Her er politikernes bedste bøger og tv-serier

JULEKALENDER: Mangler du de sidste julegaver? Så kan du måske hente inspiration hos folketingspolitikerne, som i Altingets julekalender har givet deres bud på årets bedste bog og tv-serie. 

Hent inspiration til de sidste julegaver på politikerens liste over favorit tv-serier og bøger. 
Hent inspiration til de sidste julegaver på politikerens liste over favorit tv-serier og bøger. Foto: colourbox.com
Anne Justesen

Folketingspolitikernes favorit tv-serier spænder bredt fra den amerikanske serie The Wire til en dansk klassiker som Matador. Og selvom de mest har læst faglitteratur, er der også blevet tid til en skønlitterær bog i det forgange år. 

Hver dag i december har Altinget bragt et julekalender-interview med en folketingspolitiker. Vi har blandt andet spurgt dem om hvilken bog, der er den bedste, de har læst i år, samt hvad deres favorit tv-serie er.


Se her, hvad de forskellige politikere svarer. 

Anne Sina Anne Sina (S)
Bog: Biografi om Willy Brandt og Helmut Schmidt af Gunter Hofmann 
"Jeg har faktisk læst en biografi om Willy Brandt og Helmut Schmidt på tysk af Gunter Hofmann fra 2012. Den var meget spændende. De er to meget forskellige typer politikere, som både var venner og fjender, og de var i det samme parti. Den er interessant, fordi det er to arketyper: Pragmatikeren og idealisten, som begge har deres udfordringer og fordele. Hvordan finder man den rigtige måde at være på i politik? Det er interessant."

Tv serie: The Wire
"Jeg har set The Wire med stor interesse. Det er en amerikansk politiserie, som også handler om fattigdom, et trist boligkvarter og korruption. Den er faktisk lidt trist, men rigtig god.

Kirsten Brosbøl Kirsten Brosbøl (S)
Bog: Under en strålende sol af  Khaled Hosseini
"Det bliver ikke til noget skønlitteratur for tiden – kun børnebøger – med den store mængde læsestof, jeg hver dag har med hjem fra Miljøministeriet. Men jeg er meget vild med Khaled Hosseini og hans bog ”Under en strålende sol”. Den handler om kvinder i Afghanistan, og kvinders vilkår under Taleban. Den gjorde stort indtryk på mig, så ham er jeg meget begejstret for."

Tv-serie: Modern Family
"Når jeg skal koble helt af, ser jeg Modern Family, og vi har alle sæsonerne på dvd. Når jeg ser det, er jeg flad af grin, men udover det, ser jeg ikke fjernsyn – kun Ramasjang sammen med mine to drenge."

Merete Riisager Merete Riisager (LA)
Bog: De anstændige af Frederik Stjernfelt og Jens-Martin Eriksen 
"Den går i dybden med nogle af de kæmpestore udfordringer, som vi har i Europa i disse år. Den beskriver og forklarer de udfordringer og sammenstød, som mødet imellem mellemøstlig og nordeuropæisk kultur afstedkommer."

Tv-serie: The Wire
"Den er fantastisk."

Sofie Carsten Nielsen Sofie Carsten Nielsen (R)
Bog: Hvor solen græder af Puk Damsgård
"Der er en hel del. Men den der ligger på min nethinde lige nu, er ”Hvor solen græder” af Puk Damsgård. Den har virkelig ramt mig. Den er rigtig god og meget godt skrevet."

Tv-serie: The Wire, Treme og Breaking Bad
"Det er virkelig svært at skære ned til en, da jeg må indrømme, at jeg har set rigtig mange serier. Men The Wire og Breaking Bad er fantastiske. Og så har jeg lige set en fiktionsserie om orkanen Katrina i New Orleans, som hedder Treme. Serien går utrolig langsomt og handler om relationen mellem politiet, beboerne og det politiske system i et samfund, der er vildt kaotisk."

