstre og Dansk Folkeparti i udlændingespørgsmålet,” siger Mette Gjerskov til Jyllands-Posten.

Avisen har foreholdt Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, kritikken fra partifællen. Han svarer, at S er imod både integrationsydelsen og store ulands-besparelser. Men det handler om at sidde med ved bordet.

”Vi er ikke et protestparti, der sætter os hen i et hjørne med korslagte arme, hvis ikke vi får det 100 procent, som vi vil have det. Vi er et parti, der går efter indflydelse,” siger Dan Jørgensen til Jyllands-Posten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00