Her er den nye handlingsplan for ældre patienter

DOKUMENTATION: Regeringen indgår aftale om fordelingen af 1,2 milliarder til ældre medicinske patienter. Se her, hvordan midlerne fordeler sig.

Foto: Claus Bech/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er nået til enighed med resten af blå blok om en ny handlingsplan til 1,2 milliarder kroner.

Handlingsplanen skal være med til at skabe en bedre sammenhæng for ældre patienter i det danske sundhedsvæsen, uanset om hjælpen kommer fra sygehuset, lægen eller kommunens sygeplejerske.

”Med aftalen tager vi et stort spring fremad for at skabe den sammenhæng og kvalitet i sundhedsvæsenet, som de ældre med rette både forventer og efterspørger,” Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Den første del af handlingsplanen blev forhandlet på plads i forbindelse med finansloven. Det er en akutpakke, der fordeler 415 millioner kroner til nedbringe overbelægning på de danske sygehuse.

Med den anden del af handlingsplanen skal 805 millioner kroner fordeles blandt andet til følgende tiltag:

  • 445 millioner kroner til at kommunerne kan styrke de kommunale akutfunktioner, så de ældre kan blive behandlet i eget hjem eller på særlige akutpladser, eksempelvis i tilknytning til et plejecenter, for at undgå, at de bliver så dårlige, at de skal på sygehuset.
  • 125 millioner kroner i perioden 2016-2018 til at øge kompetencerne i den kommunale hjemmesygepleje. Medarbejderne skal blandt andet lære mere om ernæring, psykiatri, hygiejne, rehabilitering og smertelindring.
  • 175 millioner kroner til flere udgående sygehusfunktioner, der undersøger eller behandler patienten i eget hjem, og til øget rådgivning fra sygehuset til kommuner og almen praksis. På den måde undgår den ældre belastende skift mellem eget hjem og sygehuset og kan efter en indlæggelse komme godt på plads derhjemme, for eksempel med de såkaldte ”følge-hjem” ordninger.
  • Fem millioner kroner årligt fra 2017 til at styrke de regionale lægemiddelenheder, der hjælper almen praksis og sygehusene med medicingennemgang og kommunerne med sikker medicinhåndtering.
  • Derudover vil Sundhedsstyrelsen i løbet af 2016 afdække, hvilke målrettede initiativer, der skal til for at sikre ældre medicinske patienter det mad og drikke, de har brug for.
  • Inden udgangen af 2017 vil Sundhedsstyrelsen udarbejde en række anbefalinger for blandt andet arbejdsgange, hvis den ældre udviser tegn på sygdom, mangler mad eller væske eller klarer sig væsentligt dårligere i hverdagen. Det skal være med til at undgå indlæggelser.

Pengene afsættes fra 2016 til 2019, og derefter er der varigt afsat 300 millioner kroner årligt.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00