Her kan du fejre Kvindernes Kampdag

KAMPDAG: Kvindernes Internationale Kampdag fejres søndag 8. marts med alt lige fra champagnebrunch til konference om frygtløse kvinder.

Kvindernes Internationale Kampdag og 100-året for kvindernes valg- og stemmeret til Folketinget fejres ved en lang række begivenheder søndag 8. marts.
Kvindernes Internationale Kampdag og 100-året for kvindernes valg- og stemmeret til Folketinget fejres ved en lang række begivenheder søndag 8. marts.Foto: Kristine Kiilerich/Scanpix
Nikita Selvig

Der er noget for enhver smag, når Kvindernes Internationale Kampdag og 100-året for kvindernes valg- og stemmeret bliver fejret søndag 8. marts.

Kampdagen skydes i gang på Alssund Gymnasium i Sønderborg, når Kvindekomiteen i Sønderborg inviterer på champagnebrunch. Arrangementet byder derudover på standup ved komiker og debattør Sanne Søndergaard, og kl. 12 inviterer netværket Erhvervskvinder til debat og workshop om ligestilling i hverdagen. Her vil blandt andre Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, diskutere kvinders ligestilling i dag. 

Læs hele programmet i Sønderborg hér

Arbejdermuseet i København diskuterer en række forfattere, hvorvidt arbejderbevægelsen og feminismen er beslægtede, og i så fald hvad bevægelserne kan lære af hinanden i 2015. 

Læs mere om arrangementet hér

Trapholt museet i Kolding fejrer man Kvindernes Kampdag gennem en række oplæg om kvinder, som har haft stor indflydelse på områderne design, kultur, politik og erhvervsliv. Tidligere kulturminister Jytte Hilden er blandt gæsterne og fortæller om de danske kvinder, som har været med til at forme Danmark.

Læs hele programmet hér

Gentofte Hovedbibliotek er DR-værten Lillian Gjerulf Kretz moderator på konferencen ”Frygtløse Kvinder”. Blandt temaerne er ”kvinder i krig” og ”holdninger der koster”. Konferencen vil bestå af paneldebatter og -interview med deltagelse fra blandt andre tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen, forsvarsadvokat Merethe Stagetorn samt DR-korrespondenten Matilde Kimer.

Læs mere om konferencen hér

Kl. 15 starter demonstrationen ”Forbyd Sexkøb Nu!” på Rådhuspladsen i København. Demonstrationen er arrangeret af 8. marts-initiativet, og blandt talerne er SF-formand Pia Olsen Dyhr, FOA-formand Dennis Kristensen samt medlem af Enhedslisten Morten Kabell.

Læs mere om demonstrationen hér.

I Silkeborg inviterer 3F til fejring af 100-året for kvindernes valgret. Under titlen ”Talere over 100 året og fremtiden” vil blandt andre Enhedslistens ligestillingsordfører Johanne Schmidt Nielsen og Socialdemokraternes Maja Panduro markere dagen.

Læs programmet hér.

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag sætter Danner i København fokus på ”uagtsom voldtægt”. Emnet diskuteres med oplæg fra blandt andre SF's ligestillingsordfører Özlem Cekic og Claus Juel fra Amnesty.

Læs mere om Danner-arrangementet hér

I Aarhus fejrer Kvindemuseet kampdagen med en lang række kulturelle og politiske arrangementer. Kl. 12 vil der blandt andet være debat mellem ligestillingspolitikere fra folketinget, regionen og kommunen.

Læs mere om Kvindemuseets arrangement hér. 

I FOA's Forbundshus i København mødes overborgmester Frank Jensen og direktør for KVINFO, Nina Groes, under titlen "Frokost, Frank og Feminisme" til debat.

Læs mere om arrangementet hér. 

Under overskriften ”Vi hylder dem, der kan, vil og tør” runder KVINFO traditionen tro Kvindernes Internationale Kampdag af med fest i Store VEGA. Blandt gæsterne er Danmarks første kvindelige – og nuværende – statsminister, Helle Thorning-Schmidt, og Emma Holten, som på rekordtid er blevet internationalt kendt ved at starte en debat om nøgenbilleder og kvinders ret til deres egen krop.

Du kan se alle kunstnerne og talerne ved KVINFOs fest hér

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag og 100-året for kvinders stemme- og valgret afholder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) frokost for nuværende og tidligere kvindelige ministre på Marienborg søndag klokken 12.00.

Du kan finde mange flere 8. marts-arrangementer på KVINFO's hjemmeside.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00