Goddag – her er de nye ansigter i Folketinget

VALG: Både nye og kendte ansigter får ved dette valg debut eller comeback i Folketinget. Se navnene her.

Lise-Lotte SkjoldanCecilie Gormsen

Mange medlemmer af Folketinget bliver skiftet ud ved dette valg. Her kan du se, hvilke nye ansigter du skal til at vænne dig til at se på Folketingets talerstol.

Socialdemokraterne

Dan Jørgensen Dan Jørgensen (S), 40 år, blev i december 2013 hentet fra Bruxelles til Fødevareministeriet, men har ikke siddet i Folketinget. Nu har han fået et flot valg på Fyn med 14.874 personlige stemmer og får dermed sin debut på et af de fem mandater, som Socialdemokraterne har fået i Fyns Storkreds. Før Dan Jørgensen blev fødevareminister, var han europaparlamentariker for Socialdemokraterne. Han blev første gang valgt til Europa-Parlamentet i 2004 og var i 2009 spidskandidat for sit parti. 

Lea Wermelin Lea Wermelin (S), 30 år, er på vej i Folketinget for første gang. Hun tog nemlig Socialdemokraternes mandat i Bornholms Storkreds, hvor hun i 2014 overtog spidskandidaturet efter nuværende europaparlamentariker Jeppe Kofod. Hun er født og opvokset på Bornholm og arbejder nu til dagligt for Socialdemokraterne på Christiansborg, hvor hun blandt andet beskæftiger sig med transportpolitik.

Peter Hummelgaard ThomsenPeter Hummelgaard Thomsen (S), 32 år, er valgt til Folketinget for første gang. Den tidligere DSU-formand har markeret sig stærkt som ny folketingskandidat på Amager – og står ekstra stærkt, efter han har overtaget Tårnby Kredsen fra Karen Hækkerup. Hummelgaard er uddannet jurist fra Københavns Universitet og har indtil nu arbejdet i Fagligt Fælles Forbund (3F), og han har ikke været bange for at kritisere regeringens økonomiske politik.  

Christian Rabjerg Madsen Christian Rabjerg Madsen (S), 29 år, er valgt til Folketinget for første gang. Han er tidligere kampagnemedarbejder for Nicolai Wammen, da han var borgmester i Aarhus. Rabjerg Madsen fik et pænt valg i 2011 i betragtning af, at han kun nåede at være kandidat i Kolding i få uger op til valget – men han kom dog ikke ind. Rabjerg Madsen er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Daniel Toft Jakobsen Daniel Toft Jakobsen (S), 37 år, er nyt ansigt i den socialdemokratiske folketingsgruppe, efter han blev valgt i Østjyllands Storkreds. Ved valget i 2011 blev han anden suppleant, hvor han var opstillet i Hedensted. Daniel Toft Jakobsen sad i Folketinget i næsten hele 2013 som suppleant for Kirsten Brosbøl, da hun var på barselsorlov. Toft Jakobsen er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. 

Erik Christensen Erik Christensen (S), 57 år, har været 22 år i lokalpolitik på Fyn. Han er et kendt navn på Fyn – som borgmester i først Ullerslev og siden Nyborg, hvor han nu er 1. viceborgmester. Erik Christensen er oprindeligt uddannet lærer.

Kaare Dybvad Kaare Dybvad (S), 30 år, fik 4.112 personlige stemmer i Sjællands Storkreds, og det sikrer ham for første gang en plads i Folketinget. Dybvad arbejder i Væksthus Sjælland med at skabe arbejdspladser, og han er uddannet cand.mag. i geografi.

Mattias Tesfaye Mattias Tesfaye (S), 34 år, fik 8.545 personlige stemmer og var dermed den socialdemokrat, som fik næstflest personlige stemmer i storkredsen. Kun justitsminister og formentligt kommende formand Mette Frederiksen fik flere. Debattør og forfatter Tesfaye er tidligere næstformand for SF, men hoppede i løbet af den seneste valgperiode til Socialdemokraterne. Han har en klar arbejder-profil, der har skilt sig markant ud fra de øvrige S-kandidater i Omegnen. 