Torsten Schack Pedersen Torsten Schack Pedersen (V)
Bog: Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson. 
"Den er hysterisk morsom. Det er en fantastisk historie og et vidnesbyrd om, hvad livet kan bringe af uforudsete muligheder."

Tv-serie: MythBusters og Two and a Half Men
"MythBusters er rigtig interessant, de laver nogle sindssyge ting. Hvis det bare er tidsfordriv, må det være Two and a Half Men. Den er i hvert fald ikke politisk korrekt."

Troels Ravn Troels Ravn (S)
Bog: Hundehoved af Morten Ramsland
"Jeg læser rigtig meget og har lige fra barns ben altid været interesseret i at læse. Da jeg var lille støvsugede jeg gerne skolebibliotekets hylder, forfatter efter forfatter. Nu er det selvfølgelig primært faglitteratur, men jeg forsøger også at få læst noget skønhedslitteratur, jeg har blandt andet læst Morten Ramslands Hundehoved. En god bog er fantastisk at koble af med, og det er faktisk noget af det bedste selskab, man kan have, udover konen og familien selvfølgelig."


Tv-serie: 1864 og Klovn
"Foruden 1864, som jeg følger med i nu, og som jeg synes er et fantastisk stykke drama med store skuespilspræstationer og en fortæling helt i top, så nyder jeg altid at se Klovn. Jeg ser gerne et par afsnit om aftenen, hvis der er tid. Jeg er så voldsomt godt underholdt, og jeg er helt vild med humoren, som er meget vigtig for mig."

Benny Engelbrecht Benny Engelbrecht (S)
Bog: A red herring without mustard af Alan Bradley
"Jeg læser jo ufattelige bunker af sagsmateriale hver dag, så hvis jeg skal læse noget for fornøjelsens skyld, så bliver det noget, jeg kan forsvinde ind i. Den bedste bog, jeg har læst i år, er af den canadiske forfatter, Alan Bradley. Han har skrevet en sjov serie af bøger om en overbegavet pige, som opklarer mordforbrydelser, og jeg var især glad for “A red herring without mustard”."

Tv-serie: Orange Is The New Black
"Jeg er ret vild med den første sæson af “Orange Is The New Black”. Jeg har ikke fået set den anden sæson, men hvis jeg her op til jul får lidt tid til at se tv, kunne jeg godt finde på at se den. "

Søren Pape Poulsen Søren Pape Poulsen (K)
Bog: Flaskepost fra P af Jussi Adler Olsen 
"Jeg er lige ved at tro, ”Flaskepost fra P”, af Jussi Adler Olsen, er den sidste skønlitterære bog, jeg har læst. Jeg læser simpelthen alt for lidt skønlitteratur, fordi mit arbejde gør, at jeg har brug for noget andet end at læse, når jeg slapper af."

Tv-serie: Matador
"Der er én tv-serie over dem alle. I min generation er det selvfølgelig Matador. Jeg så den første gang, da jeg var seks eller syv år, og det var dengang, man kun havde Danmarks Radio, så alt lå øde. Den giver et godt billede af datidens samfund."

Pia Adelsteen 
Pia Adelsteen (DF)
Bog: Fifty Shades of Grey af E.L. James
"Jeg har slet ikke læst bøger i år, fordi jeg har haft så travlt på privatfronten. Den sidste bog, jeg læste, var Fifty Shades of Grey. Den er hammergod. Det er faktisk min datter, der har fået mig til at læse den. Mere generelt kan jeg godt lide svenske krimier, og Jordens søjler-trilogien var også rigtig god."

Tv-serie: Barnaby
"Jeg ser ikke rigtigt serier, jeg vil ikke være afhængig af at skulle være hjemme på et bestemt tidspunkt. Jeg har ikke engang set 1864, selvom der er så meget snak om den for tiden. Jeg ser nogle gange Barnaby, den er så god at falde i søvn til."

