Her skal regeringens store kystbyggerier ligge

OVERBLIK: Regeringen har fredag morgen løftet sløret for de ti udvalgte projekter til i alt fire milliarder kroner, der skal bygges ved de danske kyster. Blandt andet skal Nordeuropas største badeland opføres i Søndervig. 

Foto: Søndervig Feriepark
Cecilie Gormsen

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø-og fødevareminister Eva Kjer Hansen præsenterede fredag de ti projekter, der får lov at bygge tæt på den danske kyst. De nye byggerier skal være med til at udvikle turismen langs de danske kyster i samspil med naturen.

Søndervig Feriepark, Ringkøbing-Skjern Kommune
Projektet består af 500 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på mellem 750 millioner og en milliard kroner. Det forventes endvidere, at projektet vil give en årlig stigning på op mod 620.000 udenlandske overnatninger.

Aquapark Møn, Vordingborg Kommune
Projektet er et ferie- og oplevelsescenter bestående af mangfoldige nye oplevelsestilbud baseret på vand, natur/outdoor og industrikulturmiljø samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik. Projektet vil indebære en anlægsinvestering på cirka 1,3 milliarder kroner. Det forventes, at projektet vil tiltrække 13.000 ugegæster til de nye ferieboliger samt 75.000 dagsgæster.

Nordals Ferieresort, Sønderborg Kommune
Projektet består af to hoteller, op til 400 ferieboliger, to campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter, stisystemer med mere. Beregninger peger på, at Nordals Ferieresort vil kunne tiltrække 560.000 gæster om året, som primært vil komme fra Tyskland. Projektet forventes at indebære en anlægsinvestering på cirka 1,3 milliarder kroner til etablering af ferieresortet.

Safari Lodge Knuthenborg, Lolland Kommune
Projektet omfatter etablering af op til 200 tematiserede overnatningsenheder og dertil hørende konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark lige midt i naturen i simple rammer. Det forventes, at projektet vil have cirka 40-50.000 årlige overnatninger.

Besøgscenter ved Stevns Klint, Stevns Kommune
Projektet omfatter etablering af et besøgscenter om Stevns Klint (UNESCO Verdensarv). Endvidere omhandler projektet omlægning af parkeringsplads, etablering af nye faciliteter til formidling, naturlegeplads, stier, nye trapper, styrkelse af udsigtspunkter og landgangsbro. Det forventes, at det ny besøgscenter vil tiltrække op mod 50.000 turister på årsbasis.

Blåvand Strandpark, Varde Kommune
Projektet omfatter wellness-faciliteter og 50 luksusferielejligheder, restaurant, småbutikker, klubhuse samt en naturpromenade med oplevelseslommer mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand. Projektet forventes at skabe en årlig omsætning på cirka 25 millioner kroner.

Løkken Klithotel, Hjørring Kommune
Projektet omfatter erstatning af et nedslidt hotel med et nyt hotel med 34 værelser, konferencefaciliteter og restaurant samt 14 satellitværelser, wellness-center, plankestier og udsigtsplatform i klitterne; ti nye badehuse på stranden samt omdannelse af byens vandtårn og redningshus til henholdsvis udsigtstårn og til brug for pop-up arrangementer. Projektet vil have en samlet investering på cirka 25 millioner kroner.

Øhavscenter Christiansminde, Svendborg Kommune
Projektet omfatter en ny bygning med plads til undervisning, cafe, ophold, vandsport, promenade, gennemgående cykelsti, støttefaciliteter for friluftsliv og vandsport og så videre samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet. Det forventes, at projektet på årsbasis vil skabe 10.000 ekstra overnatninger og øge antallet af udenlandske overnatninger og dagturister. Det forventes at give et turismeskabt vækstforbrug i Svendborg og omkringliggende kommuner på op til 15 til 17 millioner kroner. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på vandet flyttes ind på land, og den offentlige adgang til kysten sikres.

New Nordic Coast, Gribskov Kommune
Projektet omfatter etablering af nyt strandhotel samt strandmole med havbad, en forlængelse og forstærkning af eksisterende havnemoler, bredere sandstrande, anlæg af badebro med flydende sauna samt et aktivitetsområde. Det forventes, at projektet vil tiltrække 30-40.000 flere gæster om året til området. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på havet udgår.

Strandliv Fjellerup, Norddjurs Kommune
Projektet omfatter etablering af fire konkrete nedslag og sammenbindende forbindelse herimellem på Fjellerup Strands 2,5 kilometer kyststrækning. Nedslagene har blandt andet fokus på leg, læring og sport med videre. Projektet endelige udformning vil blive til i en designproces. Projektet vil gøre Fjellerup Strand til en endnu mere attraktiv destination for udenlandske og danske turister.

Læs mere om projekterne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00