Pernille Schnoor Pernille Schnoor (S), 48 år, får nu lov at prøve kræfter med Folketinget. Hun er byrådsmedlem i den overvejende blå Hørsholm kommune – og stillede på i Nordsjælland, hvor hun fik 3.811 personlige stemmer. Hun er ph.d. i brand management fra CBS, hvor hun også er ekstern lektor. Schnoor har også skrevet flere bøger om kommunikation og branding.

 

Liberal Alliance

Henrik Dahl Henrik Dahl (LA), 55 år, skal også tage sin første tørn i Folketinget. I Sydjyllands Storkreds har Liberal Alliance nemlig fået to mandater, og mens Mette Bock tog det første, får Henrik Dahl det andet med 2.902 personlige stemmer. Henrik Dahl er kendt sociolog og samfundsdebattør, og han har udgivet flere bøger.

Carsten Bach (LA), kan glæde sig over Liberal Alliances fremgang, der sikrer ham en plads på tinge. Han var spidskandidat ved byrådsvalget i Skanderborg Kommune, hvor det dog ikke blev til valg. Carsten Bach er uddannet geolog og arbejder som fagchef ved Dansk Miljørådgivning.

Christina Egelund Christina Egelund (LA), 37 år, overtager Thyra Franks mandat i Nordjylland, hvor Liberal Alliance sikrede sig et enkelt mandat. Egelund var spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget i maj 2014, men uden at blive valgt. Til dagligt driver Christina Egelund ferieparken Jambo Feriepark.

Laura Lindahl (LA), 31 år, er byrådsmedlem på Frederiksberg. Ved sidste folketingsvalg fik hun 1.463 personlige stemmer, mens hun ved dette valg fik 2.691 stemmer, som sikrer hende en plads i Folketinget for første gang. Hun er uddannet cand.merc. fra CBS og er ansat i DBU, hvor hun arbejder med kommercielle rettigheder.

May-Britt Buch-Kattrup (LA), 51 år, er for første gang valgt til Folketinget, hvor hun nu skal tage en tørn. Hun er uddannet på Copenhagen Business School.

 

Konservative

Søren Pape Poulsen Søren Pape Poulsen (K), 43 år, har hidtil, til trods for at han er formand for sit parti, ikke været valgt ind i Folketinget. Men det bliver der lavet om på nu. Konservative har nemlig fået et mandat i Vestjyllands Storkreds, som går til partiformanden. Før han i sommeren 2014 blev valgt som Konservatives leder, var han borgmester i Viborg.

Naser Khader Naser Khader (K), 52 år, gør endnu en gang indtog på Christiansborg, hvor han tidligere har repræsenteret ikke mindre end tre forskellige partier. Denne gang bliver han valgt ind for Konservative på deres ene mandat i Østjyllands Storkreds. Første gang, han blev valgt til Folketinget var i 2001, hvor han var medlem af Radikale. Siden stiftede han Ny Alliance, men siden marts 2009 har han været konservativ. Han blev ikke genvalgt i 2011, men nu vender Naser Khader tilbage til dansk politik efter et ophold i USA, hvor han sad i tænketanken Hudson Institute.

Mette Abildgaard Mette Abildgaard (K), 26 år, er en af de seks folketingsmedlemmer, der i den kommende valgperiode skal repræsentere Konservative. Hun forventes at få det mandat, som partiet har fået i Nordsjællands Storkreds. Mette Abildgaard blev i 2013 valgt til Region Hovedstaden for Konservative, hvor hun sidder som partiets gruppeformand.

Rasmus Jarlov Rasmus Jarlov (K), 38 år, gør comeback i Folketinget. Konservative sikrede sig et mandat i Københavns Omegns Storkreds, som Jarlov med 3.419 personlige stemmer sikrede sig foran blandt andet Mads Holger. Han har tidligere siddet i Folketinget fra 2010-2011 og sidder p.t. i Københavns borgerrepræsentation.  Jarlov er cand.merc. i anvendt økonomi og finansiering fra Copenhagen Business School.

