Her er Rigspolitiets terror-evaluering

DOKUMENTATION: Rigspolitiet har i en evaluering af terrorangrebet på København i februar peget på 10 "læringspunkter" i forbindelse med politiet og PET's indsats. Læs punkterne og hele evalueringen her.

De første skud i terror-angrebet mod København weekenden 14.-15. februar faldt ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro.
De første skud i terror-angrebet mod København weekenden 14.-15. februar faldt ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Onsdag fremlægger justitsminister Mette Frederiksen (S) Rigspolitiets evaluering af indsatsen før og under terrorangrebene på København i weekenden 14.-15. februar 2015.

Evalueringen fra Rigspolitiet er opdelt i tre fokusområder. Det første fokusområde handler om den internationale historiske udvikling på terrorområdet siden terrorangrebet i Norge juli 2011, udviklingen i trusselsbilledet og de initiativer, politiet og PET har iværksat, i og med at trusselsbilledet har ændret sig.

Det andet fokusområde - som også er det, der fylder mest i rapporten - omhandler politi-indsatsen før, under og efter terrorangrebet i København februar 2015.

Og det sidste fokusområde er myndighedernes forebyggende indsats mod radikalisering, gerningsmandens profil og baggrund samt omstændigheder omkring gerningsmandens løsladelse og myndighedernes ageren herefter. 

Rigspolitiet har identificeret et antal læringspunkter, som primært vedrører politiets og PET's forhold, og som nedenfor er kategoriseret i følgende 10 overordnede temaer:

  • Bevogtnings- og beskyttelseskoncepter
    Problem: Der er behov for at justere bevogtning, nye koncepter for efterforskninger og fokus på politiets skydefærdighed.
    Løsning: I april blev der afsat 20 millioner til forbedring af sikkerhed ved bygninger, som benyttes af jødiske mindretal. Rigspolitiet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på metoder til bevogtning og større efterforskninger.
  • Beredskabets robusthed
    Problem: Politiet skal have de nødvendige ressourcer til at iværksætte en styrket indsats over for særligt udsatte mål.
    Løsning: I april blev der afsat midler til udbygning af politiets og PET's beredskabsindsats i 2015. Der optages 120 ekstra politistuderende i 2015, hvoraf 24 allerede er begyndt. Rigspolitiet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal pege på, hvordan man sikrer et varigt løft af beredskabet. 
  • Styrket operationsstyring og -metode i PET
    Problem: PET skal styrkes i den helt indledende fase ved "en større uvarslet hændelse", så der hurtigt sikres overblik over situationen.
    Løsning: PET iværksætter gennemgang af koncepter for operationsstyring på baggrund af erfaringerne fra terror-angrebet.
  • Efterforskningsredskaber
    Problem: Der er behov for en it-platform, hvor man kan indsamle og dele materiale, samt behov for at styrke it i forbindelse med efterforskning. Det skal også undersøges, om det vil være hensigtsmæssigt at få et nationalt overblik over private overvågningskameraer i Danmark.
    Løsning: Der er i april afsat midler til, at politiet og PET kan styrke deres it og udrulle initiativer i 2015 og 2016. Rigspolitiet laver en rapport om, hvordan man kan løse problemet med, at det er vanskeligt at lokalisere private overvågningskameraer.
  • Logistik, herunder personaleressourcer, materiel og udrustning
    Problem: Der er behov for et it-system, der giver overblik over politiets personaleressourcer og materiel, og der er behov for et elektronisk indkaldesystem. Samtidig skal det gennemgås, om politiet har tilstrækkeligt sikkerhedsudstyr, bevæbning og ammunition.
    Løsning: Allerede i 2014 begyndte man at udvikle et it-system for personale og materiel. Det forventes gennemført i 2015. Der er nu igangsat en etablering af et tilkaldesystem. 2000 nye sikkerhedsveste er blevet indkøbt. Og Rigspolitiet vil nedsætte en arbejdsgruppe, der belyser generelle spørgsmål om sikkerhedsudstyr og bevæbning.
  • Operativ styring
    Problem: Der er behov for at sikre et fælles situationsbillede.
    Løsning: En arbejdsgruppe skal komme med anbefalinger.
  • Styrkelse af den politimæssige indsats i krydsfeltet mellem bander og militant islamistiske grupper
    Problem: Koordinationen af efterretnings-indsatsen og politi-indsatsen skal styrkes, så bandemiljøet ikke bliver grobund for radikalisering.
    Løsning: En koordinationsgruppe under ledelse af PET bliver nedsat. 
  • Operationskapacitet i PET
    Problem: PET's kapacitet skal styrkes, så den bedre kan imødegå terrortruslen, som bliver mere kompleks. Det er blevet mere krævende for PET efter terrorangrebet.
    Løsning: Der er i april afsat penge til at styrke PET's beredskab. Der igangsættes et arbejde, der skal belyse, hvilke ressourcer PET har brug for i lyset af terror-angrebet og det ændrede trusselsbillede.
  • Kildedækning i PET
    Problem: PET skal intensivere indsatsen med at rekruttere kilder i "cross-over"-miljøet mellem bander og islamistiske grupper.
    Løsning: PET og politiet vil arbejde målrettet på at styrke evnen til at rekruttere de kilder.
  • Deling af oplysninger og samarbejde mellem myndighederne
    Problem: Der skal være tættere samarbejde mellem myndigheder i forhold til forebyggelse af radikalisering.
    Løsning: Proceduren for indberetning af indsatte, der viser tegn på radikalisering, er blevet ændret, således at indberetninger sendes fra Kriminalforsorgen til PET. Der skal være procedurer for, at PET altid bliver underrettet, når en indberettet person bliver løsladt. 

Læs hele rapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00