Grænsehandel med slik steget med 50 procent

AFGIFTER: Ny grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet viser, at både grænsehandel og illegal handel med slik og chokolade på to år er steget med 50 procent. Rapporten slår fast, at forhøjede afgifter har bidraget til stigningen.

På to år er grænsehandlen med slik og chokolade steget med 50 procent. Det samme gælder for den illegale handel.
På to år er grænsehandlen med slik og chokolade steget med 50 procent. Det samme gælder for den illegale handel.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

Danskerne spiste lige så meget slik og chokolade i 2013, som de gjorde i 2011. Men de søde sager bliver i større stil købt uden for Danmark eller hos illegale forhandlere end tidligere. Det viser en ny grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet.

Tallene viser, at såvel grænsehandlen som den illegale handel er steget med 50 procent. Grænsehandlen er steget fra seks til ni millioner kroner, mens den illegale handel er steget fra to til tre millioner.

Rapporten slår fast, at den store stigning i grænsehandlen blandt andet skyldes, at afgifterne på slik og chokolade er blevet forhøjet et antal gange siden 2009.

Dansk Erhverv har tidligere advaret mod, at stigningerne i slik- og chokoladeafgiften fører til øget grænsehandel. De nye tal bekræfter denne frygt, påpeger organisationen i en pressemeddelelse:

”Skatteministeriets rapport konkluderer, hvad Dansk Erhverv har sagt gennem flere år, at flere store stigninger i chokoladeafgiften har øget både grænsehandlen og den illegale handel,” siger markedsdirektør Henrik Hyltoft og opfordrer til at sænke det danske afgiftsniveau.

De Samvirkende Købmænd mener, at slikafgiften helt bør droppes:

“Slikafgiften flytter handel fra lovlydige dagligvarebutikker til uorganiserede kiosker og slikforhandlere, som snyder med moms og afgifter og ofte heller ikke overholder fødevarelovgivningen,” skriver de i en pressemeddelelse.

Grænsehandel af sodavand er faldet
Mens afgifterne på slik og chokolade er steget støt de seneste par år, blev afgiften på sodavand til gengæld sænket i 2013. Det har påvirket grænsehandlen, som fra 2011 til 2013 er steget med 10 procent.

Erhvervsorganisationerne ser det som et klart bevis på, at afgiftslettelser virker.

”Vi er rigtig glade for at se, at Skatteministeriet nu konkluderer, at afskaffelsen af sodavandsafgiften har medført et fald i grænsehandlen. For første gang i mange år hører vi også fra vores medlemmer, at der er blevet købt flere sodavand i Danmark. Det indikerer, at hensigten er opnået, nemlig at salget er vendt hjem til Danmark,” siger markedsdirektør Henrik Hyltoft.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) anerkender, at grænsehandlen er faldet som følge af afgiftslettelsen, men mener dog, at afgifterne skal ses i en større sammenhæng.

”Vi har med et bredt politisk forlig i ryggen først sat afgiften på sodavand ned, siden helt fjernet den. Det kan ses i grænsehandlen i 2013. Men grænsehandelsrapporten viser også, at mange andre forhold end afgifter spiller en rolle. Størstedelen af danskernes grænsehandel er med varer, som ikke er pålagt afgift i Danmark. Vi skal i afgiftspolitikken sikre en god balance mellem hensynet til bl.a. sundhed og den offentlige økonomi på den ene side og undgå usund grænsehandel på den anden. Jeg mener, at vi har ramt den balance,” siger Benny Engelbrecht.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00