Hjort i tidspres: Opdeler forhandlinger

TIDSPRES: Dele af forhandlingerne om regionernes økonomi udskydes til efterårets finanslovsforhandlinger. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) garanterer at levere 2,4 milliarder som lovet i valgkampen.

Regionsformand Bent Hansen kigger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) over skulderen for at sikre, at han leverer på sine valgløfter.
Regionsformand Bent Hansen kigger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) over skulderen for at sikre, at han leverer på sine valgløfter.Foto: Erik Refner/Scanpix
Kasper KaasgaardOle Nikolaj Møbjerg Toft

I dag, mandag, starter forhandlingerne om regionernes budget for 2016.

I hvert fald dele af det. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har nemlig valgt at vente med at forhandle om nye sundhedsinitiativer, til der skal laves finanslov til efteråret.

”Der er et tidspres af hensyn til regionernes budgetlægning på grund af det sene folketingsvalg. Derfor todeler vi forhandlingerne. I første del skal vi finde ud af, hvor mange penge regionerne skal have til medicintilskud, drift og anlægsinvesteringer,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen er i gang med at gå dansk økonomi efter i sømmene, og ifølge finansministeren giver det ikke mening at forhandle hele regionernes budget på plads, før de undersøgelser er lavet færdig.

Vi har en række områder, hvor udgifterne stiger voldsomt. Og må pengene kun bruges til bestemte patientgrupper, så efterlader vi andre patienter på perronen.

Bent Hansen
Formand, Danske Regioner

Lover flere penge
Forud for forhandlingerne gentager Claus Hjort Frederiksen et løfte fra valgkampen om at tilføre regionerne 2,4 milliarder kroner.

”Vi har givet et løfte på dette området. Og det skal vi nok holde med første del af økonomiforhandlingerne, så kan regionerne komme i gang med deres arbejde,” siger han.

Det glæder hans forhandlingspartner, Bent Hansen, som er formand for Danske Regioner. Men han bliver kun for alvor tilfreds, hvis pengene kommer uden for faste krav til, hvor de skal bruges.

”Vi har en række områder, hvor udgifterne stiger voldsomt. Og må pengene kun bruges til bestemte patientgrupper, så efterlader vi andre patienter på perronen,” siger Bent Hansen.

Regionernes budget til sundhedsudgifter er på omkring 105 milliarden kroner.

Medicinpriserne eksploderet
Udgifterne til medicin er vokset markant de seneste år, og det bliver i stigende grad svært for regionerne at følge med.

Claus Hjort Frederiksen vil ikke love, at regionerne får tilført ekstra penge til øgede medicinudgifter krone for krone. Det må være op til forhandlingerne, pointerer han.

Fra Danske Regioners side er der ikke ambitioner om, at forhandlingerne skal munde ud i en nyskabende løsning på udfordringen.

”Det er ikke realistisk at gå ind og få en stor prioriteringsmodel på bordet i nogle tidspressede økonomiforhandlinger. Vi arbejder videre med vores egen model med at få styret udgifterne og få så meget for pengene som muligt,” siger Bent Hansen.

Økonomiforhandlingerne ventes at være færdige i løbet af en uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00