Løhde ansætter tre nye styrelsesdirektører

JOB: Navne på tre af Sundhedsministeriets nye styrelsesdirektører er nu klar. Søren Brostrøm bliver direktør i Sundhedsstyrelsen, Anne-Marie Vangsted skal være direktør i den nye styrelse for patientsikkerhed, og Lisbeth Nielsen bliver direktør for den nye Sundhedsdatastyrelse. 

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) har sat navn på tre nye styrelsesdirektører. 
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) har sat navn på tre nye styrelsesdirektører. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har netop offentliggjort navnene på de tre personer, som skal stå i spidsen for tre af Sundhedsministeriets fem styrelser.

Søren Brostrøm bliver direktør i Sundhedsstyrelsen. Han afløser konstitueret direktør, Jakob Cold, der har været direktør, siden Else Smith blev fyret i foråret.

Fakta
Det skriver ministeriet om de nye direktører

Søren Brostrøm, der skal stå i spidsen for den nye Sundhedsstyrelse, kommer fra en stilling som enhedschef i Sundhedsstyrelsen med ansvar for sygehusområdet og sundhedsberedskabet. Han er 50 år og uddannet læge fra Københavns Universitet. Brostrøm er speciallæge i gynækologi og obstetrik og har mere end 15 års erfaring fra det danske sygehusvæsen. Søren Brostrøm tiltræder i dag, den 8. oktober, og den nye Sundhedsstyrelse etableres dermed i dag.

Anne-Marie Vangsted skal etablere og udvikle den nye Styrelse for Patientsikkerhed, der skabes ved at sammenlægge Patientombuddet og Sundhedsstyrelsens tilsynsenheder. Hun har været vicedirektør i Sundhedsstyrelsen og har 25 års erfaring fra ministerområdet, heraf 17 år som leder. Vangsted er 54 år og uddannet farmaceut. Hun tiltræder i dag, den 8. oktober, samtidig med at den nye styrelse dannes. Steffen Egesborg Hansen, nuværende direktør for Patientombuddet, bliver ny vicedirektør i den nye Styrelse for Patientsikkerhed.

Lisbeth Nielsen
 bliver ny direktør for Sundhedsdatastyrelsen. Hun er 45 år, kommer fra en ledende stilling på Nordsjællands Hospital og har også ledererfaring fra IBM og Danske Regioner. Lisbeth Nielsen har arbejdet med sundheds-it og kvalitetsudvikling gennem det meste af sin karriere. Lisbeth Nielsen tiltræder den 1. november, hvor den nye Sundhedsdatastyrelse samtidig bliver dannet. Ny vicedirektør bliver Flemming Christiansen, der i dag er sektordirektør for den søjle på Statens Serum Institut, der bliver til Sundhedsdatastyrelsen.


Sådan ændres Sundhedsministeriets styrelser ved årsskiftet  

  • Sundhedsstyrelsen, der fortsat vil være den øverste sundhedsmyndighed i Danmark, bliver mindre. Styrelsens tilsynsvirksomhed og opgaver med godkendelse af lægemidler mv. udskilles
  • Lægemiddelstyrelsen, der i 2012 blev lagt ind under Sundhedsstyrelsen, genetableres som en selvstændig styrelse. 
  • Styrelsen for Patientsikkerhed er en ny styrelse, der dannes ved en sammenlægning af Patientombuddet og Sundhedsstyrelsens tilsynsenheder.
  • Sundhedsdatastyrelsen er også ny. Den kommer til at bestå af Nationalt Sundheds-It (NSI), som udskilles fra Statens Serum Institut.
  • Statens Serum Institut afgiver NSI, som bliver omdannet til en selvstændig styrelse.

Lisbeth Nielsen bliver direktør i den nyoprettede Sundhedsdatastyrelse.

Anne-Marie Vangsted bliver direktør i den nyoprettede Styrelsen for Patientsikkerhed

Direktøren for Lægemiddelstyrelse udnævnes først senere, da man i ministeriet ikke er tilfredse med de ansøgere, der er kom ved første jobopslag.

Udpegningerne kommer i kølvandet på, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) i begyndelsen af august fremlagde planen for en historisk omfattende ommøblering af Sundhedsministeriet.

En ændring, hvor Sundhedsministeriet går fra at have to til hele fem styrelser. Ændringen skal helt overordnet sikre en bedre kontrol af sundhedspersonale og patientsikkerhed, brugen af sundhedsdata og en mere effektiv lægemiddelmyndighed.

Det vurderes også, at den voldsomme opsplitning skyldes, at man politisk har ønsket, at Sundhedsministeriets departement står stærkere over for især Sundhedsstyrelsen. 

Skandalesager satte gang i omlægning
Den umiddelbare årsag til den massive organisationsomlægning var, at daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i foråret fyrede Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith.

Afskedigelsen skete i kølvandet på skandalesagen om den angiveligt hjerneskadede psykiater i Vestjylland, som ikke var blevet stoppet trods advarsler fra patienter og myndigheder.

Tilsynssagen var kun en ud af en hel stribe sager, som har sat et kritisk lys på Sundhedsstyrelsen de seneste år. En kritik, som blandt andet er gået på, at styrelsen ofte ikke var hurtig nok til at opdage og stoppe sundhedspersonale, der skader deres patienter.

Allerede i foråret startede planlægningen af en helt ny struktur for Sundhedsministeriets ressort, hvor man ved at øge antallet af styrelser fra to til fem ville gøre deres ansvarsområder mere enkle og tydelige for de kommende styrelsesdirektører og deres medarbejdere.

Bredt politisk på Christiansborg har der også været utilfredshed med Sundhedsstyrelsen. En utilfredshed, som har bundet i, at man har anset styrelsen for at være alt for langmodig overfor udygtige læger og for uvillig til at få styrelsens sundhedsfaglige rådgivning til at mødes med politikernes ønsker.

At organisationsændringen er blevet så stor, skyldes også en stribe andre problemer. Generelt er det opfattelsen, at det var en fejl, at man i 2012 nedlagde Lægemiddelstyrelsen som selvstændig enhed og lagde den ind under Sundhedsstyrelsen.

Både ansatte og Lægemiddelindustrien mente, det gik ud over kvaliteten i styrelsens arbejde. Det er anden gang på 20 år, at Lægemiddelstyrelsen nu bliver skilt ud i en selvstændig styrelse.

Sundhedsdatastyrelsen skal fremover håndtere den statslige del af it i sundhedsvæsnet og indsamlingen af de store mængder data, som sker i hele sundhedsvæsnet. Styrelsen kommer til at bestå af Nationalt Sundheds-It (NSI), som udskilles fra Statens Serum Institut.

Ligesom tilsynet med sundhedspersonale har sundhedsdata vist sig at være politisk sprængfarligt og fået stort fokus med en række sager i medierne. Mest i sagen om DAMD-databasen med patientdata fra almen praksis, der viste sig at være ulovlig. Omvendt råber kommuner og regioner, forskere og sundhedsindustrien på mere præcise og brugbare data, der skal skabe nye eller bedre behandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00