 

Radikale

Martin Lidegaard Martin Lidegaard (R), 48 år, har været først klima- og energiminister, siden udenrigsminister for Radikale uden at være valgt til Folketinget. Det holdt hårdt, men det endte med, at Radikale fik et folketingsmandat i Nordsjællands Storkreds, som med al sandsynlighed går til Martin Lidegaard. Det bliver dog ikke hans første gang på tinge, da han tidligere har været valgt ind for sit parti fra 2001 til 2007.

 

Enhedslisten

Pelle Dragsted Pelle Dragsted (EL), 40 år, bliver valgt til Folketingets for første gang på Enhedslistens tredje og sidste mandat i Københavns Storkreds. Han har i en række år været politisk rådgiver og pressechef i Enhedslisten, så det bliver langt fra første gang, han sætter sine ben på Christiansborg.

Søren Bo Søndergaard Søren Søndergaard (EL), 59 år, får Christiansborg-comeback i Enhedslistens folketingsgruppe. Han kommer ind på partiets ene mandat i Københavns Omegns Storkreds. Søren Søndergaard var også i Folketinget for Enhedslisten fra 1994 til 2005, hvorefter han faldt for partiets rotations-princip. I sin folketingsorlov har han siddet i Gladsaxe Byråd 2006-2007, hvorefter han afløste Ole Krarup som europaparlamentariker for Folkebevægelsen mod EU fra 2007 til 2014.

Rune Lund Rune Lund (EL), 38 år, er også comeback kid i Enhedslisten. Han kommer ind på partiets andet mandat i Fyns Storkreds. Tidligere har han siddet i Folketinget for Enhedslisten fra 2001 til 2005, hvor han på grund af partiets tilbagegang ikke blev genvalgt.

Maria Reumert Gjerding Maria Gjerding (EL), 36 år, får sin debut i Folketinget, da hun tager Enhedslistens mandat i Nordsjællands Storkreds. Ligesom Pelle Dragsted har hun allerede hjemme på Enhedslistens gang på Christiansborg, da hun siden 2008 har været partiets politiske rådgiver på miljø-, klima og landbrugspolitik.

Eva Flyvholm Eva Flyvholm (EL), 34 år, kommer i Folketinget for første gang på Enhedslisten andet mandat i Sjællands Storkreds. Også hun er ansat som politisk rådgiver for Enhedslisten på Christiansborg, hvor hun beskæftiger sig med EU-politik og international politik.

Jakob Sølvhøj Jakob Sølvhøj (EL), 60 år, tager Enhedslistens ene mandat i Vestjyllands Storkreds og er dermed også debutant på Christiansborg. Jakob Sølvhøj kommer fra fagbevægelsen, hvor han er formand for fagforbundet FOA's Pædagogiske Sektor.

Søren Egge Rasmussen (EL), 53 år, sikrer sig et mandat Østjyllands Storkreds, hvor han fik 1.124 personlige stemmer. 

 

SF

Jacob Mark Jacob Mark (SF), 23 år, skal i Folketinget for første gang. Den unge SF'er er byrådsmedlem i Køge Kommune, og med 2.948 personlige stemmer snupper han SF's mandat i Sjællands Storkreds fra Trine Pertou Mach.

Karsten Hønge Karsten Hønge (SF), 56 år, sikrer sig SF's mandat på Fyn og skal derfor i Folketinget. 'Vikaren fra Helvede' kæmpede en tæt duel med eksformand Annette Vilhelmsen om det enlige SF-mandat på Fyn. Hønges tilnavn fik den bramfri tømrersvend, da han som vikar for Anne Baastrup på under to uger i januar fik tændt op under et i forvejen ulmende oprør i SF's folketingsgruppe. 

Trine Schøning Torp Trine Schøning Torp (SF), 45 år, har siddet i byrådet i Halsnæs siden 2010. I valgkampen har hun kæmpet med Teis Volstrup om det ledige SF-mandat i Nordsjælland, efter partiformand Pia Olsen Dyhr rykkede til Københavns Storkreds. Hun har siddet i SF's landsledelse siden 2012, og Trine Schøning Torp er lektor på Professionshøjskolen Metropol og uddannet cand.psych. fra Københavns Universitet.

