Kommentar af 
Henrik Dahl

Henrik Dahl: Respekt er noget, man gør sig fortjent til

KOMMENTAR: Tonen har en marginal betydning for, hvordan integrationen udvikler sig, skriver Henrik Dahl, folketingsmedlem for Liberal Alliance, og kommer med sit eget udspil til, hvordan friskoler og private grundskoler forbereder eleverne til frihed og folkestyre.

Henrik Dahl har skrevet en liste af essentielle danske værdier til landets religiøse friskoler.
Henrik Dahl har skrevet en liste af essentielle danske værdier til landets religiøse friskoler.Foto: Jens Dresling/Polfoto
Henrik Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lederen af en islamisk skole sender mig et venligt brev: Om jeg vil besøge skolen, så jeg kan høre mere om, hvad den gør for at eleverne kan blive aktive medborgere i Danmark? Samtidig truer han mig en lillebitte smule: Hvis ”den skærpede tone med fx begrænsede frihedsrettigheder” fortsætter, er han bange for, at flere muslimer vil blive anti-demokrater.

Det med ”begrænsede frihedsrettigheder” er – for nu at spare på høflighedsformularerne – noget vrøvl: Danske statsborgere, der er muslimer, nyder nøjagtig de samme rettigheder og har nøjagtig de samme pligter som alle andre danske statsborgere.

Og med hensyn til tonen: I Sverige har de tone. Der har de en selvcensurerende presse, som mørkelægger stort set alle problemer med indvandring. De har strenge love, som beskytter indvandrere mod kritik. De har en falanks af enighed i Riksdagen om, at Sverigedemokraterne ikke må komme til orde og ikke må nyde respekt. Og så har de nøjagtig de samme problemer som vi har.

Det tvinger jo ethvert logisk tænkende menneske til at erkende: Tonen og retorikken, og hvad man ellers kan finde på at kalde det, har en fuldkommen marginal betydning for, hvordan integrationen udvikler sig.

Tonen og retorikken, og hvad man ellers kan finde på at kalde det, har en fuldkommen marginal betydning for, hvordan integrationen udvikler sig.

Henrik Dahl

Man kan have en karsk tone med hån, spot og latterliggørelse som i Danmark. Man kan censurere og selvcensurere dårlige nyheder; filtrere og udvikle nysprog; stemple den mest berettigede kritik som ”racisme”.

Det fører alt sammen det samme sted hen: En væsentlig del af indvandrerne fra The Greater Middle East (GME) integrerer heldigvis sig selv som nyttige borgere. Mens en kritisk – og voksende – masse fylder op i de forkerte statistikker og nærer et intenst had til det land, som deres forældre og bedsteforældre har valgt, at de skal bo i.
Derfor er det, der er formuleret som en advarsel, faktisk en trussel: Hvis vi ikke finder behag i jeres tone, svarer vi ikke for følgerne.

Som man kan se, er dette bluff. Det medfører nøjagtig de samme problemer at se racisme alle vegne og censurere Pippi Langstrømpe og Tintin og undlade at udsende signalementer på sexforulempere og tale nysprog og fryse dissidenter ud af det gode selskab, som det medfører at lade være.

Men nu, hvor jeg er blevet inviteret til dialog om at blive aktiv medborger, når man kommer fra et GME-land, så lad mig komme med et udspil. At blive aktiv medborger handler ikke om, hvordan de etniske danskere taler. Det drejer sig om, hvordan folk, som rejser til et vestligt land fra et GME-land, tænker, handler og ikke mindst: omgås andre.

For at være i Danmark er der nogle ting, man er nødt til at forstå og acceptere.

Man skal forstå, at ethvert menneske må tro på den gud, hun eller han føler det mest rigtigt at tro på – eller lade helt være med at tro på noget.
Man skal forstå, at ethvert menneske har ret til sin tro, uden at du blander dig.
Man skal forstå, at ethvert menneske har ret til at forlade sin tro, uden at du råber op om dødsstraf.
Man skal forstå, at dine regler ikke på nogen måde gælder for dem, der har en anden tro.

I det hele taget skal man bare forstå Frederik den Stores berømte sætning om, at enhver er salig i sin tro.

Man skal forstå, at piger er lige så gode som drenge.
Man skal forstå, at de må være kærester med dem, de har lyst til at være kærester med, uden at du blander dig.

Man skal forstå, at homoseksuelle har samme rettigheder og pligter som alle andre.
Man skal forstå, at der ikke findes kollektive rettigheder i Danmark.
Man skal forstå, at der ikke findes så meget som én religiøs regel i Danmark, der har forrang for de verdslige regler.

Man skal forstå, at respekt ikke er noget, man har krav på, men noget, man gør sig fortjent til.
Man skal forstå, at i Danmark taler vi dansk.
Man skal forstå værdien af at arbejde og tage vare på sig selv og sine.
Man skal forstå, at man ikke må tage loven i sin egen hånd.

Man skal forstå, at staten Danmark anerkender staten Israel, og at vi naturligvis behandler folk derfra med den samme respekt og høflighed som vi behandler alle andre.

Forbereder man eleverne til at leve i et land, der fungerer efter de principper, jeg har beskrevet ovenfor, forbereder man dem til frihed og folkestyre. Sender man dem ud i livet med de modsatte tanker og forestillinger, lever man ikke op til loven om friskoler og private grundskoler.

-----

Henrik Dahl er folketingsmedlem for Liberal Alliance. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00