Her er de største ligestillingsproblemer

Q&A: Hvad er de største sejre for ligestillingen i det forgange år, og hvor er de næste udfordringer? Partiernes ligestillingsordførere giver deres bud her. 

Demonstration på&nbsp;Kvindernes Internationale Kampdag. Dagen blev indstiftet i 1910, og siden 1921 har den været fejret 8. marts.&nbsp;<br>
Demonstration på Kvindernes Internationale Kampdag. Dagen blev indstiftet i 1910, og siden 1921 har den været fejret 8. marts. 
Foto: Scanpix Danmark
Anne JustesenLise-Lotte Skjoldan

I dag 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Altinget har i den anledning spurgt partiernes ligestillingsordførere, hvordan det efter deres mening står til med ligestillingen i Danmark. 

Fatma Øktem Fatma Øktem, Venstre
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

At vi har ikke fået de lovgivninger igennem, som regeringspartierne foreslog inden sidste valg. Hverken øremærket barsel blev gennemført, man lavede ikke nogen kvotelignede tiltag, og kriminalisering af sex blev heller ikke til en realitet. Det er sejren over alle sejre.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Vi har nogle udfordringer med hensyn til kønsligestilling i etniske miljøer. Jeg savner en helhedsindsats fra regeringens side. Vi har jo haft et samråd for kort tid siden, hvor vi prøvede at komme tættere på, hvad regeringen gerne vil i forhold til ærerelaterede konflikter, som jo opstår på baggrund af manglende ligestilling i nogle etniske miljøer.

Hvad skal du lave i dag?

Jeg er til FN's Kvindekommission.

 

Liv Holm Andersen Liv Holm Andersen, Radikale Venstre
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Den største ligestillingssejr i 2014 er nok den kønsopdelte lønstatistik. Arbejdet for ligeløn er ikke slut i Danmark, og derfor er det vigtigt at få den bedst mulige oplysning om, hvor skoen trykker. I forlængelse heraf er det også vigtigt, at der er blevet taget forskellige politiske initiativer i forhold til det kønsopdelte arbejdsmarked. Eksempelvis specifikke puljer til flere mænd i børnehaverne og flere kvinder i forskning.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Jeg vil meget gerne arbejde videre med det kønsopdelte arbejdsmarked og – ikke mindst – den kønsopdelte uddannelsessektor. Derudover har vi et hængeparti i forhold til at sikre økonomi til, at mænd får samme sorgorlov ved spædbarnsdød som kvinder. Det er en vigtig sag, og derfor skal vi handle på den politiske enighed og finde midlerne ved førstkommende lejlighed.

Hvad skal du lave i dag?

Jeg tager med flere af de andre ligestillingsordførere til FNs Kvindekommission i New York, hvor der vil være ligestilling i globalt perspektiv på programmet.

Özlem Sara Cekic Özlem Cekic, SF
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Jeg ville ønske, at jeg kunne komme i tanke om noget, som havde en stor forskel. Desværre er ligestillingskampen lidt aflyst af regeringen, og derfor er det også svært at pege på noget, som i den grad har rykket samfundsstrukturen. Jeg kan pege på, at der nu kommer kønsopdelte lønstatistikker, og at det nu er muligt for transpersoner at få juridisk kønsskifte. Men ellers har der været dødt på ligestillingsområdet.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Den største ligestillingsudfordring er, at vi har en regering, som bliver ved med at gentage, at ligestilling er en del af deres DNA. Jeg kan bare konstatere, at det hverken er en del af deres celler, væv eller noget andet. De har på den måde fuldstændig svigtet. Øremærket barsel til mænd er en af de allervigtigste ligestillingspolitiske dagsordener, for hvis mændene også får ret til at holde barsel, så vil overenskomsterne følge med, og det vil også have en betydning for ligelønnen.

Hvad skal du lave i dag?

Jeg skal holde tale to steder, og så skal jeg efterfølgende fejre 100-årsdagen sammen med feministerne i Vega.

 

Charlotte Dyremose Charlotte Dyremose, Konservative 
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Der sker meget lidt på ligestillingsområdet. Det har i det hele taget været svært for os at finde ud af, hvorfor vi overhovedet har en ligestillingsminister. Hver gang der er en sag, som virkelig handler om ligestilling, så bliver den behandlet af en anden minister.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

At få ligebehandlingsnævnet til at fungere bedre. Det er afgørende, at vi har et sted at gå hen, hvis vi udsættes for reel diskrimination. Og det er en skamplet på ligestillingen, at nævnet er blevet misbrugt til sager, som de fleste betragter som dybt useriøse. Derfor bakker vi op om de små skridt, som regeringen er ved at tage. Men vi vil kæmpe for en mere grundlæggende ændring af nævnets arbejde, så vi får fokus på de sager, hvor der er tale om reelle udfordringer for ligestillingen.

Hvad skal du lave i dag?

Tænke på de alvorlige ligestillingsproblemer, som verden er udfordret af. Og håbe inderligt på, at det er her, opmærksomheden rettes. Jeg krummer tæer, når fanatikere misbruger dagen til at kræve ensliggørelse af mænd og kvinder. Det er så frygteligt diskriminerende at ville gøre os alle ens. Og det er så pinligt sammenlignet med de massive problemer, som kvinder ude i verden kæmper med.

