Hørt til åbningsdebatten: Løkke tæller til ti

MARATON: 12 timer og 20 minutter varede torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Se de sjoveste og vigtigste citater, billeder og opdateringer fra sociale medier her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie GormsenKasper Kaasgaard

Tirsdag blev den politiske sæson for alvor skudt i gang, og efter to dage til at gruble over statsministerens åbningstale mødtes Folketinget traditionen tro til den store åbningsdebat torsdag klokken 10. Altinget fulgte debatten. De nyeste ting ligger øverst - så hvis man genopleve debatten fra start, så begynd i bunden af artiklen. 

Klokken 22.20 erklærede præsidiemedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) åbningsdebatten for afsluttet. Dermed varede den 12 timer og 20 minutter. Til sammenligning varede debatten sidste år 14 timer, mens den i 2008 varede til klokken 01.50 – altså næsten 16 timer. 

Løkke tæller til ti
Lars Løkke Rasmussen kom også ind på dagpengene, hvor Mette Frederiksen fra åbningsdebattens start kastede en lille granat; nemlig at Socialdemokraterne nu kræver, at der skal bruges flere penge på et ny dagpengeløsning. 

"Jeg lytter, og jeg kan høre, der er kommet en melding fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti," sagde Løkke og henviste til de nye toner fra Socialdemokraterne om, at et nyt dagpengesystem nu alligevel skal koste mere.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Samtidig fortalte statsministeren, at han også havde noteret sig, at Mette Frederiksen uden for salen har sagt, at Løkke "jo må lære at tælle til 90".

”Så langt er jeg kommet," bedyrede Løkke og fortsatte:

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

"Og jeg har øvet mig på en anden ting igennem de seneste år, som i virkeligheden er sværere; nemlig at tælle til ti. Altså før man siger, hvad der lige falder en ind, skal man tælle til ti. Og det har jeg også besluttet at gøre her til aften."

Derfor ville Lars Løkke Rasmussen ikke komme med nogle håndfaste indvendinger eller kommentarer om de nye toner fra Socialdemokraterne. Han sagde dog, at udgangspunktet for Venstre er det samme, som da Dagpengekommissionen blev nedsat: nemlig at et nyt system ikke må koste mere.  

Se Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen diskutere dagpenge herunder:

Løkke: Husker ikke mere fredfyldt debat
Efter godt ti timers debat fik statsminister Lars Løkke Rasmussen ordet til en opsamlende bemærkning.

"Jeg kan ikke erindre mig nogen mere fredfyldt, harmonisk og konstruktiv åbningsdebat end den, vi har haft i dag," sagde Lars Løkke Rasmussen, som har siddet i Folketinget i 21 år. 

Han pegede på, at det tyder på, at alle partierne er trukket i arbejdstøjet og er klar til at arbejde. 

"Det i sådan et omfang, at Socialdemokraternes og Venstres politiske ordførere har iklædt sig præcis det samme arbejdstøj her i dag og har komplimenteret hinanden for det i løbet af debatten," sagde Løkke og henviste til, at Nicolai Wammen og Jakob Ellemann havde klædt sig næsten ens.  

Turen går til Nordatlanten
Efter alle de danske partier på tur havde været på talerstolen, kom turen til de nordatlantiske mandater. Først var det Grønlands to mandater, Aaja Chemnitz Larsen og Aleqa Hammond, og herefter Magni Arge og Sjúrður Skaale.

Magni Arge kom blandt andet ind på, at Færøernes befolkning bør tage beslutninger for eget land. Han vil have en færøsk forfatning, så Færøerne kan bestemme over sig selv, men understreger, at en færøsk grundlov ikke er ensbetydende med løsrivelse.

Papes debut
Da Pape gik på talerstolen, var det ikke bare hans debut som åbningstaler – det var også hans debut på Folketingets talerstol. Og ligesom man tidligere så, at der blev samlet underskrifter og mønter ind til Alternativets Rasmus Nordqvist, blev der selvfølgelig også samlet ind til K-formanden.

K til Løkke: Vi kæmper vores sag
Efter en times spisepause mellem 18 og 19 var det blevet Folketingets mindste parti, Konservatives, tur. Men selv om partiet kun har seks mandater vil de blive brugt, slog formand Søren Pape Poulsen fast. 

