Hjerteforening i kovending om tobaksstøtte

KURSSKIFTE: For en måned siden besluttede Hjerteforeningen, at den godt kunne modtage penge fra tobaksindustrien. Men kras kritik har fået foreningen til at sadle om.

Det var Hjerteforeningens hovedbestyrelse, som for en måned siden besluttede, at man skulle åbne op for at modtage donationer fra blandt andet tobaksindustrien.  
Det var Hjerteforeningens hovedbestyrelse, som for en måned siden besluttede, at man skulle åbne op for at modtage donationer fra blandt andet tobaksindustrien.  Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg ToftCecilie Gormsen

Hjerteforeningen vil alligevel ikke modtage penge fra tobaksindustrien.

Det er ellers kun en måned siden, at Hjerteforeningen udsendte en pressemeddelelse med nyheden om at foreningen ville kunne modtage penge fra alle typer virksomheder. Det var foreningens hovedbestyrelse, som havde besluttet at skifte politik, så ingen virksomhedstyper længere skulle udelukkes i modsætning til tidligere.

Men det er nu ændret igen, fortæller Hjerteforeningens direktør, Kim Høgh.

”Vores politik er nu igen, som den var tidligere: Ingen gaver og ingen dialog med tobaksindustrien,” siger Kim Høgh. 

Penge skulle doneres betingelsesløst
I den nu én måned gamle nyhed på foreningens hjemmeside åbnedes der op for penge og dialog med alle typer virksomheder.

”Derfor kan Hjerteforeningen modtage støtte fra alle fonde og fra eksempelvis medicinal-, medico- og tobaksindustrien. Det er en ufravigelig betingelse, at der ikke er er tilknyttet modydelser til støtten,” hed det i nyheden fra patientforeningen, som er landets næststørste.

Men ifølge Altingets oplysninger har Hjerteforeningens politikskifte skabt dyb forundring hos flere af de andre store patientforeninger.

Kritiske medlemmer
Kim Høgh forklarer også, at Hjerteforeningen har mødt kritik fra foreningens bagland. Og det har hovedbestyrelsen i al hast reageret på.

”En række af vores samarbejdspartnere har undrende spurgt til, hvad de nye regler ville betyde. Og så har medlemmerne i vores lokalkomiteer også reageret negativt på kursskiftet. Så det blev tydeligt, at det var en ommer,” siger Kim Høgh og tilføjer:

”Jeg er glad for, at der igen er skabt klarhed over Hjerteforeningens holdning til tobaksindustrien.”

Glæde hos Kræftens Bekæmpelse
Hos Kræftens Bekæmpelse er man glade for Hjerteforeningens beslutning. I Danmarks største patientforening har man for flere år siden besluttet ikke at modtage penge fra tobaksindustrien. Det gælder også donationer, som er helt uden bindinger.

”Jeg synes, det ville have været et problem, hvis en forening, som vi samarbejder med, har en helt anden holdning til noget så vigtigt som samarbejdet med industrien,” siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftens Bekæmpelse har i mange år samarbejdet med Hjerteforeningen om at forebygge rygning, som er hovedårsagen til lungekræft og en af hovedårsagerne til hjertesygdom. De to foreninger er begge medlemmer af paraplyorganisationen Danske Patienter.

”Først og fremmest ønsker vi ikke på nogen måde at være med til at stille en så skadelig industri i et bedre lys, ved at de donerer penge til os,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han henviser til, at 13.900 danskere dør af rygning hvert år, hvilket gør rygning til den suverænt dødeligste livsstilsfaktor.

Kræftens Bekæmpelses politik er også i tråd med, at WHO direkte anbefaler, at patientforeninger og andre sundhedsaktører afholder sig fra alle typer samarbejder med tobaksindustrien. Ifølge WHO kan samarbejder med tobaksindustrien give den et bedre rygte, end den fortjener.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Høgh

Selvstændig, fhv. adm. direktør, Hjerteforeningen
EMP (Insead 2009), MPA (CBS 2002), cand.mag. i fransk og idræt (Københavns Uni. 1997)

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

0:000:00