EU giver grønt lys til finansskat

TOBIN: Tirsdag gav EU's medlemsstater grønt lys til, at 11 lande går videre i arbejdet for en skat på finansielle transaktioner. Nu indledes slagsmål om design, og hvor indtægterne skal hen, siger iagttager.
Morten Øyen
Der er nu givet grønt lys fra EU-medlemsstaterne til, at 11 lande kan gå "solo" i et forstærket samarbejde for at få indført en skat på finansielle transaktioner. Skatten blev i første omgang foreslået af EU-Kommissionen, men da et flertal ikke kunne bakke op om den, ansøgte de 11 lande om at gå videre alene.

Fire lande undlod at afgive en stemme i Ministerrådet. Det var Storbritannien, Tjekkiet, Malta og Luxembourg. De resterende EU-lande - heriblandt også Danmark, der ellers har været skeptisk over for skatten - stemte for.

"Danmark deltager i udarbejdelsen af skatten, men ikke virkeliggørelsen," sagde økonomiminister Margrethe Vestager (R) på et pressemøde efter rådsmødet, hvor hun slog fast, at lande som Danmark har en klar interesse i, at der nu tages hensyn, så ingen negativ effekt af skatten rammer de lande, som vælger at stå udenfor.

EU's skattekommissær udtrykte efter rådsmødet stor glæde over, at et flertal bakker op om at gå videre med skatten og kaldte det en "milepæl" i EU's skattepolitik.

Flere slagsmål forude
EU-Kommissionen skal nu lave et nyt forslag til en skat på finansielle transaktioner, der kan blive vedtaget enstemmigt af de 11 lande. Og det er ikke helt let, vurderer Jens Mattias Clausen, policy officer hos Ibis, som følger skatteforhandlingerne meget tæt.

Fakta
Forstærket samarbejde
I EU-traktaten er det bestemt, at en gruppe medlemslande kan lave regler uden om resten af EU, når det tjener til at fremme EU-samarbejdet, og når alle muligheder for at få vedtaget EU-regler i rimelig tid efter de sædvanlige procedurer er udtømt. Et sådant "forstærket samarbejde" skal frit kunne tiltrædes af alle andre EU-lande, når og hvis de ønsker det.

Kilde: EU-Oplysningen

Han peger på, at slagsmålet om indtægterne allerede er begyndt: I udgangspunktet går skatten til de enkelte medlemslande, der så selv kan bestemme, hvad de vil gøre med midlerne. Men både EU-Kommissionen, parlamentarikerne og Frankrig har talt for, at nogle af pengene skal øremærkes eksempelvis klima og udvikling.

"Et andet centralt stridspunkt i det endelige design af skatten bliver indkrævningen. Her er det vores vurdering, at det er afgørende, at man kombinerer det nuværende princip i Kommissionens forslag med den tilgang, som Storbritanniens stempelafgift benytter. Vi kalder det en livrem-og-seler-model, der effektivt vil forebygge kapitalflugt," siger Jens Mattias Clausen.

De 11 lande, som er gået videre i det forstærkede samarbejde, er Belgien, Tyskland, Estland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Østrig, Portugal, Slovenien og Slovakiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)









0:000:00