Debat

Hedegaard: USA-valgkamp skal ikke være forbillede

DEBAT: De amerikanske partiers manglende evne til at samarbejde bør tjene som advarsel, skriver tidligere minister Connie Hedegaard (K). De danske partier skal selv i valgkampens hede huske den danske tradition for på tværs af blokkene at samle sig bredt om at løse svære udfordringer.

Efter man har iagttaget det amerikanske mediebillede, betaler man sin licens med glæde, pointerer Connie Hedegaard, formand for KR Foundation.
Efter man har iagttaget det amerikanske mediebillede, betaler man sin licens med glæde, pointerer Connie Hedegaard, formand for KR Foundation.Foto: Europa-Kommissionen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Connie Hedegaard
Formand for miljøfonden KR Foundation og tidligere konservativ minister og klimakommissær i EU

Hvis man somme tider er lidt mismodig over det samarbejdende folkestyres tilstand i fædrelandet, kan det være en god modgift at aflægge besøg i USA. 

Set på afstand fra den anden side af Atlanten fremstår det danske demokrati som et ideal, man dér kun kan drømme om. For hver gang jeg i de senere mange år har besøgt USA, bliver man mere og mere forstemt. Sidste uge var ingen undtagelse.

Igen og igen slår samtalepartnerne i det politiske liv fast som et uigenkaldeligt faktum, at Kongressen i Washington jo "selvfølgelig" er dysfunktionel. Man tager simpelthen for givet, at partierne er ude af stand til at samarbejde om snart sagt noget som helst - indvandring, økonomi, sundhed, klima ... you name it.

Som om embedsværket ikke allerede havde så rigeligt at gøre, for når politikerne og partierne ikke løfter deres ansvar og enes om nødvendig lovgivning, ja så bliver der så meget mere ansvar at løfte for centraladministrationen.

Connie Hedegaard
Formand for KR Foundation

"Government shutdown"
Med beklagelse i stemmen fremhæver man dengang for ikke særlig længe siden, hvor man altid kunne regne med, at når det virkelig gjaldt, og der var problemer, der bare SKULLE findes løsninger på, ja så var der en kerne af 10-20 senatorer, der på tværs af partierne fandt sammen og fandt - holdbare - løsninger ...

I stedet er hvert års budget nu et totalt drama. Tilfældigvis har jeg flere år i træk mødtes med chefen for den amerikanske Miljøstyrelse Gina McCarthy, samtidig med at hun og hendes folk har forberedt sig på "government shutdown" - lukning af hele centraladministrationen på grund af manglende enighed om budgettet.

Set på afstand fra den anden side af Atlanten fremstår det danske demokrati som et ideal, man dér kun kan drømme om. For hver gang jeg i de senere mange år har besøgt USA, bliver man mere og mere forstemt. Sidste uge var ingen undtagelse.

Connie Hedegaard
Formand for KR Foundation

Som om embedsværket ikke allerede havde så rigeligt at gøre, for når politikerne og partierne ikke løfter deres ansvar og enes om nødvendig lovgivning, ja så bliver der så meget mere ansvar at løfte for centraladministrationen.

Særinteresser blokerer fleksibilitet
På miljø- og klimaområdet betyder det for eksempel, at regeringen i stedet for flere forgæves forsøg på at få lovgivning gennem Kongressen, styrer ved hjælp af standarder, som udarbejdes af Miljøstyrelsen. Modstanderne truer så med talrige retssager, der kan trække beslutninger ud i årevis. Ikke just en idealsituation for hverken det politiske liv eller for den sags skyld for erhvervsliv og investorer.

I bogstaveligste forstand har pengestærke lobbyister sat sig på Kongressen. Særinteressernes mange penge til kandidaterne gør den fleksibilitet, der er nødvendig, når politiske kompromiser skal findes, nærmest ikke-eksisterende.

Følg pengene!
I sidste uge, da Hillary Clinton meddelte sit kandidatur til at blive Demokraternes præsidentkandidat næste år, ja så meddelte medierne samtidig, at man regnede med, at hendes kampagne, såfremt hun rent faktisk bliver Demokraternes kandidat, ville løbe op i størrelsesordenen ti milliarder dollars. 70 milliarder kroner!

Da Obama blev præsident, menes hele valgkampen at have kostet en femtedel. Follow the money, siger man. Og sandt er det, at det kan være en hjælp til at forstå de enkelte politikeres stemmeafgivning at følge pengestrømmene.

Et fragmenteret mediebillede
Samtidig har man i USA et mediebillede, der er totalt fragmenteret. Åbner man for Fox News, får man ét verdensbillede serveret. De, der åbner for MSNBC, får en totalt anderledes opfattelse af virkeligheden.

Public service medier, der er forpligtet på alsidighed, mangfoldighed og på at formidle facts er på TV-siden uendeligt små. Lidt bedre er det på radiosiden, hvor National Public Services lyttertal dog måles i encifrede tal. 

Ikke mærkeligt at man uden en fælles offentlighed - ikke har nogen. Efter et kig på det amerikanske mediebillede, betaler man sin licens med endnu større glæde.

I valgkampens hede
Få uger før et valg er normalt ikke det ideelle tidspunkt til at gøre reklame for det samarbejdende folkestyre.

Men når man ser, hvad alternativet er, er der nu god grund til at ønske, at partierne selv i valgkampens hede vil formå at værne om traditionen for ikke kun at være uenige, men rent faktisk også traditionen for på tværs af blokkene at samle sig bredt om at løse også de svære udfordringer. Det være sig velfædsreformer, forholdet til EU eller for eksempel de traditionelt brede energiforlig.

Ja, det er bøvlet - men modbilledet "over there" bør tjene som en advarsel.

Dokumentation

Blå bog: Connie Hedegaard
Født i 1960

Uddannelse
Cand.mag. i historie og litteraturvidenskab, Københavns Universitet

Karriere
Formand for miljøfonden KR Foundation (2015-)
Klimakommissær (2009-2014)
Minister for FN's klimakonference i København (2009)
Klima- og energiminister (2007-2009)
Miljøminister og minister for nordisk samarbejde (2005-2007)
Miljøminister (2004-2005)
Studievært ved DR 2, Danmarks Radio (1998-2004)
Chef for Radioavisen, Danmarks Radio (1994-1998)
Journalist, Berlingske Tidende (1990-1994)
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti (1984-1990 og 2005-2010)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00