Hørt til den ekstra åbningsdebat: Så gik der tid med det

MARATONDEBAT: Folketingets partier debatterede mandag den nye trekløverregerings politiske program i en tretten timer lang ekstra åbningsdebat. Læs højdepunkterne og se politikernes reaktioner på sociale medier her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Emma Qvirin HolstLise-Lotte Skjoldan

I anledning af dannelsen af en ny trekløverregering med Venstre, Liberal Alliance og Konservative afholdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag en ny åbningstale, hvor han redegjorde for det nye regeringsgrundlag.

Mandag kom turen til, at Folketingets partier skulle debattere statsministerens redegørelse. Her kan du få et overblik over, hvordan debatten i salen forløb.

10:00
Her lyder startskuddet til debatten, der kan komme til at vare til langt ud på aftenen, hvis den følger traditionen for åbningsdebatter.

10:02
Den første på talerstolen er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der langer ud efter det nye regeringsgrundlag.

"Det seneste års tid har været lidt af en cirkusforestilling. Statsministeren er blevet drevet rundt i manegen. Og det er ikke slut endnu. For med det nye regeringsgrundlag er vi kommet til tryllekunstnerne. Færre penge til velfærd er – abracadabra – flere penge til velfærd. Ja – jeg siger det lidt råt for usødet: Det ér og bliver hokuspokus-politik."

Læs hele S-formandens tale her.

10:23
Folketingsmedlemmerne har af og til svært ved at holde koncentrationen igennem hele den lange debat. Det gør sig tilsyneladende gældende igen i dag.

10:55
Dansk Folkeparti går som Folketingets andetstørste parti på talerstolen. Formand Kristian Thulesen Dahl har ikke så meget nyt med i posen, men vælger i stedet at referere fra sin åbningstale i oktober. Mærkesagerne er altså stadig de samme: Et tryggere Danmark, strammere udlændingepolitik med grænsekontrol – og så et øget fokus på de ældre.

Her havde Kristian Thulesen Dahl en lille hilsen med til regeringens nye ældreminister, Thyra Frank (LA), som har været under kritik, siden hun søndag udtalte til TV 2, at det er landets kommuner – og ikke hende selv – der har ansvaret for de ældre.

"Når vi har en ældreminister – og det er vi sådan set glade for, at vi har – så har en ældreminister selvfølgelig også et stort ansvar," siger DF-formanden.

Han uddyber videre, hvad det ansvar består i:

"En ældreminister skal gå ud til kommunerne og sige: I skal have styr på tingene, og har I det ikke, så kommer vi efter jer."

11:11
Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen driller DF-formand Kristian Thulesen Dahl med, at det næsten var samme tale som i oktober.

Det er blot to måneder siden, at Folketinget åbnede efter sommerferien, hvilket blev efterfulgt af den traditionelle debat af statsministerens åbningstale.

Normalt holder statsministeren også en tiltrædelsestale, når Folketinget åbner efter et folketingsvalg. Denne gang har der ikke været valg, men der er kommet en ny regering, og derfor mente statsminister Lars Løkke Rasmussen, at det var på sin plads med en ny åbningstale.

11:22
Radikales formand Morten Østergaard driller også Thulesen. Han vil give ham en kuglepen, hvor der står: ”Ingen kvaler, MELD betaler.” Kuglepennen er lavet af Radio24syvs daglige satireprogram Den Korte Radioavis.

11:46
Hvad er Dansk Folkepartis holdning til Ruslands præsident Putin? Sådan lyder spørgsmålet fra Konservatives Naser Khader, der henviser til DF’s forsvarsordfører Marie Krarups udtalelser om, at Rusland bør være en kommende allieret for Danmark.

Kristian Thulesen Dahl slår det lidt hen. Det er for meget sagt, at Putin er en kommende allieret, lyder det fra DF-formanden. Alligevel siger han også:

“Jeg synes, vores forsvarsordfører har været befriende i sin udmelding for at få sat den her debat i gang.”

11:54
Ikke flere spørgsmål til DF-formand Kristian Thulesen Dahl, og det betyder frokostpause. Debatten genoptages kl. 13:00, hvor Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen tager ordet.

13:00
Med en ringen på klokken fra Folketingets 1. næstformand Henrik Dam Kristensen (S) er åbningsdebatten i gang igen. Politisk ordfører for Venstre Jakob Ellemann-Jensen vil tale om ambitioner. En af hans egne ambitioner er at svare på den lavine af spørgsmål, der vil ramme ham fra oppositionen, lyder det.

Et lille julegaveønske kan det dog også blive til. Jakob Ellemann-Jensen håber nemlig, at oppositionspoltikerne – særligt dem fra Socialdemokratiet – også selv vil komme med nogle svar i stedet blot at “kritisere og kritisere”.

"Klare svar fra oppositionen kunne næsten være den bedste julegave, jeg kunne få i år."

13:29
Væksten i den offentlige sektor er det store tema for den lavine af spørgsmål, som oppositionen har til Venstres politiske ordfører. I det nye regeringsgrundlag vil V, K og LA have en vækst i den offentlige sektor på 0,3 procent, mens V tidligere i sit forslag til en 2025-plan lagde op til 0,5 procent.