"Selvom vi er Folketingets mindste parti, vil vi kæmpe vores sag," sagde han og fortsatte:

"Meget tyder også på, at statsministeren er klar til at tage fat. Men jeg kan konstatere, at der er områder, hvor der er forskel på, hvad regeringen melder ud, og hvad Det Konservative Folkeparti vil."

Her pegede Pape ikke overraskende på emner som grundskylden, tvungne lektiecafeer og klimapolitikken.

Læs hele Søren Papes tale her.

Pape bragte også tidligere børns lange skoledage – en konservativ mærkesag – i spil. Blandt andet fortalte Pape Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, at lange skoledage gør børn syge og kede af det:

Aftensmaden
Maratondebatten kræver mad og drikke. Klokken 18 blev der ringet til en times spisepause, og hos Alternativet holdt man kødfri torsdag:

Skiftende mødeledere
Medlemmerne fra Folketingets Præsidium skiftedes i løbet af dagen til at sidde på Folketingets formandsstol og styre slagets gang. Stine Brix satte sig som den sidste i præsidiet i talerstolen, og det var ifølge partifællen Pelle Dragsted et flot syn:

SF: Regeringen afvikler i stedet for at udvikle
"Vi har en regering, der hellere vil afvikle end udvikle. En regering der bryder ned i stedet for at bygge op. Som ekskluderer i stedet for at inkludere."

Sådan lød det fra SF's formand Pia Olsen Dyhr, da det blev SF's tur til at komme på talerstolen til den store åbningsdebat. Hun kom både ind på den verserende flygtningesituation, på regeringens flygtningeannoncer, på klimaudfordringerne og COP20 i Paris til december. Hun kritiserede regeringen for manglende grønne ambitioner og for at indføre et kontanthjælpsloft, som ifølge SF-formanden vil medføre flere fattige børn.

Samtidig meldte hun sig klar til samarbejde:

"Vi er klar til forhandlinger for at gøre Danmark bedre – og vi er også klar til at råbe op, når det går i den gale retning. Lige nu er der mest brug for råberiet. For det er så uendeligt trist, at vi har en regering, der har mere fokus på at afvikle end at udvikle Danmark."

Læs hele Pia Olsen Dyhrs tale her

Pia Olsen Dyhr havde tidligere tidligere på dagen grillet Venstre, da Jakob Ellemann holdt Venstres tale. Sammen med sine oppositionskolleger fra Enhedslisten, Alternativet og Radikale revsede de regeringens og Venstres klimapolitik. 

R til regeringen: Verbal migræne
Som det tredjesidste parti indtog Radikale talerstolen, og det var med en lang svada mod regeringens politik og prioriteter fra partileder Morten Østergaard

Han kaldte det blandt andet tragikomisk, at regeringen har finansieret håndværkerfradraget med en kasse, som ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er tom. Det går ifølge Østergaard blandt andet ud over flygtninge, som fra 1. september kom på starthjælp.

Og den radikale leder lagde ikke fingrene imellem og brugte blandt andet ord og sætninger som "dance macabre", "verbal migræne" og "et lille skridt for menneskeheden, men åbenbart et stort skridt for regeringen" om regeringens beslutning om at tage 1.000 flygtninge.

Læs hele Morten Østergaards tale her.

Ska' vi dele en kleenex?
Ligesom Alternativet og Enhedslisten uddelte Morten Østergaard også verbale hug til regeringen for sine grønne prioriteter. 

Og Venstres Jacob Jensen noterede da også, at den radikale leder lød sur på talerstolen. Og det beklagede Morten Østergaard:

"Det skal jeg da beklage. Hvis man gerne vil stryges med hårene, kan vi da gå i korridorerne bagefter og dele en kleenex," lød modsvaret fra Østergaard til grin fra salen. 

Sjove traditioner
Da Rasmus Nordqvist var på Folketingets talerstol, var det hans allerførste gang. Og en debut på Folketingets talerstol bliver markeret. Traditionen tro skrev de tilstedeværende folketingsmedlemmer i salen under på dagsordenen, ligesom de gav en mønt til Nordqvist, da han kom ned på sin plads – fuldstændig som traditionen foreskriver.