Hans Christian Schmidt Hans Christian Schmidt (V)
Bog: Slagtebænk Dybbøl af Tom Buk-Swienty 
"Jeg kan lige så godt være ærlig og sige, at jeg ikke rigtig når at læse bøger. Det gør jeg ikke, fordi jeg læser meget faglitteratur, henvendelser og rapporter. Jeg har dog læst bogen ”Slagtebænk Dybbøl” (Tom Buk-Swienty, 2008‎). Da jeg er historisk interesseret, synes jeg, den er ret spændende."

Tv-serie Matador
"Jeg har ikke en tv-serie, som jeg ser. Men jeg kan godt lide Matador. Det er mere, fordi der er så mange gode skikkelser i serien. Den har også noget musik, jeg holder af. Jeg ser mest film, hvis jeg ser noget."

Johan Lund Olsen Johan Lund Olsen (IA)
Bog: Balladen om Grønland af Martin Breum
"Det er Martin Breums “Balladen om Grønland”, der beskriver forholdet mellem Danmark og Grønland i de her år. Han skriver rigtig godt og har fanget situationen, sådan at han kan beskrive den virkelig, virkelig fint."

Tv-serie: Matador
"Dengang jeg ikke havde så travlt, så kunne jeg nemt falde i et afsnit af “Matador”. Den var god, og smagsmæssigt er jeg nok lidt klassisk anlagt. Men min yndlingsfilm er “Deer Hunter” med Robert de Niro. Jeg er ret fascineret af udviklingen i kammeratskabet mellem de soldater, der bliver kastet ud i den voldsomme krig i Vietnam."

Bent Bøgsted Bent Bøgsted (DF)
Bog: Hulebjørnens klan af Jean M. Auel
"Jeg er ikke nået til at læse bøger i år. Det plejer at være min vinterbeskæftigelse. Min yndlingsserie er Hulebjørnens klan skrevet af Jean M. Auel. Jeg har hele serien stående derhjemme og har læst den flere gange."

Tv-serie: Star Trek
"Jeg kan godt lide Star Trek og følger med i den, når den bliver sendt i fjernsynet."

Ane Halsboe-Jørgensen Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Bog: Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie
"Det må være ”Americanah.” Forfatteren er afrikaner, og hun skildrer det at være sort i Amerika. Hun kommer med nogle stikpiller i forhold til, hvordan det er at skifte kultur, og hvordan vi har fordomme over for hinanden på tværs. Man bliver lidt provokeret undervejs, men det, tror jeg, er sundt."

Tv-serie: Girls, Game of Thrones og The Newsroom 
"Jeg har flere, så det afhænger af, hvilket humør jeg er i. På det lidt letbenede er det ”Girls” eller ”Game of Thrones”. Men jeg er jo også en politisk nørd, så for tiden sidder jeg hver mandag og venter på, at der kommer nye afsnit af ”The Newsroom”."

Henning Hyllested Henning Hyllested (EL)
Bog: Fæ og Frænde af Ebbe Kløvedal
"Den bedste bog, jeg har læst, er "Fæ og Frænde" af Ebbe Kløvedal Reich. Det er en fantastisk bog, og siden da har jeg interesseret mig for historiske romaner."

Tv-serie: 1864 og The Wire
"Jeg synes, "1864" er en fantastisk serie. Jeg er ikke så vild med Ole Bornedal, men denne her serie er lige i øjet. Det med at føre den op til nutidigt perspektiv er fantastisk. Ole Bornedal har virkelig ramt plet med den serie. Han er modig, for han kunne jo forudse de klaps, han ville få af nationalisterne i DF. Ellers er "The Wire" også en god serie."

Lisbeth Bech PoulsenLisbeth Bech Poulsen (SF)
Bog: Mørkelygten af Jesper Tynell og Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine
"Jeg er faktisk lige gået i gang med Mørkelygten af Jesper Tynell, der handler om vores og embedsmændenes arbejde. Den er jeg blevet ret glad for. Jeg prøver en gang i mellem at se, om jeg ikke kan komme i gang med en skønlitterær bog, fordi det er godt at koble af til. Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine, er helt fantastisk."