Hvorfor har Venstre skiftet holdning, vil blandt andet Socialdemokratiet vide. Jakob Ellemann-Jensen er dog ikke tilfreds med at blive spurgt ind til den offentlige vækst igen og igen.

“Den store floskelgenerator nede i den socialdemokratiske fabrik har været i gang igen og produceret ét spørgsmål til også denne debat, ligesom vi så det til den forrige debat og debatten før den. Og det vil den socialdemokratiske folketingsgruppe så gentage ud i det uendelige, mens jeg står heroppe og kommer med det samme svar.”

 

13:56
Ifølge Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper, der netop har indtaget Folketingets talerstol, har regeringen en tre-trins-plan for afviklingen af den offentlige sektor. Først skærer man ned, så kritiserer man den offentlige sektor, og derefter kommer privatiseringen. Især den sidste del mødes af kritik fra Enhedslisten.

“Det er et væld af private firmaer, der skal ind og lege købmandsbutik i vores velfærd, hvis det står til den her regering.”

Det kommer dog ikke bag på Pernille Skipper, at øget privatisering er en del af det nye regeringsgrundlag.

“Jeg har godt set det ansigtsudtryk, Anders Samuelsen kan have, når han siger “verdens største offentlige sektor”. Nærmest som om han bliver kvalt bare ved at tage ordet i sin mund,” siger hun.

14:05
I forbindelse med debatten fremlægger partierne et forslag til vedtagelse oven på statsministerens redegørelse. Her har blandt andre Enhedslisten og Alternativet – uden de andre røde partier – fremsat et forslag.

14:43
”Ja, Anders Samuelsen er kommet ned fra træet.”

Sådan lyder det fra Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund, der nu har indtaget talerstolen.

Eller hun mener egentlig, at den rette fortolkning er, at de andre partier er ”kommet op til os, for Danmark har fået en ny regering”.

Hun afviser også kritikken om, at Liberal Alliance har skiftet politik for at gå i regering.

”Vi er præcis lige så liberale i dag, som vi var i går, for et år siden og for seks år siden.”

14:55
Blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, driller Liberal Alliance og mener, at partiet har skiftet politik for at indgå i regering.

”Jeg vil bare høre: Er det sådan, man gør? Viser man ansvarlighed ved at gå ind i en regering, og så mener man noget helt nyt, end man gjorde før?” spørger Søren Espersen.

”Jeg vil bare gerne lære det, hvis nu Dansk Folkeparti en dag skulle indgå i regering,” tilføjer han.

15:07
Nogle gange bliver man ikke så meget klogere af at lytte til en lang åbningsdebat. Men man kan lære andre ting, ligesom SF-formand Pia Olsen Dyhr gør.

15:38
Politisk ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist har, med en mulig reference til 90’er-dogmefilmen Festen, taget to forskellige taler med op på talerstolen. En rød og en grøn. Lars Løkke Rasmussen vælger den grønne, efter at Rasmus Nordqvist har gjort klart, den røde tale handler om Alternativets bekymringer i forhold til det nye regeringsgrundlag.

Den grønne tale er i bedste alternativistiske stil fyldt med grønne håb, dialogsøgning og udstrakte hænder. Nogle af de nyoprettede ministerposter, blandt andet et særskilt ligestillingsministerium og et nyt ministerium for offentlig innovation, får ros med på vejen fra Alternativet.

“Det bringer jo håb om flere eksperimenter, kreative løsninger og entreprenante svar på velkendte problemer i det offentlige,” siger Rasmus Nordqvist.

15:55
Findes den røde tale overhovedet? Sådan spørger Konservatives Mette Abildgaard, som tvivler på, at Rasmus Nordqvist rent faktisk har skrevet to taler, hvoraf han kun læste den grønne op på talerstolen.

Men ja! Begge taler findes. Og de kan læses på Alternativets Facebook-side, gør Alternativet-ordføreren.

16:13
Det er partiernes størrelse, der bestemmer, hvornår partierne går på Folketingets talerstol under debatten. Som tredjemindste parti er det nu Radikale, der tager ordet. Formand Morten Østergaard har et særligt fokus i sin ordførertale: Uddannelse.

Den lange debat i Folketingssalen i dag leder dog også til lidt selvransagelse hos Morten Østergaard. For er det i løbet af sådan en dag, at man gør den største forskel, spørger R-formanden retorisk.

“Det er lidt rituel stammedans: Regeringen sidder for at sidde, oppositionen har ingen planer, lad os nedsætte et udvalg eller kalde ministeren i samråd,” siger Morten Østergaard og fortsætter:

“Det er jo ikke nogens skyld; populisternes, mediernes, djøffernes. Det er jo vores egen skyld, hvis vi bruger vores tid på at kæmpe mod hinanden i stedet for at kæmpe for fremtiden.”

17:05
Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Sådan lyder SF-formand Pia Olsen Dyhrs karakteristik af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der torsdag i sidste uge redegjorde for den nye regerings politiske program.

