Henning Christophersen er død, 77 år

DØDSFALD: Tidligere næstformand for EU-Kommissionen, dansk udenrigs- og finansminister samt formand for Venstre, cand.polit. Henning Christophersen er død, 77 år gammel.

Rasmus Nielsen

Tidligere partiformand, minister og næstformand i EU-Kommissionen Henning Christophersen (V) er død, oplyser vicegeneraldirektør Jens Nymand Christensen fra EU-Kommissionen på vegne af familien.

Christophersen, der både har været udenrigs- og finansminister herhjemme, er død 31. december 2016 efter kort tids sygdom i Bruxelles, oplyser Nymand Christensen, der var medarbejder for og ven med Henning Christophersen gennem mange år.

"Henning Christophersen blev indlagt på et hospital i Bruxelles i begyndelsen af december og fik det efter behandling tydeligt bedre. Men op under jul forværredes hans situation igen, og han sov stille ind lørdag eftermiddag omgivet af sine tre børn," oplyser Nymand.

Henning Christophersen var ved sin død rådgiver for EU-Kommissionen og formand for Metroselskabet. Hér blev han formand tilbage i 2007 og genudpeget af regeringen både i 2010 og 2014.

Fakta
Henning Christophersen 
Født 8. november 1939 i København 
– død 31. december 2016, Bruxelles.
Cand.polit. fra Københavns Universitet, 1965.

Formand for Venstre 1978-1984.
Medlem af Folketinget for Venstre 1971-84  
Udenrigsminister, SV-regeringen 1978-79.
Finansminister, Firkløverregeringen 1982-84.

Forlod 1984 dansk politik for at være næstformand for EU-Kommissionen 1985 til 1995.

Formand for bestyrelsen i Metroselskabet I/S fra 2007.

Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen. 

Kilde: WikiPedia, Altinget.dk

Overraskende farvel til Danmark
Han var som finansminister en betydelig styrke for statsminister Poul Schlüter (K) i 1982-84, før han overraskende blev næstformand for EU-Kommissionen med ansvar for finanserne. Det var i starten af 80'erne, at danskerne skulle lære at spare op fremfor at gældsætte sig. Og det var lige et samfundsprincip for Christophersen, der ellers ikke selv gik meget op i husholdnings-økonomi.

Egentlig stod Henning Christophersen som oppositionens leder og dermed statsminister-kandidat, da Anker Jørgensen (S) måtte give op først i 80'erne. Men da bl.a. lederen af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup pegede på den mere folkelige, konservative formand som den mest statsminister-egnede, måtte Christophersen lade sig nøje med finansministerposten – et område der dog sagligt og politisk passede den særdeles velbegavede politiker og økonom glimrende.

Anker Jørgensen, Poul Schlüter og Henning Christophersen i debat på programmet Aktuelt, 1982. (Mini Wolff/Scanpix)

”Henning Christophersen var meget tæt på at blive statsminister i 1982, da de borgerlige tog over. Han havde opbakning fra CD og Kristeligt Folkeparti, der kom med i den nye borgelige regering. Men Schlüter havde sikret sig støtte fra Radikale Venstre og Fremskridtspartiet, der udgjorde resten af det parlamentariske grundlag, så Schlüter fik behændigt udmanøvreret Christophersen," noterer Altingets kommentator Erik Holstein.

Uffe Ellemann-Jensen, der blev formand for Venstre, da Christophersen valgte EU-karrieren, skriver om Henning Christophersen:

"Henning var en af de betydeligste og mest talentfulde danske politikere i nyere tid. Både i Danmark og i Europa kom han til at spille en væsentlig rolle som fornyer og inspirator. I sine år som finansminister i Firkløverregeringens første periode var han manden bag den omlægning af den økonomiske politik, som for alvor vendte udviklingen i Danmark. Og som viceformand i EU-Kommissionen var det ham, som sammen med Jacques Delors lagde fundamentet for EU’s indre marked."

Mere saglig end folkelig
Henning Christophersens styrke var så afgjort indsigten, overblikket og det saglige. Han var en usædvanlig skarp iagttager af europæisk og national politik. Uden at man gerne mærkede det, var han de fleste intellektuelt overlegen.

