Her er SKI's svar på kritikken om konsulentudbud

INTERVIEW: Alle virksomheder uanset størrelse har kunnet byde ind på et managementudbud, hvor det er den faglige kvalitet og ikke omsætningen der har vægtet højest, forklarer udbudsdirektør Christian Lunding som svar på kritik af en indkøbsaftale.

Udbudsdirektør Christian Lunding svarer på kritik af et managementudbud fra Statens og Kommunernes Indkøbsservice.
Udbudsdirektør Christian Lunding svarer på kritik af et managementudbud fra Statens og Kommunernes Indkøbsservice.Foto: SKI
Sine Riis Lund

Staten har lavet et udbud, der begrænser små og mellemstore konsulentfirmaers muligheder for at komme med på en indkøbsaftale med managementrådgivning.

Sådan lyder kritikken fra blandt andre Dansk Erhverv og DI Rådgiverne.

Baggrunden er, at Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), der står bag udbuddet, har valgt at lægge 30 procents vægt på en såkaldt ydelsesspecifik omsætning. Kriteriet betyder, at virksomheder får point efter, hvor stor en omsætning de på globalt plan har inden for management.

Læs artiklen med kritikpunkterne her

Det offentlige er på lige fod med store private organisationer en professionel kontraktpart og har brug for både kvalitets- og leveringssikkerhed, og at leverandørerne kan deltage i flere miniudbud samtidig.

Christian Lunding
Udbudsdirektør, SKI

Udbudsdirektør i SKI Christian Lunding har svaret skriftligt på et par spørgsmål.

Her kan du læse svarene i deres fulde længde.

Vi har valgt ikke at stille minimumskrav til omsætningen for at blive prækvalificeret, for så ville vi med sikkerhed udelukke nogle virksomheder, og det ønsker vi ikke.

Christian Lunding
Udbudsdirektør, SKI

Hvorfor har I valgt at stille omsætningskriteriet på en måde, hvor man får flere point, jo mere omsætning på globalt plan man har?

”Det offentlige er på lige fod med store private organisationer en professionel kontraktpart og har brug for både kvalitets- og leveringssikkerhed, og at leverandørerne kan deltage i flere miniudbud samtidig. Derfor har vi dels stillet krav om referencer på tidligere leverancer og krav om, at ansøgerne opfylder et krav til soliditet. Dels har vi valgt at udvælge på baggrund af både kvalitet og omsætning. Kvalitet har vægtet 70 procent og er således klart det vigtigste kriterium og har været væsentligt for, hvem der er blevet prækvalificeret. Vi har således ikke blot prækvalificeret ansøgere med højeste omsætning, men foretaget en samlet vurdering af ansøgernes forventede kvalitets- og leveringssikkerhed.

Omsætning har vægtet 30 procent i udvælgelsen. Rent udbudsretligt kan vi ikke lovligt stille krav om, at omsætningen skal vedrøre arbejde inden for Danmarks grænser, ligesom udbudsloven giver konsulenthusene mulighed for at basere sig på andre virksomheders såkaldte økonomiske formåen. Det betyder, at vi ikke lovligt kan afskære økonomisk støtte fra for eksempel globale koncerninterne virksomheder, når det kommer til udvælgelsen. Omvendt står det også alle øvrige ansøgere frit for at finde støtte, og det er således ikke forbeholdt globale virksomheder. Og vi kan konstatere, at en række af dem, der er prækvalificeret, er smv’er.” 

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00