 

Dansk Folkeparti

Kenneth Kristensen Berth Kenneth Kristensen Berth (DF), 38 år, har været folketingskandidat siden 1998 uden at blive valgt ind. Men denne gang lykkedes det takket være fremgangen til partiet. Han er byrådsmedlem i Vallensbæk og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden. Han er tidligere DFU-formand og har de seneste ti år arbejdet i partiets sekretariat på Christiansborg. Han er uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag.

 Marlene Harpsøe (DF), 31 år, er tidligere uddannelsesordfører, men røg lidt overraskende ud ved valget i 2011, da partiet mistede et mandat i Nordsjælland. Det mandat er nu tilbage, og det har Harpsøe fået. Marlene Harpsøe er tidligere næstformand for DFU, uddannet kontorassistent, og hun har senest arbejdet som sekretariatsmedarbejder og sekretær hos Dansk Folkeparti på Christiansborg.

 Jan-Erik Messmann (DF), 66 år, er et ubeskrevet blad i dansk politik – men han er for nogle kendt som programvært på boligmagasinet ”Godt Begyndt”, der blev sendt på TV 2 i 1990'erne. Han stillede op i Rudersdal, der er en af de mindre DF-kredse i Nordsjælland, og kom ind med den store fremgang for partiet

 Merete Dea Larsen (DF), 37 år, har siddet i Folketinget som suppleant ad flere omgange. Hun var meget tæt på at opnå valg i 2011, men denne gang skete det. Hun er byrådsmedlem i Roskilde og fik et flot valg med over 2000 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013. Hun sidder desuden i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Larsen er uddannet farmakonom.

 Henrik Brodersen (DF), 51 år, er Dansk Folkepartis tidligere landdistrikts-ordfører, men han røg ud ved folketingsvalget i 2011 efter en enkelt periode på Tinge. Men denne gang blev han valgt ind igen som følge af partiets store fremgang. Han er oprindeligt uddannet VVS-montør og har arbejdet som både VVS’er og skraldemand. Han har siddet i byrådet i både Skælskør før kommunalreformen og efter reformen i Slagelse byråd.

 Jeppe Jakobsen (DF), 27 år, blev valgt til byrådet i Kalundborg i 2013 og søger nu mod Folketinget. Han er endnu en DF'er uddannet i forsvaret, men han arbejder til daglig som pædagogmedhjælper i Holbæk.  

 Pernille Bendixen (DF), 42 år, tog det tredje mandat. Hun er DF's andet kendte ansigt i Odense Byråd, som hun har været medlem af siden 2010. Hun gik stærkt frem ved kommunalvalget i 2013, hvor hun fik 3.285 personlige stemmer, næsten lige så mange som Alex Ahrendtsen. Hun fik sidste år en bøde på 3.000 kr. for at lække fortrolige oplysninger fra byrådet til pressen. Det gjorde hun i frustration over den manglende offentlighed omkring kommunens udgifter til to kriminelle familier i Vollsmose. Pernille Bendixen er uddannet salgsassistent hos Imerco, men til dagligt er hun dagplejer og fungerer også som lægdommer ved landsretten. 

Dorthe Ullemose (DF), 48 år, blev ved kommunalvalget i november 2013 valgt til byrådet i Svendborg. Der er hun formand for Børne- og Unge-udvalget. Hun er uddannet socialpædagog.

Karina Due Karina Due (DF), 48 år, er byrådsmedlem i Silkeborg, hvor hun var partiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2013. Her fik hun 1.892 personlige stemmer. Til hverdag arbejder hun på nathold som lagerarbejder for at have tid til at passe det politiske arbejde.

