Her er Kommissionens 5 scenarier for EU efter Brexit

FREMTID: Det er på tide at skabe klarhed om, hvad EU kan og ikke kan, lyder meldingen fra EU-Kommissionen, som præsenterer sine fem bud på et liv efter en britisk exit fra unionen.

Det er på tide, vi gør klart, hvad EU kan og ikke kan udrette, siger EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker.
Det er på tide, vi gør klart, hvad EU kan og ikke kan udrette, siger EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker.Foto: Scanpix/Emmanuel Dunand
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Ikke flere løfter, I ikke kan holde.

Det var bønnen fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han tirsdag fremlagde fem scenarier for, hvordan et fremtidigt EU-samarbejde kan se ud i 2025.

Med kommissionens nye såkaldte hvidbog vil han forsøge at fokusere de europæiske politikeres hjerner til at træffe nogle valg om, hvad unionen skal kunne i fremtiden og samtidig udstyre dem med værktøjerne til at levere på det, man beslutter at samarbejde om.

”Alt for længe har folk forventet ting af EU, som langt har overgået, hvad vi rent faktisk evner,” sagde Juncker.

”Vi kan ikke producere mirakler, hvis de nationale regeringer ikke gør nok.”

”Det bør vi være ærlige omkring og ikke overbevise folk om, at vi kan skaffe dem solen og månen, når vi højst kan levere et teleskop,” lød det fra formanden.

Fra minimum til maksimum
Kommissionens fem scenarier bevæger sig hele vejen fra at reducere samarbejdet til et indre marked til fuld magtdeling på europæisk plan.

I midterfeltet ligger muligheden for at køre videre som hidtil. En anden vej er at sende nogle kompetencer tilbage til medlemslandene, men til gengæld være mere ambitiøse på det, man vælger at samarbejde om.

Den sidste model er et EU i flere hastigheder, hvor en koalition af villige går foran i et tættere samarbejde, mens andre efterlades uden for kernen.

EU for 27
Udspillet kommer forud for det møde i Italiens hovedstad 25. marts, der skal markere 60-året for underskrivelsen af Rom-traktaten og samtidig være begyndelsen på et nyt kapitel i EU’s historie, der skal skrives, når briterne efter planen trykker på exit-knappen senere på måneden.

Den britiske premierminister, Theresa May, er inviteret, men har høfligt valgt at blive væk for at redde alle fra den pinagtige situation, hvor hun skulle fejre et samarbejde, hun ikke længere vil være med i.

Det giver de øvrige EU-lande mulighed for at bruge lejligheden til en ny start, lyder meldingen fra kommissionen.

”Det er ikke bare fejring af en fødselsdag. Det bør også være fødselsøjeblikket for EU af 27,” sagde Juncker, da han fremlagde sine fem visioner for Europa-Parlamentet tirsdag.

”Uanset hvor smertefuldt Brexit er, så har vi brug for at bevæge os fremad. Vi står over for store udfordringer. Europa må ikke blive træt nu,” sagde han.

Juncker selv vil ikke lægge sig fast på et yndlingsscenarie, og ifølge kommissionen vil det endelige udkomme ”uden tvivl” se anderledes ud end de scenarier, de præsenterer.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Her er EU-Kommissionens fem scenarier for EU 2025

Fortsæt som hidtil
Keep calm and carry on er ikke bare et britisk fænomen. Det er også den første af kommissionens visioner. Den fokuserer på at fortsætte med fokus på vækst og beskæftigelse, et forstærket indre marked og mere fokus på sikkerhed og antiterrorsamarbejde, men i et tempo, som EU-medlemsstaterne kan blive enige om. Der er fortsat fokus på at skabe handelsaftaler med lande uden for blokken.

Indre marked og intet andet
Scenarie 2 fokuserer på et EU, som ikke længere ønsker at samarbejde om spørgsmål som migration, sikkerhed eller forsvar. Det indre marked bliver unionens nye eksistensberettigelse, men samtidig reduceres administrative byrder, for eksempel ved at fjerne to regelsæt for hver ny regel, der foreslås. Det vil lede til stadig større forskelle landene imellem, når det kommer til forbrugerbeskyttelse, sociale og miljømæssige standarder og vil gøre fri bevægelighed for arbejdskraft mere besværlig. Der er risiko for et kapløb mod bunden. Udadtil vil der komme mere fokus på bilateralt samarbejde, og EU vil ikke længere tale med en samlet stemme globalt.

De villige går i forvejen
Dette scenarie forudser et eller flere områder, hvor en fortrop vil ønske at styrke samarbejdet på for eksempel forsvar, sikkerhed, skat eller socialpolitik på samme måde, som det tidligere er sket med Schengen-samarbejdet og euroen. Det betyder, at den enkelte EU-borgers rettigheder kan variere, alt efter hvilket land de bor i.

Gør mindre bedre
Her bliver landene enige om at rette deres fokus og ressourcer mod et mindre antal prioriteter, hvor de til gengæld styrker samarbejdet og endda sender mere magt til Bruxelles. Til gengæld sendes ansvaret for en række politikområder tilbage til hovedstæderne. Det kunne for eksempel gælde regionalstøtte, sundheds- og arbejdmarkedspolitik, mens standarder for miljø- og arbejdsmiljø vil reduceres til minimumskrav.

Skru op for samarbejdet
Dette er det tætteste, vi kommer på føderalisternes våde drøm. Her beslutter medlemslandene at styrke samarbejdet på alle områder, så EU taler med én stemme i internationale fora, der skrues op for sikkerhedssamarbejdet og skabes en egentlig forsvarsunion, migrationspolitikken puljes, og det økonomiske samarbejde får et boost.

Se hele udspillet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00