Alternativets allerførste åbningstale
Da Alternativet gik på talerstolen, var det samtidig partiets første åbningstale. Den tog politisk ordfører Rasmus Nordqvist sig af, og den kan læses her.

"Desværre ved vi ikke rigtigt, hvordan vi skal råbe regeringen op. Faktisk ved vi ikke engang, om der er nogen, der kan råbe regeringen op?" sagde Rasmus Nordqvist og fortsatte:

"Det eneste, vi ved, er, at Jorden kalder – og vi hører den."

Og Alternativets åbningsdebat-debut vakte glæde i folketingsgruppen:

Vil LA vælte regeringen?
”Vi er ikke bange for noget som helst. En regering kan vælte sig selv, hvis den ikke lytter til sit parlamentariske grundlag,” har LA-formand Anders Samuelsen tidligere sagt, og det ville Socialdemokraternes Lea Wermelin gerne høre mere om under åbningsdebatten. 

Hun fiskede efter, om Liberal Alliance vil vælte regeringen, hvis de bebudede topskattelettelser ikke bliver til virkelighed. Særligt set i lyset af, at regeringen lægger op til at ændre topskattegrænsen i stedet for at sænke procentsatsen. Det ville Simon Emil Ammitzbøll ikke helt bekræfte, men han stod ved sin formands ord.

”Jeg må give spørgeren ret i, at det bliver spændende. Det bliver virkelig, virkelig spændende,” sagde Simon Emil Ammitzbøll.

De følgende spørgere forsøgte også at få et klart svar på, om regeringen er i fare, hvis den ikke letter topskatten. Med Simon Emil Ammitzbølls egne ord måtte de dog nøjes med et politikersvar.

LA: Global opvarmning både godt og skidt
Liberal Alliance var qua sin position som Folketingets femtestørste parti også nummer fem på talerstolen. Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll talte blandt andet om partiets mærkesager, som at den offentlige sektor skal trimmes, og at borgerne skal tilbage i centrum. Derudover var der roser til civilbefolkningen for at være støttende i forhold til at modtage de mange flygtninge og migranter, der den seneste tid er kommet til Danmark. 

På et spørgsmål fra Enhedslistens Maria Reumert Gjerding om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte, sagde Simon Emil Ammitzbøll, at det er partiets udgangspunkt, at menneskeskabt aktivitet delvist er medvirkende til global opvarmning.

"Jeg kan til fulde bekræfte hr. Joachim B. Olsens udtalelse om, at der både er positive såvel som negative konsekvenser af global opvarmning," lød det fra Simon Emil Ammitzbøll. 

Læs hele Simon Emil Ammitzbølls tale her

Dresscode
Der var på de sociale medier torsdagen igennem en del snak om politikernes påklædning. Vi lader SF's Trine Torp udlægge teksten:

 

Her midt i åbningsdebatten er en lille quiz: Hvilke af disse 2 billeder har været genstand for Christiansborg pressens kommentar "dukker op i ens tøj"? Hilsen SFs ligestillingsordfører

Posted by Trine Torp on Thursday, 8 October 2015

Dagens kærlighedserklæring
Der var også plads til kærlige ord partierne imellem til åbningsdebatten.

"Jeg holder så uendeligt meget af Enhedslisten. Det grænser næsten til et kærligt forhold, fordi det er jo socialisme i sin rendyrkede form. Man ved, hvad man får, det er så fantastisk. Jeg holder af det – og har altid gjort det," lød det fra Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til Enhedslistens Pernille Skipper. 

Der var dog et lille men:

"Jeg føler mig dog kaldet til at spørge lidt ind til det samfund, vi skal have," sagde Søren Pape Poulsen. 

Han spurgte herefter, om der er en grænse for, hvor mange tusind flere, der skal ansættes i den offentlige sektor, og hvor pengene skal komme fra. Til det svarede Pernille Skipper, at vi i dag slet ikke er i en situation, hvor den offentlige sektor vokser i forhold til den private. 