Tv-serie: 1864
"Jeg har fulgt med i 1864. Den var god på nogle punkter og lidt for karikeret på andre. Det mest interessante er dog den debat, serien har affødt. Jeg synes, at det er interessant, at folk går så meget op i, hvordan noget, der er sket for 150 år siden, bliver portrætteret. Det har noget at gøre med de paralleller, man kan drage til i dag og nationalfølelsen. Jeg er oprindeligt fra Sønderjylland, og min bedstefar er meget historisk interesseret, så vi havde altid et hav af turister efter os, der ville høre om min bedstefars mange teorier."

Michael Aastrup Jensen Michael Aastrup Jensen (V)
Bog: Dysfunktionel Far af  Jan Gintberg
"Den bedste bog, jeg har læst i år, er Jan Gintbergs “Dysfunktionel Far”. Jeg skulle være far for første gang, og som så mange andre købte jeg alle de bøger, der findes om emnet, og forsøgte at blive klog på sagen. Jan Gintbergs bog var den, der ramte mig mest. På en sjov og ærlig måde fortæller han råt for usødet, hvordan det er."

Leif Lahn Jensen Leif Lahn Jensen (S)
Bog: Den hemmelige socialdemokrat
"Den hemmelige socialdemokrat. Den var ret sjov. Jeg er selv til citat i den, og jeg kender alle i den. Jeg synes dog ikke om måden, den blev skrevet på. Ellers kan jeg godt lide Stephen King og John Grisham."

René Bjørn Christensen René Christensen (DF)
Bog: Afdeling Q af Jussi Adler Olsen
"Bøgerne om Afdeling Q af Jussi Adler Olsen er top underholdning. Man får læst rigeligt faglitteratur, når man er folketingspolitiker. Jeg er ikke uddannet landmand, så jeg er nødt til at læse på lektierne." 

Tina Nedergaard Tina Nedergaard (V)
Bog: LLR af Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog. 
"Jeg har senest læst LLR (Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog, 2014). Som det også fremgår, er jeg ikke en af dem, der har bidraget til den. Jeg tror, politikernes mætningspunkt er ved at være nået. Der går for meget Christiansborg i den."

Tv-serie: Columbo og Gossip Girl
'Jeg kan faktisk rigtig godt lide at se Columbo, som var stor i 70’erne med Peter Falk og cigaren. Den ser jeg, hvis jeg har tid. Min datter er vild med serien Gossip Girl, hvor jeg ser med nogle gange. Jeg kan godt forstå, at det virkelig er noget, der optager yngre piger, men hun ser nu også Columbo nogle gange."


Lotte Rod Lotte Rod (R)
Bog: Vilde svaner af Jung Chang
"Den bog, der har gjort størst indtryk på mig, er ”Vilde svaner” af Jung Chang. Jeg blev vildt opslugt af fortællingen om, hvordan et diktatur fuldstændig kan smadre en befolkning ved at lukke skoler, brænde bøger og slå alt ihjel, hvor der opstår idéer, og hvor man tænker frit. Det var tankevækkende at læse om, hvordan et helt land kan blive smadret i løbet af en enkelt generation. Det sætter virkelig tingene i perspektiv i forhold til, hvad det er, vi kæmper for hver dag."

Tv-serie: The Newsroom, Orange is the new black og Pyrus. 
"Lige nu er jeg ret vild med ”The Newsroom” og ”Orange is the new black”, og i denne her måned er jeg helt vild med ”Pyrus”.

Lars DohnLars Dohn (EL)
Bog: Dansk Boligpolitik : forbrydelse eller dumhed? af Preben Wilhjelm 
"Preben Wilhjelms bog "Dansk Boligpolitik : forbrydelse eller dumhed?". Den var med til at give mig et billede af, at dansk boligpolitik alt for længe har indeholdt et ødelæggende liberaliserende element, sådan at boligmarkedet er blevet så kapitalistisk, at det er svært for visse grupper overhovedet at komme ind på det. Boligen burde stå til rådighed for alle mennesker, men på den her måde er boligmarkedet med til at forstærke uligheden i samfundet."

