Hjort: Ja, penge fra kommuner kan bruges på skattelettelser

SVAR: Pengene fra regeringens udskældte omprioriteringsbidrag kan bruges til skatte- og afgiftslettelser. Det slår finansminister Claus Hjort Frederiksen fast i et svar til Folketingets Finansudvalg.

Pengene fra regeringens omprioriteringsbidrag kan bruges til skattelettelser, lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Pengene fra regeringens omprioriteringsbidrag kan bruges til skattelettelser, lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).Foto: Michael Bothager/Scanpix
Cecilie Gormsen

Flere partier i Folketinget har længe forsøgt at får svar på, om pengene fra regeringens kommunale omprioriteringsbidrag kan bruges til skattelettelser. Og nu bekræfter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at det kan de. Det fremgår af et svar fra finansministeren til Folketingets Finansudvalg.

”Råderummet under det statslige delloft for driftsudgifter, herunder provenuet fra omprioriteringsbidraget i kommuner og regioner, vil løbende blive udmøntet i forbindelse med de årlige finanslove og aftaler med kommuner og regioner. Det kan være til både velfærd, herunder også prioriterede indsatser i kommunerne, samt til skatte- og afgiftslettelser,” skriver Claus Hjort Frederiksen i sit svar.

Regeringen sidder disse dage og forhandler finanslov med støttepartierne i blå blok, og her er omprioriteringsbidraget en af de store knaster mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det udskældte tiltag, der skal føre penge fra kommunerne til staten, har fået kritik fra både oppositionen på Christiansborg og borgmestrene ude i kommunerne.

Fjerner 2,4 milliarder kroner
Med omprioriteringsbidraget vil regeringen de kommende år barbere en procent – svarende til 2,4 milliarder kroner i 2016 – af kommunernes budgetter. Og disse penge vil altså kunne blive brugt til at finansiere skattelettelser

Også Venstres finansordfører Jacob Jensen fortalte torsdag, at en del af regningen for de skattelettelser, som forventes at komme til foråret, skal betales med penge fra kommunerne. Det kom frem i programmet Debatten på DR2 torsdag aften.

På spørgsmålet om, hvorvidt pengene fra besparelser i kommunerne skal gå til sænkning af skatten, lød svaret fra Jacob Jensen:

”Ja, nogle af dem,” hvorefter han uddybede:

”Hele forudsætningen for, at vi har penge til velfærd, er, at nogen tjener pengene, og det gør de jo kun, hvis der er gode vilkår for at tjene pengene i Danmark. Ellers er den simple mekanisme, at så flytter virksomhederne deres interesser til Tyskland eller andre steder.”

En ny finanslovaftale forventes at falde på plads inden for kort tid. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00