 Susanne Eilersen (DF), 50 år, er byrådsmedlem i Fredericia og medlem af partiets hovedbestyrelse. Hun fik et flot kommunalvalg med 1.603 personlige stemmer i 2013. Ved folketingsvalget i 2011 blev hun kun andensuppleant, men partiet er gået frem, idet Jørn Dohrmann ikke genopstiller, og Eilersen er desuden styrket af, at hun nu er kandidat i Esbjerg-kredsen i stedet for Kolding Syd-kredsen, hvor hun havde det svært på Karina Adsbøls hjemmebane. Hun er til daglig løn- og regnskabsassistent på et kursus- og konferencehotel i Fredericia.

 Peter Kofod Poulsen (DF), 25 år, er DFU's landsformand og valgt til Folketinget i Aabenraa. Den 25-årige lærerstuderende er, som navnet næsten antyder, født og opvokset på Bornholm. I dag bor han i Haderslev, hvor han er byrådsmedlem og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark. Han er retorisk stærk og fik et pænt kommunalvalg med 924 personlige stemmer. Han er en af de DFU'er, som partiledelsen har et godt øje til.

 Jan Rytkjær Callesen (DF), 51 år, fik et godt kommunalvalg i 2013 med 941 personlige stemmer i Sønderborg. Han er opstillet i Sønderborg-kredsen, der var den stærkeste DF-kreds i Sydjyllands Storkreds ved valget i 2011. Callesen er til daglig ejer af et byggemarked og har i Sønderborg byråd plads i Teknik- og Miljøudvalget.

 Tilde Bork (DF), 21 år, har trods sin unge alder allerede været opstillet for Dansk Folkeparti ved to valg. Først ved kommunalvalget i 2013, hvor det kun blev til 95 personlige stemmer i Herning. Men ved Europa-Parlamentsvalget sidste år opnåede hun et pænt valgresultat med 1.729 personlige stemmer. Til dagligt læser hun til finansøkonom på Erhvervsakademi MidtVest. Hun er medlem af DFU's hovedbestyrelse.

 Claus Kvist Hansen (DF), 46 år, er byrådsmedlem i Horsens. Han har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ud, fordi hans holdninger til EU- og indvandrerpolitik lå for fjernt fra S. Han har været medlem af DF siden 2006. Claus Kvist Hansen er uddannet jurist, og til dagligt er han ansat som leder af sekretariatet for De Videnskabsetiske Komitéer for Region Syddanmark.

 Lise Bech (DF), 52 år, er selvstændig bogholder og driver firmaet Juelstrup Bogholderiservice. Hun har tidligere siddet i byrådet i Rebild Kommune, men manglede nogle få stemmer i at blive genvalgt i 2013. Hun blev i stedet 1. suppleant til byrådet. Da Rikke Karlson blev valgt til Europa-Parlamentet, gav det plads til Lise Bech i Rebild Byråd igen, hvor hun startede 1. juli 2014.

 Ib Poulsen (DF), 50 år, startede sin politiske karriere, da han i 2001 blev valgt ind i Thisted Byråd, hvor han i dag er viceborgmester. Han sad i Folketinget fra 2007 til 2011, men røg ud ved valget, selvom han fik højere personlige stemmetal end sine nærmeste konkurrenter. Problemet for Ib Poulsen var, at han stort set kun hentede sine stemmer på hjemmebanen i Thisted-kredsen, hvor vælgerne er ekstremt loyale over for de lokale kandidater. Ib Poulsen er uddannet skibsfører fra Svendborg Navigationsskole og har de seneste år arbejdet som havnebetjent i Hanstholm.

 

Venstre

Morten Løkkegaard Morten Løkkegaard (V), 50 år, opnåede ikke genvalg til Europa-Parlamentet i 2014 trods 44.000 personlige stemmer, og derefter blev han Venstres kandidat til Folketinget i Ballerup-kredsen. Han er kendt i den brede befolkning – både som europaparlamentariker, men også som studievært fra TV-Avisen.

Marcus Knuth (V), 29 år, er uddannet økonom og har gjort karriere i forsvaret og senere Udenrigsministeriet. I 2008-09 var han udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan. Siden sin udsendelse har han arbejdet i Udenrigsministeriet, senest som seniorrådgiver for Danmarks indsats i Syrien.  

