Her er regeringens aftale om antiradikalisering

AFTALE: Regeringen har indgået en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative om initiativer mod radikalisering. Et af initiativerne er en liste over hadprædikanter, der kan nægtes indrejse i Danmark.

Foto: Uffe Weng/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Regeringen har tirsdag landet en aftale, der skal bekæmpe radikalisering.

Efter to måneders forhandlinger er regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative nået til enighed om en aftale med en række initiativer mod religiøse forkyndere, der blandt andet igennem ytringer og vejledning undergraver dansk lovgivning.

Det er kirkeminister Bertel Haarder (V), der har stået i spidsen for forhandlingerne, og han glæder sig over, at det er lykkedes at få en bred aftale.

"Man har igennem flere år diskuteret, om vi overhovedet kan gøre noget ved, at visse religiøse forkyndere undergraver både demokrati, grundlæggende friheds-og menneskerettigheder og integration med deres ekstremistiske forkyndelse. Det har vi nu vist, at vi kan," siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Kriminalisering af ytringer
Der er i løbet af forhandlingerne blevet indgået en række delaftaler om blandt andet skærpelse af Folkeoplysningsloven, skærpet tilsyn med friskoler og mulighed for at fratage vielsesbemyndigelse.

Men med den endelige aftale faldt to omstridte initiativer på plads. Da regeringen tog hul på forhandlingerne, lagde den op til at gøre muligt at kriminalisere ytringer, og det har fået kritik for at begrænse ytringsfriheden.

I aftalen blev den endelige formulering, at det er kriminelt, hvis man igennem religiøs undervisning billiger noget, der er bryder dansk lovgivning. Eksempelvis, hvis man opfordrer til voldtægt, vil det blive betraget som en kriminel handling. Det gælder uanset, om det sker offentligt eller privat.

"Når vi begrænser kriminaliseringen af ytringer til at gælde billigelse af strafbare handlinger som led i religiøs oplæring, så er indgrebet i ytringsfriheden ikke særligt omfattende, og det er for at beskytte mennesker, som er underkastet den autoritet, som en religiøs forkynder ofte har," siger Bertel Haarder.

Hadprædikanter skal nægtes indrejse
Et andet meget omtalt initiativ er en liste over de såkaldte hadprædikanter, der rejser rundt i Europa for at prædike deres radikale holdninger. Med listen skal det være muligt at nægte dem indrejse ved grænsen.

Det forslag har Liberal Alliance været imod, og det blev grunden til, at partiet endte med at forlade forhandlingerne tirsdag middag.

SF er også imod hadprædikant-forslaget, men partiet har indgået en stemmeaftale med aftalepartier og stemmer for resten af pakken.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, glæder sig over muligheden for at forhindre hadprædikanter i Danmark og bekæmpe de radikaliserede parallelsamfund i Danmark.

Men han peger på, at der er en stadig initiativer tilbage, der ikke nåede med i aftalen. Ifølge Kirkeministeriet vil en række emner overgå til andre forhandlingsforløb, heriblandt forebyggelse for børn, unge og kvinder i radikaliserede miljøer.

Socialdemokraterne fremlagde tidligere i år selv deres bud på, hvordan radikaliseringen kunne bekæmpes. Blandt andet foreslog partiet et exitprogram for unge muslimer, der skulle hjælpe dem ud af radikaliserede miljøer.

”Vi havde samtidig gerne set, at man havde taget flere ting med i aftalen her, blandt andet i forhold til at hjælpe unge ud af formørkede miljøer, så de kan leve et liv i frihed ligesom alle andre danske unge,” siger Nicolai Wammen og tilføjer, at Socialdemokraterne fortsat vil presse på at få sit forslag omsat til politik.

Aftalen vil nu blive omsat til lovforslag, der kan fremsættes i Folketinget efter sommerferien. Læs hele aftaleteksten her.

Dokumentation

Aftale mellem regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative om initiativer rettet mod religiøse forkyndere, som søger at undergrave danske love og værdier og understøtte parallelle retsopfattelser.

1. Fratagelse af offentlig anerkendelse

  • Skærpelse af folkeoplysningsloven
  • Skærpet tilsyn med friskoler
  • Tilbagetagelse af vielseskompetence, obligatorisk kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre samt kortlægning af moskeer
  • Fratagelse af skattefordele
  • Regeringen skal undersøge muligheden for at forhindre udenlandske donationer

2. Forhindre indrejse af hadprædikanter

  • Regeringen vil undersøge, hvilke konsekvenser det skal have at invitere hadprædikanter
  • Regeringen skal undersøge regler for tildeling af statsborgerskab

3. Kriminalisering af udtrykkelig billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring

Se hele aftalen her.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00