Haarder afviser K-ønske om mere niveaudeling

FOLKESKOLEN: De Konservative vil have mere niveaudeling i folkeskolen og lade kommunerne oprette særlige profilskoler med niveaudeling. Klart nej, siger Bertel Haarder (V).
De Konservative vil have mere niveaudeling. Nej, siger Haarder.
De Konservative vil have mere niveaudeling. Nej, siger Haarder.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

For mange børn spilder deres tid i den danske folkeskole, fordi de ikke bliver undervist på det rette niveau. Det vil De Konservative lave om ved at lade skolerne niveaudele i langt højrere grad.

Partites opgør med enhedsskolen kommer i forbindelse med regeringens 360 graders eftersyn og vil fjerne grænsen for hvor meget skolerne må niveaudele, der i dag ligger på 50 procent af skoletiden.

"Det er spild af talent, når børn sidder i ni år uden at lære noget, fordi de ikke bliver undervist på det rigtige niveau. Og her kan vi forbedre folkeskolen uden at bruge en masse penge. For med statsunderskud på 90 milliarder kroner har det ikke gang på jord med forslag om flere timer, flere lærere og færre elever i klassen. Derfor skal vi være kreative og finde steder, hvor vi kan hente noget uden at bruge penge. Og det kan vi ved at niveaudele mere," siger Rasmus Jarlov, De Konservatives uddannelsesordfører.

Stærk i den ene - svag i det andet fag
Han mener, at der skal være en mere individuel vurdering af elevernes niveau i de største fag og at de dermed skal placeres på det rette niveau.

Jeg har ikke hørt om skoler, der går helt op til 50 procent med niveaudeling, så før nogen beder om det, skal den regel ikke ændres.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

"Vi skal have niveaudeling på tværs af klasser. Det vil sige, at en elev i 6. klasse skal kunne side sammen med en elev i 8. klasse, hvis deres niveau er det samme i eksempelvis matematik. Og i et andet fag kan den samme elev fra 8. klasse sidde sammen med en fra 9. klasse i dansk," siger Rasmus Jarlov.

Men man kan jo allerede i dag niveaudele op til 50 procent af tiden uden at skolerne bruger det. Hvorfor tror du så, at mere niveaudeling vil hjælpe?

"Det er problematisk, at det ikke bliver brugt mere, og det skal bruges noget mere. Men vi vil gerne fjerne begræsningen helt, så skolerne som udgangspunkt har niveaudeling og ikke som et ekstra tilbud. Vi forestiller os desuden, at man laver skoler, hvor man som pædagogisk princip har niveaudeling, en slags profilskoler," siger Rasmus Jarlov.

Ingen ændringer når det ikke bruges
Men undervisningsminister Bertel Haarder (V) ser ingen grund til at lave reglerne om.

"Jeg opfordrer skolerne til i højere grad at benytte muligheden for niveadeling. Men den mulighed benytter stort set ingen skoler sig af, så derfor er der ingen grund til at udvide reglerne. Jeg har ikke hørt om skoler, der går helt op til 50 procent med niveaudeling, så før nogen beder om det, skal den regel ikke ændres," siger Bertel Haarder.

Han understreger dog, at Venstre gerne vil give samme adgang til holddannelse i de små klasser som i de store - noget som Socialdemokraterne dog blokerer for.

Derimod er Dansk Folkeparti tilhængere af mere niveaudeling i folkeskolen, og partiet vil derfor meget gerne se på De Konservatives forslag, siger uddannelsesordfører Marlene Harpsøe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00