 

Rasmus Horn Langhoff Rasmus Horn Langhoff, Socialdemokraterne
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Den største ligestillingssejr i 2014 var i mine øjne den nye lov om åbenhed i lønstatistikkerne. Formålet er at tvinge løngabet - p.t. på 17 procent - frem i lyset, så det kan blive diskuteret på den enkelte arbejdsplads. Det vil blive et afgørende redskab i kampen for ligeløn mellem kvinder og mænd. Og dermed sikrer det bedre vilkår for kvinder på arbejdsmarkedet.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Vi mangler stadig at sikre fædre bedre rettigheder i forhold til deres børn. Mænd betragtes som sekundære i barnets liv, uanset om vi taler skilsmisse, forældreorlov, barns første sygedag eller vigtig information fra det offentlige. Det skylder vi svar på fra politisk hold, for tingene løser desværre ikke sig selv.

Hvad skal du lave i dag?

Jeg tager til FN's Kvindekommission i New York og bruger en uge på at diskutere ligestillingspolitik med politikere og NGO'er fra hele verden.

 

Merete Riisager Merete Riisager, Liberal Alliance
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Det er et svært spørgsmål, for vi har ikke de store ligestillingskampe i Danmark. Heldigvis. Men hvis jeg skal nævne en ting, så har vi fået en bagatelgrænse for Ligebehandlingsnævnet. Det er faktisk en sejr for ligestillingen, fordi Ligebehandlingsnævnet har behandlet så mange tossede sager om, at hoteller ikke må have en etage kun for kvinder, eller man må ikke have gratis adgang for mænd på strikkefestivaller. Det har betydet, at man får oplevelsen af, at ligestillingen af noget pjat. 

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Generelt har vi et samfund, hvor mænd og kvinder er strukturelt ligestillede. Vi har lige muligheder for at søge egen lykke. Men der er en stor udfordring i, at vi stadigvæk får immigranter og flygtninge til Danmark, som har helt andre opfattelser af mænd og kvinders ligestilling. Det betyder, at der vokser piger og kvinder op i Danmark, som har en dårligere mulighed for at udfolde sig og vælge deres egen livsbane og deres egen mand. Det er et problem, som vi skal blive ved med at adressere.

Hvad skal du lave i dag?

Indtil videre ser det ud til, at jeg skal drikke kaffe med en kurdisk forening. Jeg opfatter jo ligestillingskampen som global.

 

Johanne Schmidt-Nielsen Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Desværre kan jeg ikke rigtig få øje på nogle ligestillingspolitiske sejre i 2014. Vi havde jo alle sammen regnet med, at da den her regering kom til, så ville der ske noget på ligestillingsområdet, eftersom både Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og de Radikale sammen havde udarbejdet en lang række forslag, herunder øremærket barsel. Jeg ærgrer mig allermest over, at regeringen droppede at give mænd samme barselsrettigheder som kvinder. Det kunne have bragt os markant fremad i retningen af mere ligestilling.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Et hovedproblem i Danmark er, at der simpelthen ikke er en erkendelse af, at vi har ligestillingsproblemer. Igen og igen får vi at vide, at i Danmark har vi da ligestilling - undtagen for muslimerne. Der er faktisk omkring 18 procent lønforskel i Danmark mellem mænd og kvinder. Det er et kæmpemæssigt og alt for overset problem. Det burde jo rydde forsider dagligt. Men så længe man ikke har nogen erkendelse af, at der findes et ligestillingsproblem, så bliver der naturligvis ikke taget nogle initiativer til at komme uligheden til livs

Hvad skal du lave i dag?

Jeg skal til Kvindemuseet i Aarhus og deltage i en paneldebat, og derefter skal jeg til 3F i Silkeborg, som har et stort arrangement i anledningen af 8. marts.

 

Pia Adelsteen Pia Adelsteen, Dansk Folkeparti 
Hvad har været den største sejr for ligestillingen i årets løb?

Det har været, at vi ikke fik kvindekvoter i EU.

Hvad er den største udfordring, som skal tackles det næste år?

Vi skal forhindre, at mandecentrene lukker. Jeg frygter det virkelig, og vi prøver at forhindre det gennem Finansloven, men det ser svært ud.

Hvad skal du lave i dag?

Jeg skal male.

---

Interviews foretaget af Altinget: research. 

Dokumentation

Kvindernes Internationale Kampdag blev indstiftet på den Anden Internationales anden kvindekongres i København 1910 på initiativ af Clara Zetkin.

Siden 1921 har dagen været fejret 8. marts.

Indtil 1969, da en gruppe nyfeminister på Berkeley University, USA, markerede dagen, fejredes den fortrinsvis i de socialistiske lande med demonstrationer for kvinders ligeret.

I Danmark genopdagede rødstrømpebevægelsen dagen, og der har hvert år siden 1974 været afholdt 8. marts-arrangementer, hvor en række kvindeorganisationer og -fagforeninger har rejst krav om bedre vilkår for kvinder.

Kilde: Den Store Danske.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00