EL til V: Kom ind i klimakampen
Enhedslistens nyudnævnte spidskandidat Pernille Skipper tog sig af Enhedslistens tale i den store åbningsdebat – og talen kan læses i sin fulde længde her.

Skipper brugte en stor del af sin tale på at tale om miljø- og klimapolitikken. 

"'Grøn realisme' kalder Venstre det, når de skrotter målsætningen om at nå en 40 procent reduktion i CO2 inden 2020. Men det, de har gang i, har intet med realisme at gøre," lød det fra Pernille Skipper, som fortsatte:

"Det er en avanceret form for strudsestrategi pakket ind i flotte reklamebureauvendinger. Det er barnligt og uansvarligt at vente på, at EU, en eller anden usynlig hånd eller andre lande kommer og fikser tingene for os."

V-tale splitter vandene
Mens der var ros fra udenrigsminister Kristian Jensen (se længere nede) til Jakob Ellemanns tale, var Enhedslistens Finn Sørensens begejstring sværere at få øje på:

V: Der skal prioriteres!
Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann indtog talerstolen som tredje taler. Her gjorde han det klart, at kassen er tom, og at der derfor skal prioriteres. 

"Vi skal have modet til at prioritere skarpere, for der er noget, som er vigtiere end andet. Og ja, det vil jeg gerne sige helt tydeligt. Et bedre sundhedsvæsen er vigtigere end at give flere penge i udviklingsbistand end FN's målsætning. Skattelettelser til små arbejdsindkomster, så det bedre kan betale sig at arbejde, er vigtigere end flere penge til kontanthjælpsmodtagere," lød det fra Jakob Ellemann.

Han brugte herefter sin tale på at komme oppositionspartierne i forkøbet med deres oftest stillede spørgsmål, hvilket fik ros af partifællen Kristian Jensen:

For eksempel sagde Kristian Jensen, at Socialdemokraterne forurettet ville spørge, hvorfor man vil spare på forskning, mens SF i en indigneret tone ville bruge sin spørgetid på, hvorfor Venstre ikke vil pumpe flere penge i et nyt dagpengesystem. 

"Jeg vil svare SF, at Dagpengereformen grundlæggende var rigtig, og at Dagpengekommissionens bundne mandat havde som forudsætning at ændringer skulle holde sig inden for en uændret økonomisk ramme. Det støttede vi dengang, og det er fortsat Venstres udgangspunkt. 

Hvad Alternativet ville spørge Venstre om, var Jakob Ellemann dog mindre sikker på.

"Jeg er lidt usikker på, hvad Alternativet vil spørge til. Det er Alternativets første åbningsdebat, og jeg tror, at vi er mange, som er spændte på, hvor vi har jer – og velkommen til," lød det fra Jakob Ellemann.

Læs hele Jakob Ellemanns tale her.

Opgiver 0,8 procent offentlig vækst
Efter Kristian Thulesens Dahl havde holdt sin tale, havde især Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, spørgsmål til Kristian Thulesen Dahl om en vækst i det offentlige på 0,8 procent. Dansk Folkeparti gik nemlig til valg på at skaffe 0,8 procent i offentlig vækst, men den ambition er nu opgivet, tilstår DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

"Er det rigtigt, at vi ikke når op på en reel vækst på 0,8 procent næste år? Ja, det tror jeg, er rigtigt," siger Thulesen Dahl og fortsætter:

"Er det så det samme som, at vi ikke kan løfte de kerneprioriteter, vi har i forbindelse med finanslovsforslaget? Nej, det tror jeg ikke."

Lykønskninger
Kristian Thulesen Dahl startede sin tale med at dvæle ved, at Dansk Folkeparti for nyligt kunne fejre sit 20 års jubilæum.

Blandt andre Radikales Morten Østergaard lykønskede Thulesen Dahl med sit partis fødselsdag. Men så let lod den radikale leder ham dog ikke slippe:

”Det spændende er jo så, om man kan omsætte de fine resultater over de mange år til politiske resultater. En del af diskussionen har jo handlet om løftebrud. Og der vil jeg sige på egne vegne, at jeg personligt aldrig har haft noget imod løftebrud, bare folk skifter holdning i min retning,” sagde Morten Østergaard.