Tv-tækkelig og folkelig som de formatmæssigt sammenlignelige politikere Anker Jørgensen (S) og Poul Schlüter (K) blev han aldrig.

Statsminister Anker Jørgensen og udenrigsminister Henning Christophersen i Folketingssalen, 1978. (Mogens Ladegaard/Scanpix)

Selv ikke da man i et forsøg på at gøre Venstre-formanden mere ungdommelig – og billetsælgende – iklædte ham en tweed-jakke. Det sagde ham slet ikke noget. Det stille og venlige, underfundige lune hos den gerne lidt kejtede og småstammende dansker slog kun an i mindre grupper.

"Nej, Henning Christophersen blev aldrig nogen folkelig politiker, og han havde ikke efterfølgeren som V-formand Uffe Ellemann-Jensens flabede charme," tilføjer Erik Holstein.

Chefredaktør Lisbeth Knudsen, der på den tid var ung politisk redaktør på Berlingske, konstaterer dog:

"Han blev i starten af sin karriere som formand for Venstre faktisk ofte kritiseret for - som cand.polit. og iført de ikke særligt tv-egnede, ternede tweedjakker - at være alt andet end den karakteristiske Venstre-leder. Men han kom til at skabe lige præcis den fornyelse af det daværende Venstre, som Uffe Ellemann-Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen har bygget videre på."

Delors ligesindede
Hos den ligeledes ganske formelle EU-formand Jacques Delors fandt Henning Christophersen en ligesindet. Det var politisk udvikling af Europa, det gjaldt. Henning Christophersen virkede i Unionens allermest opbyggelige år, og adskilllige er de EU-profiler, der gennem årene har fremhævet Christophersens betydning for udviklingen af det fælles indre marked frem mod en økonomisk, monetær union. 

Jacques Delors, Poul Nyrup Rasmussen, Belgiens statsminister Jean-Luc Dehaene og EU-kommissær Henning Christophersen, december 1994. (Erik Luntang/Scanpix)

En af dem, EU-skeptikeren og mangeårigt medlem af Europa-Parlamentet Jens-Peter Bonde, erindrer, at Henning Christophersen aldrig glemte, hvor han var født:

"Hvert år var der julemarked for den danske koloni i Bruxelles. Det vrimlede med julehjerter i Dannebrogsfarver. Her kom alle de folk, der levede af at promovere EU-flaget til dagligt. Men julen kaldte ikke på det blå-gule EU-flag. Inderst inde var de alle pæredanske. Selv Henning Christophersens familie stod og vinkede med Dannebrog i lufthavnen, da de skulle sende deres største pige til USA. Jo mere man kommer bort fra Danmark, desto mere national bliver man."

Bedste formidler af Europas betydning
Danskeren Niels Jørgen Thøgersen, Belgien, der i mange år havde ansvar for Kommissionens presse og kommunikation – fra 1973 i Danmark og siden på europæisk plan – er blandt de mange, der husker Henning Christophersen med veneration:

"Henning og jeg har kendt hinanden, siden vi samtidig var medlem af bestyrelsen for Dansk Ungdoms Fællesråd i 1964-65. Og jeg havde selvsagt allermest med ham at gøre, da han var medlem af Kommissionen fra 1985-95.

Han var i alle årene en af de allernærmeste for Delors og var dermed en af de helt centrale kommissærer.

På mit område – kommunikation om EU – var han ikke bare altid meget interesseret og aktiv. Han var også en af de allerbedste formidlere af, hvad Europa gjorde og betød. Selv i de mest skeptiske forsamlinger trængte han med sin runde og afvæbnende facon helt ind i hjertet.

Det var en fornøjelse at arbejde sammen med ham. Og hans dør stod altid åben, hvis man havde brug for råd eller hjælp.

Alle syntes godt om Henning og hans meget altid venlige og imødekommende måde at være på."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Christophersen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. MF (V), minister og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1965)

Jens Nymand Christensen

Seniorrådgiver, Creative Business Network, fhv. vicegeneraldirektør, Generaldirektorat for Uddannelse og Kultur, EU-Kommissionen 2014-18
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 1979)

Jens-Peter Bonde

Forfatter, redaktør, medstifter, JuniBevægelsen, fhv. MEP (Folkebevægelsen mod EF og Junibevægelsen)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00