Carl Holst Carl Holst (V), 45 år, har siden årtusindskiftet været en markant amtsborgmester og siden regionsformand i Region Syddanmark, der har høstet meget høje personlige stemmetal: Ved regionsvalget i 2013 fik han godt 94.000 stemmer. Han er kendt som en person, der er tæt på partileder Lars Løkke Rasmussen, og han er søn af Peter Holst, der er tidligere folketingsmedlem og mangeårig borgmester i Rødding. Carl Holst er oprindeligt uddannet skolelærer.

Britt Bager Britt Bager (V), 37 år, har tidligere arbejdet i Venstres sekretariat på Christiansborg og arbejder i dag som pressemedarbejder i Skatteministeriet. Hun har arbejdet 10 år som stewardesse, samtidig med hun tog to kandidatgrader i henholdsvis jura og sociologi. Desuden har hun en master i journalistik.

Søren Gade Søren Gade (V), 52 år, gjorde comeback i dansk politik, da han 1. maj i år offentliggjorde, at han agtede at stille op til Folketinget for Venstre i Aalborg Vest-kredsen. Søren Gade blev valgt til Folketinget første gang i 2001, og var forsvarsminister i VK-regeringen fra 2004-2010. En post, han måtte forlade efter Jægerbogssagen. I maj 2012 blev han direktør for Landbrug & Fødevarer, men forlod atter denne post i september sidste år.

Alternativet

 Carolina Magdalena Maier (ALT), 41 år, arbejder som centerleder i Videnscenter for Patientstøtte under Region Hovedstaden. Hun er uddannet sociolog ved Københavns Universitet. Hun er født i Haderslev og bor i dag i København, som hun flyttede til som 20-årig.

Ulla Sandbæk (ALT), 72 år, er Alternativets asyl- og udenrigsordfører. Hun stillede op til Europa-Parlamentsvalget for Folkebevægelsen mod EF i 1988-89 samt for Junibevægelsen i 1994 og 1999. Hun har været medlem af Europa-Parlamentet i 15 år indtil 2004 og er uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet.

Christian Poll Christian Poll (ALT), 50 år, var partiets spidskandidat i Nordsjællands Storkreds og er dermed en del af den nye folketingsgruppe. Han arbejder til daglig som miljøpolitisk rådgiver i Naturfredningsforeningen og er også partiets natur-, miljø-, landbrugs- og ressourceordfører. Poll er opvokset i Lyngby og bor i dag i Birkerød.

Rasmus Nordqvist Rasmus Nordqvist (ALT), 39 år, er medstifter af partiet. Han er oprindeligt uddannet designer fra Danmarks Designskole og er partiets ordfører for iværksætteri og handel, kunst og kultur. Han er spidskandidat for Alternativet og er altså nu valgt ind i Sjællands Storkreds.

Roger Matthisen (ALT), 39 år, er Alternativets ordfører for uddannelse og forskning. Han arbejder som skuespiller og instruktør og har som frivillig arbejdet med menneskerettigheder i et par år. Roger Matthisen er født og opvokset i Aarhus og Brabrand og har en bachelorgrad fra Statens Teaterskole. Desuden er han uddannet i kommunikation, økonomi og engelsk på CBS.

Josephine Fock Josephine Fock (ALT), 49 år, er medstifter af Alternativet og blandt andet arbejdsmarkeds- og retsordfører for partiet. I 1993 blev hun færdiguddannet jurist fra Aarhus Universitet og har siden da arbejdet i fagbevægelsen.

 René Gade (ALT), 33 år, er tidligere kommunikationschef i Silkeborg IF og nu en del af Alternativets folketingsgruppe. Han har i 15 år været iværksætter og har studeret på Aarhus og Københavns Universitet på henholdsvis Nordisk Sprog og Litteratur samt Film- og Medievidenskab. Han er født i Silkeborg og bor i dag i Svejbæk  

Torsten Gejl (ALT), 51 år, er ordfører for socialpolitik og det nyvalgte folketingsmedlem for Alternativet i Nordjyllands Storkreds. Han er født i Aarhus og er i dag direktør for OCN Danmark. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00