Thulesen Dahl næste i rækken
Som formand for Folketingets næststørste parti var Kristian Thulesen Dahl den anden taler i debatten. Han lagde blandt andet vægt på sit partis syn på den kommende folkeafstemning om Danmarks retsforbehold.

”Vi vil nemlig mindre EU, ikke mere EU. Det er et af de punkter, hvor statsministeren og jeg ser lidt forskelligt på tingene. Vi skal have folkeafstemning 3. december om retsforbeholdet. Statsministeren anbefaler, man stemmer ja – jeg anbefaler, man stemmer nej tak.

Det pudsige er jo, at man aldrig spørger befolkningen, om befolkningen ønsker mindre EU. Man spørger kun, om den ønsker mere EU, og det er også det, der er lagt op til den 3. december,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Han ville dog også gerne takke statsministeren for én ting:

”Statsministeren fik gjort det krystalklart, at vi 3. december også stemmer om den fælles asyl- og udlændingepolitik. Det var en overraskelse,” sagde Kristian Thulesen Dahl med henvisning til Lars Løkke Rasmussens åbningstale tirsdag.

Bruus driller Løkke – Kristian Jensen svarer igen

Og Jeppe Bruus' meget præcise regnestykke lyder som følger:

Flygtningedebat
Et af emnerne i debatten mellem S-formanden og de øvrige i salen var flygtningesituationen. Først var det Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, der forsøgte at få Frederiksen til at medgive, at forhold som ydelser og andre vilkår i Danmark har betydning for, hvor mange flygtninge der kommer.

Det endte dog i en lidt omvendt konklusion, som Mette Frederiksen her opsummerer:

”Det er utrolig klædeligt for den videre debat, at de store partier kan blive enige om, at flygtninge flygter fra noget,” sagde Mette Frederiksen.

Mere held med missionen havde Venstres Louise Schack Elholm. Hendes insisteren fik Mette Frederiksen til at gentage sin erkendelse af, at forholdene i Danmark har betydning.

”Jeg tror ikke, nogen kan tillade sig at være hverken blinde eller andet for, at de menneskesmuglere, som tilrettelægger flugtruterne, de er ret bevidste og oplyste om rigtig mange forhold, selvfølgelig også ydelsernes størrelse,” sagde Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes formand gjorde kort proces på spørgsmål om afskaffelse af NOx-afgift. “Ja, det vil vi gerne,” lød det:

Frederiksen på talerstolen
Mette Frederiksen var første taler på talerstolen, da hun repræsenterer Folketingets største parti, Socialdemokraterne. Er man i tvivl om reglerne og talerækken for den store åbningsdebat, så se dem her

"Regeringen har et valg. I kan vælge en vej, hvor Dansk Folkepartis manglende ansvarlighed skal forenes med Liberal Alliances ideologiske kamp mod velfærdssamfundet," sagde hun og fortsatte:

"Eller I kan vælge en vej, hvor udviklingen af vores velfærd styrkes. Hvor vi med økonomisk ansvarlighed fastholder et bredt samarbejde i Folketinget. Det valg skal statsministeren træffe."

Og åbningsdebatten skulle ikke mange minutter hen, før Mette Frederiksen kom med en vaskeægte nyhed: For første gang lød det fra Socialdemokraterne, at der skal sættes flere penge af til et nyt dagpengesystem. 

"Det er aldrig et selvstændigt mål at bruge flere penge. Og ud fra hvad vi indtil nu har kunnet erfare, er der muligheder inden for den nuværende ramme. Men det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering," sagde hun.

"Hvordan og hvor meget må vi forhandle om. Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer. Det bør 90 mandater i Folketinget kunne finde sammen om. Ellers er vi i Socialdemokratiet ikke med."

Mette Frederiksen brugte derudover knap 11 minutter på at tale dunder mod Venstres udlændingeretorik i valgkampen, men fik også tid til en lille historie fra Hjallerup Marked.

Læs hele Mette Frederiksens tale her.

Alternativet er klar
Allerede inden debatten gik i gang, vakte især en person – og ikke mindst hans sko – stor opsigt. Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist har klædt sig fint på i dagens anledning.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00