Tv-serie: DR2 Tema 
"Jeg er et DR2-menneske, og radioen står fast på P1. Hvis vi taler om tv, vil jeg pege på DR2 Tema. Det er virkelig en fornøjelse at se, og jeg følger udsendelserne med stor interesse."

Lars Løkke Rasmussen 
Lars Løkke Rasmussen (V)
Bog: Under en strålende sol af Khaled Hosseini 
"Den samlede jeg op i lufthavnen i år på en lang flyverejse. Jeg læste den nærmest i et hug, og resten, da jeg skulle hjem igen. Bogen er god, fordi den har en fængslende historie og rammer ind i kløften mellem traditionelt afghansk stammesamfund og ambitionen om at leve et mere moderne samfund - uden at jeg er ekspert på det område. Men jeg har haft en tættere føling med krigen i Afghanistan end andre konflikter ude i verden. Jeg har været i Afghanistan flere gange i perioden mellem 1987 til 1990, og jeg har besøgt vores soldater. Jeg er slet ikke nogen ekspert i Afghanistan, men jeg har bare været der mere end de fleste, og derfor blev jeg bare grebet af den der bog."

Tv-serie:
"Jeg falder i søvn, så jeg dur ikke til det. Da jeg besøgte David Cameron (britisk premierminister) spurgte han mig om Borgen, men jeg anede ikke noget om den. Jeg havde aldrig fået det set. Derfor så jeg en sommer hele serien på en uge. Det er mere den måde, jeg ser serier på. De politiske serier som House of Cards og The West Wing siger mig heller ikke noget, men jeg har jo alle sammen, for jeg får dem på min fødselsdag af folk, der er flinke. Da mine børn var mindre, synes de, det var pinligt at gå i biografen med mig, fordi jeg sover under filmen. Som minister blev jeg inviteret til premierer på flere film, og vi drønede ud til Fisketorvet søndag klokken 22.00 for at se den, og så falder jeg i søvn. Det er lidt ligesom med høns eller fugle. Du tager noget hen over hovedet på dem, så sover de."

Anni Matthiesen Anni Matthiesen (V)
Bog: Jeg er Malala af Christina Lamb, Malala Yousafzai

”Jeg er Malala”. Jeg blev meget inspireret af denne her 17-årige pige, som forleden modtog Nobelprisen og efterfølgende holdt en tale, der fangede alle. Hun har ikke mistet jordforbindelsen, hun ved, hvad hun kæmper for. Jeg har sagt til mit politiske bagland: ”I må råbe efter mig på gaden, hvis I på et eller anden tidspunkt synes, jeg mister jordforbindelsen.” 

Tv-serie: Barnaby
"
Barnaby, det er hygge. Jeg slapper meget af, når jeg ser engelske serier, fordi de er så forudsigelige. Vi ved, at vi starter med at se Barnaby, så kommer der et antal mord, og så finder man til sidst altid ud af, hvem der er skurken."


Trine Pertou Mach Trine Pertou Mach (SF)
Bog: No time like the Present af Nadine Gordimer
"Jeg har for nylig læst en bog af den sydafrikanske forfatter Nadine Gordimer, der hedder ”No time like the Present”. Den handler om et sort-hvidt ægtepar, hvor begge var en del af Anti-Apartheid-kampen." 

Tv-serie: Ramasjang Mysteriet
"Jeg er håbløst bagud i forhold til, hvad andre ser af tv-serier, så min yndlingsserie er i øjeblikket ”Ramasjang Mysteriet”, som jeg selvfølgelig ser med mine børn. Det er virkelig godt tv. Jeg elsker, hvordan de taler op til børn, og at det ikke er formet efter, om det er til drenge eller piger."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00