For der er både gode takter i regeringsgrundlaget, mener Pia Olsen Dyhr, der erklærer sig enig med statsministeren, når han som Dr. Jekyll skitserer visionerne for Danmark. Men når det bliver til konkret politik, så mener SF-formanden, at det trækker i den helt forkerte retning.

Hun savner fokus på fattigdom, klimakrisen og den stigende ulighed. Men når det kommer til europapolitik, er der enighed om en positiv, men kritisk linje, slår Pia Olsen Dyhr fast:

“Internationalt samarbejde og globalisering er til fordel for Danmark, men det er ikke alle danskere, der nyder godt af fordelene. For eksempel når de mister deres gode job eller presses af social dumping.”

17:50
Der bliver lige tid til den sidste ordførertale, før de debatterende politikere får lov til at holde pause, så de kan få lidt aftensmad i mavsen. Politisk ordfører Mette Abildgaard (K) bruger lejligheden til at fremhæve de konservative aftryk i regeringsgrundlaget og de nye konservative ministerposter.

“Da vi blev inviteret til regeringsforhandlinger, gjorde vi det klart, at vi vil kun gå i regering, hvis vi kan se klare konservative aftryk i regeringsgrundlaget. Det har vi fået, præcis ligesom Liberal Alliance og Venstre har sat deres markante aftryk,” siger K-ordføreren og fortsætter:

“Før kunne man hos det ene parti få gin og hos det andet tonic. Nu kan vi i fællesskab servere en solid gin og tonic.”

Der blev også plads til en anseelig mængde musikalske referencer i Mette Abildgaards tale. Her er et af talrige eksempler: “Vi skal ikke tale, bare snakke. Vi skal handle og sikre, at væksten kommer vest for Valby Bakke.”

18:00
Uden mad og drikke duer politikerne ikke. Der er pause i debatten indtil 19:00, hvor Mette Abildgaard (K) vil stå klar til at svare på spørgsmål fra salen.

18:16
Er man oppositionspolitiker, så står aftenmenuen på pizza. Det gjorde den også, sidste gang der var åbningsdebat i Folketinget.

19:03
Vi er i gang igen. Og et af de første spørgsmål til Konservatives Mette Abildgaard kommer fra Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Enhedslistens politiske leder er nemlig bekymret for, at Konservative efter at være gået i regering nu ikke længere er lige så skarpe i kritikken af offentlighedsloven, som partiet var før regeringsdannelsen.

Mette Abildgaard mener dog ikke, der er grund til bekymring. En politisk aftale om at gennemføre en evaluering af offentlighedsloven står stadig ved magt, slår K-ordføreren fast.

“Som jeg ser regeringsgrundlaget, så er der ikke noget som helst, der er ændret i forhold til, at den evaluering skal fortsat komme,” siger Mette Abildgaard, som også fremhæver, at paragraffen for ministerbetjening under alle omstændigheder skal lempes.

Enhedslisten stillede også spørgsmål til Liberal Alliance om offentlighedsloven tidligere i dag.

21:28
“Så gik der tid med det.”

Sådan lyder statsminister Lars Løkke Rasmussens egen opsummering af dagens debat – med reference til Tøsedrengenes 80’er-hit og inspireret af Mette Abildgaards musikalske tale.

Samtlige danske partier samt de fire medlemmer af Folketinget fra Grønland og Færøerne har været på talerstolen nu, og statsministeren samler nu op. Og han er ikke videre tilfreds med dagens debat.

“Så gik der tid med det, satte ingenting på spil. Og det er måske det sidste, jeg vil gribe fat i,” siger statsministeren, som skoser oppositionen for kun at kritisere regeringen uden at lægge sine egne planer frem.

“Jeg synes, jeg har lyttet godt efter i samfulde 11 timer og 35 minutter, men jeg er endnu helt uden svar på, hvad der er oppositionens leders mål for Danmark.”

21:56
Stemningen i salen bliver en anelse mere spændt idet Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen får ordet for en kort bemærkning til Lars Løkke Rasmussens tale. Hun retter en skarp kritik af statsministeren for at være for meget efter oppositionspartierne.

“Først var det nogle partiers skyld. Nu må vi så forstå, at det er nogle andre partiers skyld. Aldrig statsministerens. Så har vi ikke lagt en plan frem, selvom vi har lagt en plan frem. Der skældes og smældes,” lyder det fra Mette Frederiksen.

22:30
Den tidligere, smalle V-regering foreslog at hæve pensionalderen med et halvt år. Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke fra talerstolen love, at den nye regering ikke vil fremlægge et forslag, der hæver pensionsalderen med mere end et halvt år.

Det får rigtigt, rigtigt mange socialdemokratiske folketingsmedlemmer på Twitter op i det røde felt. Herunder Pernille Rosenkrantz-Theil:

23:00
Alternativets Josephine Fock blev sidste kvinde for en kort bemærkning til statsministeren. Dermed er det slut på præcis tretten timers åbningsdebat - for anden gang i dette folketingsår. Fungerende formand for Folketinget, Henrik Dam Kristensen, ringer på klokken og hæver mødet. Altinget ønsker godnat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00