Genoptræning og misbrugsindsats får mest på satspuljen

SATSPULJE: Hovedparten af efterårets satspulje for sundhedsområdet går til genoptræning og misbrugsindsatser. Derudover er der blandt andet penge til en socialambulance og ældre. Få overblikket her. (Artikel er præciseret).

Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKasper Frandsen

Satspuljen for 2015 på 246,5 millioner kroner går i år især til gentoptræning og hjælp til misbrugere.

Det står klart, efter fordelingen af satspuljemidlerne til 2015 blev præsenteret af satspuljekredsen, der består af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Den største portion penge går til genoptræning, der modtager 96,9 millioner kroner. Genoptræningsområdet har de seneste år været under skarp kritik for blandt andet dårlig kvalitet og lange ventetider.

Fremover bliver det en målsætning, at der maksimalt må gå to uger, fra en patient udskrives fra sygehuset, til et genoptræningsforløb går i gang. Håbet er, at hurtigere genoptræning vil betyde, at flere patienter kan genvinde deres funktionsevne.

Fakta
Fakta om satspuljeaftalen:

I alt afsat 246,5 millioner kroner til følgende:

  • Kortere ventetid til genoptræning i kommunerne – 96,9 millioner kroner (2015-2018)
  • Øget kvalitet i alkoholbehandlingen – 27,5 millioner kroner (2015-2018 og herefter permanent 6 millioner kroner årligt) 
  • Styrket forebyggelse af rusmiddelskader hos børn af misbrugere – 20 millioner kroner (2015-
  • Videreførsel af Nationalt Videncenter for Demens – 19,2 millioner kroner (2016-2018)
  • Tilskud til psykologbehandling – 14,5 millioner kroner (2015-2018)
  • En værdig død – modelkommuneprojekt – 14 millioner kroner (2015-2018)
  • Pulje til tilbud til familier med uhelbredeligt syge børn – 12 millioner kroner (2015-2018)
  • En særlig indsats for børn og unge af forældre med psykiske lidelser – 9 millioner kroner (2015-2018)
  • Videreførsel af specialiseret rehabiliteringstilbud til patienter med parkinson – 6,8 millioner kroner (2015-2016)
  • Forebyggelse af HIV – 6 millioner kroner (2015-2018)
  • Seksuel og reproduktiv sundhed – 5,3 millioner kroner (2016)
  • Pilotprojekt vedr. socialt udrykningskøretøj – 5 millioner kroner (2015-2016)
  • En styrket indsats for unge med hashpsykoser – 3 millioner kroner (2015-2017)
  • Pulje til forebyggelse af hashrygning på erhvervs- og produktionsskoler – 3 millioner kroner (2015- 2017)
  • Videreførsel af Videncenter for Rusmiddelskader hos Børn – 2,3 millioner kroner (2015)
  • Udbredelse af it-understøttelse af akuthjælpeordninger – 1,5 millioner kroner (2015)
  • Evaluering af Livslinjen – 0,5 millioner kroner (2015)
  • Arbejdsgruppe om kortlægning af stofmisbrugsområdet.

Desuden laves der regionale familieambulatorier, der modtager 20 millioner kroner til at hjælpe gravide med misbrugsproblemer. Det skal styrke forebyggelsesindsatsen, så børn af misbrugere ikke får rusmiddelskader.

Satspuljen kaldes også ”den lille finanslov” og bliver forhandlet parallelt med finansloven. Pengene går især til nye indsatser og projekter på social, sundhed, og arbejdsmarkedsområdet.

En satspujle-classic
Det er en ”satspujle-classic” med et kludetæppe af forskellige forholdsvis små beløb til en lang række forskellige indsatser, hvor der er lidt til alle satspuljepartiernes mærkesager.

Blandt andet er der også afsat penge til ældres mulighed for at dø i eget hjem eller plejehjem i stedet for i en hospitalsseng samt en socialambulance, der skal have fokus på de socialt udsatte grupper og hjemløse. 

”Det er en klar mærkesag for Dansk Folkeparti, at vi sikrer ældre og døende muligheder for at dø i eget hjem frem for en hospitalsseng, hvis de ønsker det. I dag dør der for mange på et overfyldt hospital med knappe personaleressourcer langt fra pårørende og det miljø, de kender,” siger psykiatri- og sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti i en pressemeddelelse. 

Også Venstre har fået penge til mærkesager. Partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, fremhæver, at man fik sundhed ind i efterårets satspulje.

”Da vi startede forhandlingerne, mente regeringen, at sundhedsområdet stort set ikke skulle prioriteres, så det er et gevaldigt skridt fremad, at vi nu har fået afsat knap en kvart milliard til sundhedsområdet," siger Sophie Løhde, der fremhæver, at det blandt andet er lykkedes at prioritere flere initiativer rettet mod forebyggelse af rusmiddelskader hos børn af misbrugere.

Helt ekstraordinært blev der i foråret givet 2,2 milliarder kroner til psykiatriområdet fra satspuljen. De ekstra penge skyldtes, at Finansministeriet i en lang årrække havde lavet en regnefejl, der betød, at satspujlen ikke havde fået de penge, den skulle have.

Satspuljeforhandlingerne på det sociale område er stadig i gang.  

* Tidligere skrev Altinget, at pengene især var målrettet hjerneskadede. Men det er ikke korrekt. Pengene ikke er øremærket hjerneskadede, men går generelt til genoptræningsområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00