Her er rød bloks nye aftale om forebyggelse

AFTALE: Regeringen har sammen med SF og Enhedslisten afsat penge til fixerum, alkoholforebyggelse og styrkelse af seksuel sundhed. 

I rød bloks aftale om fordelingen af forebyggelsespuljen er der blandt andet afsat penge til fixerum. Her er det et billede fra stofindtagelsesrummet i Odense.
I rød bloks aftale om fordelingen af forebyggelsespuljen er der blandt andet afsat penge til fixerum. Her er det et billede fra stofindtagelsesrummet i Odense.Foto: Johnny Anthon Wichmann/Scanpix
Cecilie Gormsen

Tirsdag nåede regeringen sammen med støttepartierne SF og Enhedslisten frem til en aftale om udmøntningen af forebyggelsespuljen på i alt 194 millioner kroner. Puljen er en del af finansloven for 2015, og den skal være med til at sikre, at forebyggelsesindsatsen bliver mere ensartet og vidensbaseret.

Se, hvad der er sat penge af til, herunder:

1) Stofindtagelsesrum (45 millioner kroner)
Med henblik på at understøtte de kommuner, som har stofindtagelsesrum - populært kaldet fixerum - eller ønsker at oprette et oprettes en pulje på 45 millioner kroner til fortsat statslig medfinansiering.

2) Forstærket indsats for forebyggelse af svær mistrivsel og selvmord (43 millioner kroner)
Der etableres et nationalt partnerskab til forebyggelse af mistrivsel og selvmord, ligesom der oprettes en pulje til styrkelse af den kommunale indsats og det tværsektorielle lokale samarbejde. Det er hensigten, at det nationale partnerskab skal medvirke til at understøtte de lokale aktiviteter, kvalitetssikring og implementering.

Regeringen, SF og Enhedslisten er også enige om at finansiere en natåbning af Livsliniens telefonrådgivning, hvis resultatet af den igangværende evaluering er tilfredsstillende.

3) En sammenhængende forebyggelsesindsats (Ti millioner kroner årligt i tre år)
Der oprettes en pulje, som skal sikre implementering af systematisk effektiv identifikation af patienter med forebyggelsesbehov, patientinformation og henvisning fra sundhedspersonale i sygehus og i almen praksis til kommunale forebyggelsestilbud. 

4) Seksuel sundhed (30 millioner kroner) 
Området seksuel sundhed støttes i regi af foreningen Sex og samfund med i alt 30 milioner kroner i perioden 2016-2018. Støtten skal bidrage til en sammenhængende indsats til fremme af seksuel sundhed og samtidig sikre den fortsatte drift af kerneaktiviteter som Uge Sex, Sexlinien og lokale aktiviteter.

Herudover skal fremover bl.a. arbejdes med rådgivning om seksuel trivsel blandt ældre og borgere med kroniske lidelser, om småbørns naturlige seksuelle udvikling og et øget fokus på trivselsaspekterne.

5) Motorik og bevægelse i dagtilbud (20 millioner kroner) 
Regeringen, SF og Enhedslisten vil oprette en pulje til motorik og bevægelse i dagtilbud, som skal styrke og udvikle indsatsen vedrørende motorik og bevægelse som sundhedsfremmende aktivitet i dagpleje, vuggestue og børnehave.

6) Kompetencecenter og kompetencenetværk for børn som pårørende (Otte millioner kroner årligt - 24 millioner i alt)
Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om at oprette et kompetencecenter for børn som pårørende, som skal indsamle, systematisere og formidle viden og erfaringer om inddragelse af børn som pårørende, udbrede kendskabet til gode metoder til inddragelse af børn som pårørende og hjælpe de centrale sundhedsmyndigheder med viden på området og yde råd og vejledning til de centrale sundhedsmyndigheder og til det regionale og kommunale sundhedsvæsen.

I en treårig forsøgsordning oprettes også et kompetencenetværk med børneansvarlige sygeplejersker i minimum to regioner. 

7) Styrkelse af sunde alkoholvaner (To millioner kroner)
Der skal udarbejdes en samlet analyse, som blandt andet kortlægger omfang, dækningsgrad og potentialer af eksisterende indsatser. Der nedsættes en arbejdsgruppe med relevante interessenter fra både det kommunale, det regionale og det nationale niveau, fra forskning og fra NGO'er.

På baggrund af sammenfatningen af den eksisterende viden og de gennemførte kortlægninger og undersøgelser analyseres de nuværende muligheder for at optimere den forebyggende, tidligt opsporende og behandlende indsats. På baggrund heraf anbefaler arbejdsgruppen centrale indsatsområder for at styrke sunde alkoholvaner.

Læs hele aftalen om udmøntningen af de 198 millioner kroner på her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00